Jāņu gaidās arī SestDiena nevarēja atturēties
no alus un šī dzēriena lietošanas tēmas
apspriešanas. Šoreiz uzmanību pievēršam
dažādiem starpgadījumiem, kas saistīti ar
varasiestāžu vēlmēm paaugstināt alus
cenas
Alus Latvijā ir daudz vairāk
nekā tikai gaišais vai tumšais.
Aiz šiem vienkāršajiem apzīmējumiem slēpjas bagāts
alus pasaules spektrs – ar dažādām krāsām, garšām,
smaržām un sajūtām.
Šā gada 17. augustā pirmo reizi Rīgā - Republikas laukumā 1, pretī iecienītajai alus darītavai/restorānam Stargorod - notiks īpaši alus un vīna cienītājiem veltīts pasākums Vecpilsētas alus un vīna tirgus, kurā visas dienas garumā apmeklētājus priecēs gan iespēja izbaudīt gan jau ierastās un iecienītās alus un vīna šķirnes, gan nodegustēt un izgaršot vēl nezināmas šķirnes.
Pasaulē populārākajos alus svētkos "Oktoberfest", kas tradicionāli norisinās rudenī Vācijas pilsētā Minhenē, alus cena par vienu litru pirmo reizi pārsniegs 15 eiro, trešdien paziņojusi Minhenes dome.
Receptes pagatavošana
aizņems apmēram 6 stundas, sanāks 25–28 l alus, kura
prognozējamais stiprums ap
4,5 tilpumprocentiem. Tiesa,
gatavs dzeršanai miestiņš
būs tikai pēc divām nedēļām.
Latvijā alus ražošanas nozare šobrīd ir vēsturiski zemākajā punktā, no alus ražotājvalsts esam kļuvuši par alus importētāju, intervijā aģentūrai LETA atzina Latvijas Neatkarīgo aldaru biedrības priekšsēdētājs un alus darītavas "Labietis" vadītājs Reinis Pļaviņš, piebilstot, ka 60% Latvijā izdzertā alus ir ievests.
Izveidota jauna alus darīšanas nozari pārstāvoša organizācija - biedrība "Latvijas Neatkarīgie aldari", liecina "Firmas.lv" informācija. Par biedrības valdes priekšsēdētāju iecelts Reinis Plaviņš, kurš ir viens no īpašniekiem alus darītavai SIA "Zlaukts", kas strādā ar alus zīmolu "Labietis".
Ja alkohols ir patiešām gards (un alus tāds mēdz būt), tad dzirkstīga Jāņu svinēšana var beigties ar pamatīgu toksikozi, ko mēdz dēvēt par paģirām. Kā Jāņos neiedzert par daudz alus un izvairīties no paģirām?
Pirmatklājēja gods ambicioziem cilvēkiem allaž bijis svarīgs. Ne velti veselas valstis ilgstoši strīdējušās par to, kurā zemē pirmoreiz izcepta maize, sakults jogurts vai pagatavoti makaroni.