Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Jauns piedzīvojumu parks pie Cēsīm, Džungļu taka Šmerlī un Mežakaķis

Sešpadsmit metru! Tādā augstumā atrodas atrakciju parka Ozolkalns augstākais štābiņš — priedē, no kurienes jātiek uz otru priedi! Ozolkalns ir mūsu ceļojuma galamērķis, jo rudenī pieklājas pastaigas svaigā gaisā un pa gaisu. Pa ceļam rāmas izjūtas gūstam Džungļu takā Rīgā un noskatāmies, kā pie Mežakaķa Siguldā stāv pilni autobusi ekstrēmo sajūtu gribētāju.

Uz džungļiem!

Tiem, kam Sigulda par tālu un bērni ir pašā nepaklausīgākajā vecumā, jādodas uz Šmerli. Tur Rīgas dome par nodokļu maksātāju naudu pie Dambjapurva ezera iekopusi atpūtas vietu Džungļu taka ar šķēršļu joslām, vārtiem, celmiem, rāpšanos pa sienu, koka trenažiera celšanu, labirintiem, šūpolēm, kas met gaisā, skriešanu cauri šūpojošiem maisiem. Takas dzīve nebūs gara, ja turp dosieties bariem. Jaukais laukums izturēs saudzīgu atpūtu.

Baigi labi!

Lai arī piesakos pāris dienu iepriekš, saimnieki brīdina, ka piektdienā var nebūt brīva inventāra. Kā tad, Mežakaķi apsēduši skolēni! Trešklasnieki no Kaibalas ņemas spiegdami un, aicināti trases novērtēt, atbild īsi: "Baigi labi! Jā!" Pilnībā piekrītu, jo Mežakaķī rāpos pirms pāris gadiem un labi atceros kaifīgo sajūtu.

Tapusi arī jauna trase tiem, kuri vēl neiet skolā. Maza un koša. Markuss pa to pārvietojas klusēdams, apņēmīgi iekodies apakšlūpā. Seja liecina, ka nodarbe ir patīkama.

Kad gaiss izošņāts, dodos Kaķīša krogā iecirst omleti, lai pietiktu spēka lidot pa Ozolkalnu. Skats uz Gauju ar dzeltenām un sarkanām lapu strīpām uzdzen sentimentu, jo, kā dzied Uldis Stabulnieks, "mums viņa ir visskaistākā tik un tā".

Brīvais kritiens

Ozolkalns ir patīkami tukšs, jo nesen atklāts. Ieraugot nogāzi, man skaidrs, ka trasi nepieveikšu. Instruktors pastāsta, ka viens no posmiem ir 16 metru augstumā, taču, ja kļūst bail, jebkurā brīdī viņš var nolaist mani zemē.

Vispirms izejam mācību trasi. Jau trešajā atrakcijā nobīstos. Jo vairāk mani iedrošina, jo vairāk baidos. Tomēr saņemos un laižos no koka uz koku. Mans otrais baiļu mirklis ir pirms brīvā kritiena. Hops! — atraujos no koka un lecu nekurienē. Virve ar atsvaru notur un maigi nolaiž zemē. Ideāli!

Sākam pastaigu pa lielo trasi. Viegli pieveicu staigāšanu pa trosi un tīklu, taču sākumā nesanāk nobraucieni. (Iesaku uzvilkt cepuri, jo, ja nemāk stūrēt karabīni, trose var nobraukt gar pakausi!) Kad nobraucieni sanāk un spēju baudīt dabu, rodas citas grūtības — staigāšana pa šūpolēm. Baisi! Negribas pat spiegt! Tūlīt nokritīšu! Nesasniegšu ar kāju nākamo dēli, jo tas šūpojas. Aiii! Ar laiku pie atrakcijām pierod, un bailes zūd. Atliek vien būt tehniski precīzai un neaizmirst par karabīnēm, jo, metoties nākamajā atrakcijā, drošība mēdz piemirsties.

Kad līdz beigām atlikušas desmit minūtes, piekūst rokas. Atsakos no pērtiķa cienīga lēciena no priedes tīklā. Tā vietā nostaigāju pa trosi. Bet jūs gan līdz beigām noteikti aizejiet, jo gaida brīvais kritiens un prieks, ka trase pieveikta! Juhūū!

Snovbords gaisā

Parkā Ozolkalns kopumā ir 67 atrakcijas, vairāk nekā Mežakaķī, kurā ir 54. Ozolkalna augstākais punkts ir 16 metru, Mežakaķī — 17. Kaķis ir kompaktāks, Ozolkalnā ir garāki pārbraucieni trosē. Galvenie atrakciju elementi abos parkos ir līdzīgi, taču katram ir savi knifi: Kaķī ir rāpšanās no mucas mucā, gulošā zviedru siena, Ozolkalnā — brīvais kritiens, alpīnistu siena, lidošana ar snovborda dēli. Ozolkalna trase ir garāka, un neviens aiz muguras nedzenas, tāpēc atliek laiks pasēdēt priedē un padomāt par to, vai vāveres mēdz iesmaržoties ar zīļu vai priežu pumpuru dezodorantu. Tādiem kā puiši no Aerodium šī trase esot bijis viens pūtiens — nodevuši pārdesmit minūtēs ar kājām pa gaisu…

Piedzīvojumu parki attaisno savu nosaukumu, taču es melotu, ja teiktu, ka tas bija mans dzīves labākais piedzīvojums. Tas bija piedzīvojums, kurā guvu straujākus sirdspukstus. Liku lietā līdzsvaru un spēku, atbrīvojos no bailēm no augstuma un otrā rītā modos ar sāpošu presīti un jutīgiem roku muskuļiem. Tiku arī pie zildzelteniem zilumiem uz rokām, jo biju pārāk iekrampējusies trosēs. Ja kāds grib vēl ekstrēmākas sajūtas, var doties uz Ozolkalnu vakarā, kad ceļu rāda vien lampiņa, kas piestiprināta pie galvas.

***

Džungļu taka

Braucot Juglas virzienā, jāgriežas pa labi uz Šmerli un jādodas Gaiļezera virzienā līdz Palsas un Malienas ielas krustojumam. Kreisajā pusē jāmeklē Dambjapurva ezers. Vienā tā krastā būs Džungļu taka, otrā — daudzstāvu mājas. Visas atrakcijas par brīvu.

Piedzīvojumu parks Mežakaķis

Kad no Rīgas puses iebraucat Siguldā, pretim benzīntankam jāgriežas pa kreisi. Tur, kur cēli stāv liels koka kaķis. Tālāk sekojiet norādēm. Ieeja parkā no plkst.10 līdz 15.30; no 16.oktobra — līdz plkst.15. Ieejas maksa par 3 h, kurās var apgūt visas parka trases: pieaugušajiem Ls 11, bērniem (līdz 17 gadiem ieskaitot) Ls 6; bērniem, kuri var izmantot tikai zaļo trasi, Ls 3; ģimenei (divi pieaugušie (tētis un mamma) divi bērni (līdz 17 gadiem ieskaitot)) Ls 25, katrs nākamais bērns Ls 4; grupām (no sešiem cilvēkiem) atlaides. Pirmdienās, uzrādot studenta apliecību, Ls 6.

Iepriekš pieteikties pa tālruni 7971624; info: www.kakikskalns.lv

Piedzīvojumu parks Ozolkalns

Dodoties Žagarkalna virzienā, kreisajā pusē meklējiet norādes Ozolkalns. Darba laiks: o., t., c., p. no plkst.12; s., sv. no plkst.10. Pirmdiena — brīvdiena. Ieeja parkā līdz plkst.17. Ieejas maksa par 3 h, kurās var izmantot visas atrakcijas: pieaugušajiem Ls 10; bērniem (līdz 15 gadiem ieskaitot) Ls 5,50; ģimenei (divi pieaugušie — mamma un tētis — un divi bērni) Ls 20,15; katrs nākamais bērns Ls 3,50; bērnu trase Ls 3, grupām atlaides. Info: 26400200, www.ozolkalns.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Neierastais ābolu obstlers

Laikā, kad radu, draugu, paziņu un sociālo tīklu burbulī galvenais jautājums ir "Vai tev nevajag ābolus?", pastāstīšu par kādu mums mazāk pazīstamu ābolu brendiju – obstleru.

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko