Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +13 °C
Viegls lietus
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jautra Lieldienu iešūpošana Rīgā

Nav pareizas vai nepareizas izpratnes par Lieldienām. Tā ir katram sava - ticīgajiem, mazticīgajiem un neticīgajiem. Tiem, kuri tic Lieldienu zaķim, krāso un ripina olas, pavasara jampadracis ir jautrs pasākums. Lai, piemēram, Lieldienu svinēšanu Rīgas Centrāltirgū (piektdien plkst. 11.00-15.00) vadītu un turētu rāmjos, palīgos aicināta Leļļu teātra aktrise un režisore Laila Kirmuška.

Viņai tuvas tās tradīcijas, ko pašas bērnībā ierādīja vecāki. "Vispirms jau Pūpolsvētdiena ar maigu pērienu un vēlējumiem "apaļš kā pūpols, veselība iekšā, slimība ārā", pēc tam Lieldienas ar olu krāsošanu, to slēpšanu un atrašanu, sauli, putnu gavilēm, šūpošanos," viņa atceras.

Rīgas Centrāltirgū, kamēr vecāki iepērkas, bērni varēs rosīties un darboties. Sakņu paviljonā šefpavāra Havjera Garsijas vadībā notiks pankūku gatavošanas meistarklase un degustācija. Būs arī Lieldienu zaķu gatavošana, olu krāsošana, lielformāta olu apgleznošana. Nēģu laukumā būs iespēja spēlēt lielformāta vides spēles, piedalīties olu ripināšanas sacensībās, savukārt trušu aplociņā - tuvāk iepazīt Lieldienu zaķa radiniekus trušus.

Sestdien ar piedalīšanos spēlēs, rotaļās un radošās darbnīcās Lieldienas varēs svinēt Kalnciema kvartālā, kur apmeklētājus ar muzikālu priekšnesumu priecēs Vītolu ģimene, Amatnieku tirdziņā būs sarūpēti īpaši amatniecības izstrādājumi ar Lieldienu tematiku un zemnieki piedāvās svaigas pašmāju kūkas, pirmos zaļumus un citus gardumus. Apmeklētājus gaida arī Spīķeru kvartālā pasākumā Pavasaris atmodina Spīķerus (19. aprīlī plkst. 11.00-19.00), kur padomāts ne tikai par izklaidi, bet varēs nopirkt arī stādus.

Lieldienu tradicionālajos rituālos, šūpojoties, krāsojot un ripinot olas, dziedot, līdzdarbojoties dažādās aktivitātēs un vērojot priekšnesumus, varēs iesaistīties Kultūras un atpūtas centrā Imanta, Kultūras pils Ziemeļblāzma parkā, pie Rīgas Kultūras centra Iļģuciems, Mazā Kalna ielas skvērā, kā arī laukumā pie Brīvības pieminekļa, kur darbosies Jautrās Lieldienu šūpoles.

Brīvdabas muzejā Lieldienās tiks kārtas šūpoles, jo ticējums taču vēsta, ka Lieldienās jāšūpojas kā lieliem, tā maziem! Notiks olu krāsošanas un ripināšanas sacensības. Kopā ar folkloras kopām varēs padziedāt, rotaļāties un izzināt tradīcijas. Radošās darbnīcas Kurzemes zvejniekciema pļavā, bet dažādi olu ēdieni - Priedes krogā. Amatnieku un gardumu tirdziņš - Gadatirgus laukumā. Laika apstākļi tiek solīti īsti pavasarīgi!

Kam pašam nepatīk darboties, tas var klausīties koncertus, kas notiks Rīgas Jūgendstila muzejā, VEF Kultūras pilī, Mazajā ģildē, Rīgas Latviešu biedrības namā, Latvijas Nedzirdīgo savienības kultūras centrā Rītausma un citur. Pilna pasākumu programma - www.kultura.riga.lv. Bet Lieldienu zaķi, protams, klīdīs ne tikai Rīgā, Lieldienu pasākumi būs arī visur citur Latvijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Spridzeklis, kam visgrūtāk nedarīt neko

Apmācot Jaunskotijas pīļu retrīveru, var nākties iziet cauri visai attiecību gammai, bet Irinai Vozņukai un viņas Rino treniņi sagādā īstu azartu.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko