***
Plānās
VAJADZĒS:
3 olas, 300 g miltu
300 ml piena vai ūdens, ½ tējk. cukura, ½ tējk. sāls, 2 ēd.k. eļļas
Miltus izsijā un sajauc ar sāli un cukuru, tad pielej pienu un iesit olas. Saputo. Lej uz pannas plānā kārtā.
***
Rauga
VAJADZĒS:
600 g miltu, 3 olas,
100 g cukura, 450 ml piena vai ūdens, ½ tējk. sāls,
20 g rauga vai ½ paciņas rauga pulvera
Iesit traukā olas, uzputo, pieliek cukuru, sāli, pielej pienu, pievieno raugu, visu samaisa. Lēnām pa daļām ber klāt miltus un veido vienmērīgu masu. To liek rūgt aptuveni 40 min - 1 stundu.
***
Plānās pankūkas ar biezpiena krēmu un dzērveņu mērci
Biezpiena krēms
VAJADZĒS:
200 g biezpiena
125 g saldā krējuma
200 g cukura
šķipsniņu vanilīna cukura
Izcep plānās pankūkas.
Biezpienu kopā ar cukuru sairdina blenderī. Sakuļ saldo krējumu ar vanilīna cukuru, to iecilā biezpienā. Masu pilda pankūkās. Pasniedz ar dzērveņu mērci.
Dzērveņu mērce
VAJADZĒS:
250 g dzērveņu
175 g zeltainā cukura
1 smalki sarīvētu apelsīna mizu
3 ēd.k. portvīna
5 ēd.k. ūdens
Dzērvenes liek katlā, pievieno piecas ēdamkarotes ūdens, uzliek stingri piegulošu vāku un vāra aptuveni 10 minūtes, kamēr ogas sāk šķīst.
Pievieno cukuru, apelsīna miziņu un augļa sulu, kā arī portvīnu. Maisa, kamēr cukurs izkusis.
Uzvāra, nogriež mazāku uguni, ļauj burbuļot 5-8 min, kamēr virums sabiezē. Ļauj tam atdzist. Var glabāt ledusskapī 3-4 dienas.
***
Plānās pankūkas ar spinātu pildījumu un tomātu mērci
PILDĪJUMAM vajadzēs:
250 g spinātu lapu vai saldētu spinātu
½ gabaliņos sagriezta sīpola
100 g notīrītu, ripiņās sagrieztu šampinjonu
½ tējk. sviesta
nolobītas saulespuķu sēkliņas (var bez tām)
fetas sieru (var bez tā)
1 tējk. dārzeņu novārījuma
ķiploka daiviņu
svaigi sarīvētu muskatriekstu, sāli un piparus pēc garšas
Izcep plānās pankūkas.
Pannā izkausē sviestu, apcep sīpolu, lai tas caurspīdīgs, pievieno sēnes un saulespuķu sēklas. Visu cep aptuveni 10 minūtes, nepārtraukti maisot. Sacepumam pievieno blanšētus spinātus (ja lieto saldētus, tos atkausē).
Pievieno tējkaroti dārzeņu novārījuma un vienu saspiestu ķiploka daiviņu. Visu turpina cept.
Pēc garšas pievieno sāli, piparus un muskatriekstu. Pildījumu liek uz siltām pankūkām, tad tās sarullē.
Pasniedz ar lociņiem, ķiršu tomātiņiem vai tomātu mērci.
Tomātu mērce
VAJADZĒS:
850 ml tomātu savā sulā
lielu sasmalcinātu sīpolu
2 saspiestas ķiploka daiviņas
½ glāzes sausā sarkanvīna
2 ēd.k. balzamiko
2 ēd.k. olīveļļas
sāli, cukuru, piparus, baziliku, raudeni (oregano) pēc garšas
Eļļā apcep sīpolus un ķiplokus, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Pievieno tomātus (noņemta miziņa, izgriezta cietā vidusdaļa), pielej sarkanvīnu un balzamiko. Pievieno garšvielas. Visu vāra uz lēnas uguns, kamēr šķidrums nedaudz iztvaikojis un mērce sabiezējusi.
***
Pankūku tornis ar rauga pankūkām un pesto mērci
VAJADZĒS:
60 g sviesta cepšanai
buntīti loku
400 g tomātu
300 g Gaudas siera
Izcep rauga pankūkas.
Lokus apcep. Tomātus griež ripās, sieru - biezās šķēlēs.
Tornīti gatavo, liekot uz rauga pankūkas tomāta un siera šķēles un apceptos lokus, virsū atkal pankūku, uz tās atkal tomāta un siera šķēles un lokus, atkal pankūku un atkal lokus, tomātu un siera šķēli. Sieru var arī rīvēt.
Tornīšus liek uz cepamās plates, to ievieto cepeškrāsnī un cep 200 grādu karstumā, kamēr siers sāk kust.
Kārto uz šķīvjiem un pārkaisa ar lociņiem.
Ēd ar pesto mērci (samiksēts baziliks ar ciedru riekstiem, ķiploku un eļļu).
Mārtiņš iesaka:
bazilika vietā var izmantot pētersīļu zaļumus.