Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 18. novembris
Doloresa, Aleksandrs, Brīve

Katra saimniece gatavo pankūkas citādi

Cik pankūku cilvēks var apēst vienā dienā? Tas, protams, atkarīgs no apetītes un pasniegto pankūku garduma un sātīguma. Šo ēdienu pazīst gan vācieši un angļi, gan meksikāņi un indieši. Katrā pasaules malā pankūkas gatavo citādi. Pankūku receptes iesaka kafejnīcas Osiriss vecākais pavārs Mārtiņš Millers.

***

Plānās

VAJADZĒS:

3 olas, 300 g miltu

300 ml piena vai ūdens, ½ tējk. cukura, ½ tējk. sāls, 2 ēd.k. eļļas

Miltus izsijā un sajauc ar sāli un cukuru, tad pielej pienu un iesit olas. Saputo. Lej uz pannas plānā kārtā.

***

Rauga

VAJADZĒS:

600 g miltu, 3 olas,

100 g cukura, 450 ml piena vai ūdens, ½ tējk. sāls,

20 g rauga vai ½ paciņas rauga pulvera

Iesit traukā olas, uzputo, pieliek cukuru, sāli, pielej pienu, pievieno raugu, visu samaisa. Lēnām pa daļām ber klāt miltus un veido vienmērīgu masu. To liek rūgt aptuveni 40 min - 1 stundu.

***

Plānās pankūkas ar biezpiena krēmu un dzērveņu mērci

Biezpiena krēms

VAJADZĒS:

200 g biezpiena

125 g saldā krējuma

200 g cukura

šķipsniņu vanilīna cukura

Izcep plānās pankūkas.

Biezpienu kopā ar cukuru sairdina blenderī. Sakuļ saldo krējumu ar vanilīna cukuru, to iecilā biezpienā. Masu pilda pankūkās. Pasniedz ar dzērveņu mērci.

Dzērveņu mērce

VAJADZĒS:

250 g dzērveņu

175 g zeltainā cukura

1 smalki sarīvētu apelsīna mizu

3 ēd.k. portvīna

5 ēd.k. ūdens

Dzērvenes liek katlā, pievieno piecas ēdamkarotes ūdens, uzliek stingri piegulošu vāku un vāra aptuveni 10 minūtes, kamēr ogas sāk šķīst.

Pievieno cukuru, apelsīna miziņu un augļa sulu, kā arī portvīnu. Maisa, kamēr cukurs izkusis.

Uzvāra, nogriež mazāku uguni, ļauj burbuļot 5-8 min, kamēr virums sabiezē. Ļauj tam atdzist. Var glabāt ledusskapī 3-4 dienas.

***

Plānās pankūkas ar spinātu pildījumu un tomātu mērci

PILDĪJUMAM vajadzēs:

250 g spinātu lapu vai saldētu spinātu

½ gabaliņos sagriezta sīpola

100 g notīrītu, ripiņās sagrieztu šampinjonu

½ tējk. sviesta

nolobītas saulespuķu sēkliņas (var bez tām)

fetas sieru (var bez tā)

1 tējk. dārzeņu novārījuma

ķiploka daiviņu

svaigi sarīvētu muskatriekstu, sāli un piparus pēc garšas

Izcep plānās pankūkas.

Pannā izkausē sviestu, apcep sīpolu, lai tas caurspīdīgs, pievieno sēnes un saulespuķu sēklas. Visu cep aptuveni 10 minūtes, nepārtraukti maisot. Sacepumam pievieno blanšētus spinātus (ja lieto saldētus, tos atkausē).

Pievieno tējkaroti dārzeņu novārījuma un vienu saspiestu ķiploka daiviņu. Visu turpina cept.

Pēc garšas pievieno sāli, piparus un muskatriekstu. Pildījumu liek uz siltām pankūkām, tad tās sarullē.

Pasniedz ar lociņiem, ķiršu tomātiņiem vai tomātu mērci.

Tomātu mērce

VAJADZĒS:

850 ml tomātu savā sulā

lielu sasmalcinātu sīpolu

2 saspiestas ķiploka daiviņas

½ glāzes sausā sarkanvīna

2 ēd.k. balzamiko

2 ēd.k. olīveļļas

sāli, cukuru, piparus, baziliku, raudeni (oregano) pēc garšas

Eļļā apcep sīpolus un ķiplokus, kamēr sīpoli kļūst caurspīdīgi, bet ne brūni. Pievieno tomātus (noņemta miziņa, izgriezta cietā vidusdaļa), pielej sarkanvīnu un balzamiko. Pievieno garšvielas. Visu vāra uz lēnas uguns, kamēr šķidrums nedaudz iztvaikojis un mērce sabiezējusi.

***

Pankūku tornis ar rauga pankūkām un pesto mērci

VAJADZĒS:

60 g sviesta cepšanai

buntīti loku

400 g tomātu

300 g Gaudas siera

Izcep rauga pankūkas.

Lokus apcep. Tomātus griež ripās, sieru - biezās šķēlēs.

Tornīti gatavo, liekot uz rauga pankūkas tomāta un siera šķēles un apceptos lokus, virsū atkal pankūku, uz tās atkal tomāta un siera šķēles un lokus, atkal pankūku un atkal lokus, tomātu un siera šķēli. Sieru var arī rīvēt.

Tornīšus liek uz cepamās plates, to ievieto cepeškrāsnī un cep 200 grādu karstumā, kamēr siers sāk kust.

Kārto uz šķīvjiem un pārkaisa ar lociņiem.

Ēd ar pesto mērci (samiksēts baziliks ar ciedru riekstiem, ķiploku un eļļu).

Mārtiņš iesaka:

bazilika vietā var izmantot pētersīļu zaļumus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mantotie ēdieni

Valsts svētku nedēļā – tradīcijām un atmiņām bagātas receptes.

Kaķis iekštelpās

Iekštelpās mītošiem kaķiem ir krietni mazāk iespēju paust sugai raksturīgo uzvedību, taču mājas kaķa saimnieks var parūpēties par to, lai mīluļa dzīve būtu interesantāka, piedāvājot kaķim da...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko