Atbild Biškopu biedrības konsultante jautājumos, kas saistīti ar bišu veselību un bišu produktu kvalitāti - Mag.vet.med. Ineta Eglīte:
Pēc medus krāsas medus kvalitāti noteikt nevar. Kvalitatīvs var būt gan gaišs, gan tumšs, gan dzeltenīgs, zaļgans, pelēcīgs, bāls, sarkanīgs, brūngans medus. Medus krāsu nosaka medus izcelsme – augi, no kuriem medus ticis ievākts. Āboliņa, rapša medus ir ļoti gaišs šķidrā veidā gandrīz caurspīdīgs, griķu medus ir ļoti tumšs brūns, ja tikai no griķiem , tad var izskatīties gandrīz kā melns. Galvenais medus kvalitātes rādītājs ir medus mitrums, kas nosaka medus labo kvalitatīvo īpašību saglabāšanos uzglabāšanas laikā. Pēc pieņemtajiem kritērijiem medus mitrums nedrīkst būt lielāks par 20% (viršu un āboliņa medū ne vairāk par 21%). Praktiski to var pārbaudīt ar karoti paņemot medu un griežot ap karoti, istabas temperatūrā tas nepil un nelīst uzreiz ārā , bet tinas ap karoti. Bitenieka amata prasme un arī vēlēšanās medu uzglabāt nosaka to, ka izdevīgi ir burciņās pildīt nogatavinātu medu ar atbilstošu medus mitrumu un pircējam atliek paļauties uz bitenieka amata prasmi.