Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Labs medus tinas ap karoti

Vai pēc medus krāsas var noteikt kāda ir medus kvalitāte? Kas ir kvalitīvs medus?  Vai ir kāda metode, kuru izmantojot varu noteikt vai medus ir kvalitatīvs?

Atbild Biškopu biedrības konsultante jautājumos, kas saistīti ar bišu veselību un bišu produktu kvalitāti - Mag.vet.med. Ineta Eglīte:

Pēc medus krāsas medus kvalitāti noteikt nevar. Kvalitatīvs var būt gan gaišs, gan tumšs, gan dzeltenīgs, zaļgans, pelēcīgs, bāls, sarkanīgs, brūngans medus. Medus krāsu nosaka medus izcelsme – augi, no kuriem medus ticis ievākts. Āboliņa, rapša medus ir ļoti gaišs šķidrā veidā gandrīz caurspīdīgs, griķu medus ir ļoti tumšs brūns, ja tikai no griķiem , tad var izskatīties gandrīz kā melns. Galvenais medus kvalitātes rādītājs ir medus mitrums, kas nosaka medus labo kvalitatīvo īpašību saglabāšanos uzglabāšanas laikā. Pēc pieņemtajiem kritērijiem medus mitrums nedrīkst būt lielāks par 20% (viršu un āboliņa medū ne vairāk par 21%). Praktiski to var pārbaudīt ar karoti paņemot medu un griežot ap karoti, istabas temperatūrā tas nepil un nelīst uzreiz ārā , bet tinas ap karoti. Bitenieka amata prasme un arī vēlēšanās medu uzglabāt nosaka to, ka izdevīgi ir burciņās pildīt nogatavinātu medu ar atbilstošu medus mitrumu un pircējam atliek paļauties uz bitenieka amata prasmi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko