Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Līgatnes papīrfabrikas ciemats - viens no izcilākajiem Eiropas tūrisma galamērķiem

 27.septembrī apbalvošanas ceremonijā Briselē divdesmit vienam tūrisma galamērķim Eiropā tika piešķirts tituls "Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis (EDEN - European Destinations of Excellence) kategorijā Tūrisms un dabas objektu atjaunošana". EDEN balva piešķirta par novārtā atstātu vietu teicamu sakopšanu un popularizēšanu Eiropā.

Pateicoties pārdomātai un ilgtspējīgai atjaunošanai, iedzīvotāji var no jauna atklāt pagātni un iepazīt tradicionālo dzīvesveidu. Šie visi tūrisma galamērķi ļoti palīdzēja atdzīvināt savus reģionus, par jaunu radīt rosību kultūras, vēstures un dabas vietās, kas bija aizmirstas, un plašākā mērogā stimulēt atjaunošanu konkrētā reģionā. Briselē 27. un 28.septembrī notiek piektās gadskārtējās svinības, kas veltītas Eiropas izcilākajiem tūrisma galamērķiem (EDEN); iniciatīvas tēma: "Bijušo rūpniecisko objektu pārveidošana par tūrisma galamērķiem".

Eiropas Komisijas priekšsēdētāja vietnieks un atbildīgais par rūpniecības un uzņēmējdarbības jomu Antonio Tajāni norādīja: "Šāgada tēma ļāvusi atklāt dažus īpaši labus radošu un neierastu tūrisma modeļu piemērus. EDEN, globālai ekonomikai strauji mainoties, izceļ spožākās un radošākās idejas Eiropas tūrismā. Esmu gandarīts par tūrisma nozares sasniegumiem 2010. un 2011. gadā. Lai turpinātu iesākto, jāstimulē inovācija un kvalitāte. Tam par veiksmīgu piemēru noder EDEN."

EDEN balva izveidota 2007. gadā, un pa šo laiku tā piešķirta 98 tūrisma galamērķiem 26 valstīs, kas Eiropā ieņēmuši nozīmīgu vietu ļoti konkurētspējīgajā tūrisma nozarē. EDEN tiecas veicināt ilgtspējīga tūrisma attīstības modeļus, popularizējot tos jaunos tūrisma galamērķus, kuri iestājušies par vides aizsardzību un vietējo kopienu atbalstīšanu, kā arī par sava unikālā kultūras un vēstures mantojuma saglabāšanu un popularizēšanu. EDEN turklāt ir izveidota labas pieredzes apmaiņas vieta tūrisma nozarē - EDEN sadarbības tīkls.

EDEN tīkla mērķis ir izveidot saiti starp EDEN tūrisma galamērķiem, valstu valdībām, aģentūrām (piemēram, nacionālajām tūrisma organizācijām), augstskolām un tamlīdzīgiem starptautiskiem sadarbības tīkliem, veicināt labu praksi ilgtspējīga tūrisma nozarē un apmainīties ar informāciju par to. Sadarbības tīkla mērķis ir 2011. gadā kļūt par starptautisku bezpeļņas apvienību, kuru veidotu trīs līmeņu vadības struktūra: kopsapulce, vadības komiteja un darba grupas.

Divdesmit viens 2011. gada Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis ir: Latvija - Līgatnes ciemats

Līgatne sāka veidoties par apdzīvotu vietu pēc papīrfabrikas uzcelšanas. Šeit atrodas vissenākā Latvijas papīrfabrika, kas darbojas arī mūsdienās, un ir vienīgais papīra ražošanas uzņēmums valstī. Sava uzplaukuma periodā papīrfabrika apgādāja ar saražoto produkciju pat Krievijas carus. Šodien papīrfabrika joprojām aizņem centrālo vietu ciemata dzīvē, ražojot otrreizēji pārstrādātu papīru un atbalstot Līgatnes atdzimšanu. Pakalnu un iesārto smilšakmens klinšu ieskautais Līgatnes ciemats un tā fabrika tagad ir atvērtas tūristiem, dodot iespēju ielūkoties senajā arodā, uzzināt ko jaunu par papīra pārstrādi un, protams, pavadīt neaizmirstamu laiku Gaujas Nacionālajā parkā, kurā atrodas arī Līgatne, un iepazīt tā aizsargājamo floru un faunu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

2011. gadā apbalvots divdesmit viens galamērķis:

Līgatnes papīrfabrikas ciemats (Latvija), Gmindes pilsēta/Karintija (Austrija), Marša (Marche-en-Famenne) (Beļģija), Pustara Višnjica (Horvātija), Kalopanayiotis (Kipra), Slovacko (Čehija), Lahemā nacionālais parks un muižas (Igaunija), Rubē (Francija), Delfi pašvaldība (Grieķija), Mečeks (Ungārija), Stikishoulmiras pašvaldība (Islande), pārgājienu taka The Great Western Greenway, Mejo (Īrija), Montevecchio, Guspīni pašvaldība (Itālija), Roķišķu muiža (Lietuva), G?arb (Malta), Veenhuizen (Nīderlande), Žirardova (Polija), Faial dabas parks (Portugāle), Idrija (Slovēnija), Trasmiera ekoparks (Spānija), Hamamonu-Alt?nda? Ankara (Turcija).

Pašreiz piedalās divdesmit sešas valstis: Latvija, Austrija, Beļģija, Bulgārija, Čehija, Francija, Grieķija, Horvātija, Igaunija, Itālija, Īrija, Kipra, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Polija, Portugāle, Rumānija, Somija, Slovēnija, Spānija, Ungārija, Vācija, Islande un Turcija.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko