Sākotnēji pārtikdams no zivīm, medījumiem un dabā iegūtiem augiem – ēdamām saknēm, stiebriem, ogām un riekstiem, vēlāk jau iemācoties apstrādāt zemi un pieradināt lopus, iegūt sev pārtiku naturālā saimniecībā. Tāda saimniecība bez lielām izmaiņām mūsdienu Latvijas teritorijā pastāvēja no 1. gadu tūkstoša pirms Kristus līdz pat 20. gs. sākumam. “Kāds bija latviešu zemnieka uzturs naturālās saimniecības laikā? Vai latvietis spēja sevi nodrošināt ar pārtiku? Ko zemnieks pirka un ko audzēja pats? Kad sāka audzēt kartupeļus, gurķus un salātus? Ko zemnieks zināja par kafiju un kas bija gardēdiens? Un galvenais, ko galdā lika gada krāšņākajos svētkos – Vasaras saulgriežos jeb Līgo vakarā un Jāņu dienā?”– uz šiem jautājumiem atbildes varēs rast pasākuma laikā. Ieejas biļetes cena – 1 Ls. Nākamā “Svētdienas cikla” nodarbība paredzēta 17. jūlijā. Nodarbības tēma būs “Grobiņa – seno kuršu un skandināvu dzīves vieta”, to vadīs arheoloģe Dr. hist. Ingrīda – Līga Virse.
LNVM stāstīs par senajām Jāņu galda klāšanas tradīcijām
19.jūnijā plkst.12 Latvijas Nacionālajā vēstures muzejā svētdienas ciklā “Tikšanās pilī” notiks pasākums “Ko un kā latvietis ēda senāk. Vasaras ēdieni”, informēja muzeja pārstāvji.Pasākumu vadīs Vēstures departamenta Etnogrāfijas nodaļas galvenā glabātāja Sanita Stinkule. Cilvēks jau izsenis mācījies iegūt no dabas sev iztikas līdzekļus.
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.