Lielveikalā iegādātajā burciņā medus tāpat atbilst vispārējām medus kvalitātes prasībām un ir izmantojama kā veselīga saldviela. Protams, lielos daudzumos fasējot medu, tas tiek pakļauts dažādiem procesiem kā sildīšana, vissīkāko vaska daļiņu atdalīšana, līdz ar to, protams, tas atšķiras no svaiga tikko no stropa ņemta medus. Medus no bitenieka, kuram mājās nav tāda medus fabrika, iespējams ir dabīgāks. Šeit var noderēt salīdzinājums ar pienu pakās ko pērkam veikalā un pienu, ko varam iegādāties no kaimiņiem laukos pirms apstrādes piena fasēšanā, atšķirībā no piena medus parasti netiek pasterizēts. Medus tiek sildīts un kausēts, lai iegūtu pircējam tīkamo šķidrā medus konsistenci. To var izdarīt un sevi cienoši bitenieki to arī dara, tā lai pēc iespējas mazāk ciestu medus bioloģiski aktīvās vielas, tas ir, šajā procesā nedrīkst pārsniegt 40°C. Pārkarsējot medu tas iegūst karameļu piegaršu un tajā var palielināties cukura sadalīšanās produkta hidroksimetilfurfurola daudzums, šīs vielas pieļaujamais daudzums ir noteikts medus kvalitātes kritērijos un nedrīkst to pārsniegt, pārkarsētā medū zūd arī medus bioloģisko aktīvās vielas.
Medus no lielveikalu plauktiem
Vai burciņu medus, ko pērkam lielveikalā ir labs? Vai "pārkausēts" (sildīts) medus nezaudē savas kvalitātes? Atbild Biškopu biedrības konsultante jautājumos, kas saistīti ar bišu
veselību un bišu produktu kvalitāti - Mag.vet.med. Ineta Eglīte:
Uzmanību!
Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.