Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā -1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Par pasaulē dārgāko pilsētu atzīta Tokija

Par pasaules dārgāko pilsētu atzīta Japānas galvaspilsēta Tokija, liecina uzņēmuma Mercer martā veiktais pasaules dzīves dārdzības pētījums. No topa pirmās vietas uz otro Tokija nostūmusi pērnā gada līderi – Angolas pilsētu Luandu. Trešajā vietā dārgāko pilsētu topā šogad ir ierindojusies Osaka, ceturtajā – Maskava, bet piektajā – Ženēva. Kā atzinuši uzņēmuma pārstāvji, daudzu pilsētu rādītājus esot ietekmējušas izmaiņas politiskajā un ekonomiskajā arēnā, piemēram, vairākas Eiropas galvaspilsētas topā šogad noslīdējušas zemāk, ņemot vērā vietējo valūtu, tostarp eiro, vājināšanos.

Uzņēmuma Mercer veiktā aptauja aptver piecu kontinentu 214 pilsētas, un tajā tiek salīdzinātas 200 dažādu pozīciju izmaksas tādās kategorijās kā transporta pakalpojumi, pārtika, apģērbs, mājsaimniecības preces un izklaide. Par atskaites punktu tiek izmantoti Ņujorkas rādītāji, savukārt valūtas aprēķini tiek veikti, par pamatu ņemot ASV dolāra kursu, informēja uzņēmums. Pētījums tiek veikts, balstoties uz izmaksām un kompensācijām, ko dažādu valstu valdības un starptautiskie uzņēmumi maksā tiem darbiniekiem, kas pārceļas dzīvot uz citu mītnes valsti.

Šogad, salīdzinot ar pērno gadu, Oslo (18.vieta) topā noslīdējusi par trijām pozīcijām, savukārt Londona (šogad 25.vieta) – par septiņām, Parīze (37.vieta) – par 10, savukārt par septiņām līdz 13 pozīcijām uz leju noslīdējušas tādas metropoles kā Milāna (38), Roma (42), Stokholma (46), Vīne (48) un Amsterdama (57).

Par vislētāko Eiropas pilsētu atzīta Maķedonijas pilsēta Skopje.

Par vislētāko pasaules mītnes vietu topā atzīta Pakistānas pilsēta Karači – tā pētījumā ierindojusies 214.vietā, jo mitināšanās šajā pilsētā izmaksājot par trešdaļu lētāk kā Tokijā.

Vislielāko lēcienu šogad topā piedzīvojušas Austrālijas un Jaunzēlandes pilsētas, ņemot vērā Austrālijas un Jaunzēlandes dolāra kāpumu attiecībā pret ASV dolāru. Par 19 pozīcijām no 46.vietas uz 27.vietu ir pakāpusies Adelaide, savukārt no 30.vietas par 11 pozīcijām uz augušu ir palēkusies Pērta. Jaunzēlandes pilsētas Oklenda un Velingtona topā ir uzlekušas par 62 pozīcijām, kļūstot attiecīgi par 56.un 74.dārgāko pasaules pilsētu.

Pasaules dārgākās pilsētas 2012.gadā*:
1.Tokija, Japāna
2.Luanda, Angola
3. Osaka, Japāna
4.Maskava, Krievija
5.Ženēva, Šveice
6.Cīrihe, Šveice
6.Singapūra, Singapūra
8.Ndžamena, Čada
9.Honkonga, Honkonga
10.Nagoja, Japāna

*uzņēmuma Mercer 2012.gada marta pētījums

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 19.04.2024.

Eskalatorus izdomājuši vārguļi, kas nespēja kāpt augšā vai lejā pa kāpnēm bučojoties.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko