Krāsnī cepts ābols ar cidoniju krēmu, medus un vīģu mērci
5 porcijām VAJADZĒS:
5 lielus skābus ziemas ābolus
70 g brūnā cukura
1 tējk. kanēļa
60 g kausēta saldkrējuma sviesta
Izgrebj ābola serdi, tās vietā ielej sviesta, kanēļa un cukura
maisījumu. Saliek ābolus pannā uz sviestpapīra un cep cepeškrāsnī
180 grādos 5-7 min.
Cidoniju krēms
VAJADZĒS:
400 g cukurotas cidonijas vai cidoniju ievārījumu
400 g saldā krējuma
50 g konjaka
1 g želatīna
Uzputo saldo krējumu. Konjakā uzbriedinātu želatīnu izkausē karstā ūdens peldē, masu iejauc cukurotajās cidonijās. Tad cidonijās iecilā saldo krējumu.
Medus un vīģu mērce
VAJADZĒS:
50 g žāvētu vīģu
100 g vijīga medus
1 citronu
Smalki sakapā vīģes. Medu sajauc ar citrona sulu un vīģēm.
Uz šķīvja kārto ābolus ar cidoniju krēmu, pārlej ar medus un vīģu mērci.
***
Lazdu riekstu un ābolu suflē
6 porcijām VAJADZĒS:
4 olu baltumus
80 g cukura
65 g ābolu biezeņa
25 g lazdu riekstu
1 tējk. kukurūzas miltu
¼ citrona sulas
30 g nesālīta sviesta
pūdercukuru
Formiņas ieziež ar sviestu un apkaisa ar cukuru.
Uzkarsē krāsni līdz 170 grādiem. Mikserī samaļ riekstus, ieber katliņā, pievieno kukurūzas miltus un ābolu biezeni. Masu uzkarsē.
Saputo olu baltumus ar cukuru un citrona sulu.
Uzkarsētajā riekstu masā iecilā stingri saputotu olu baltuma, cukura un citronu sulas masu, sapilda iegūto gardumu formās un cep 5-8 min.
Suflē liek galdā pārkaisītu ar pūdercukuru un pārlietu ar dzērveņu mērci.
Dzērveņu mērce
Blenderī samaļ 100 g dzērveņu un 40 g cukura, iegūto masu izberž caur sietu.
***
Smiltsērkšķu un mežrozīšu krēms ar šokolādes mērci
4 porcijām VAJADZĒS:
8 g želatīna, 4 olu dzeltenumus, 100 g cukura, 500 ml saldā krējuma (35%), 100 ml smiltsērkšķu sulas, 70 ml mežrozīšu augļu sīrupa
Gan sulu, gan sīrupu saimniece var gatavot pati vai nopirkt pie zemniekiem.
Krēms
Ūdens peldē puto olu dzeltenumus ar cukuru, kamēr masa kļūst bieza, balta un zīdaini spīdīga.
Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu, tad izkausē to karstā ūdens peldē.
Olu dzeltenumos, ar putojamo slotiņu visu laiku maisot, iejauc smiltsērkšķu un mežrozīšu augļu sulu vai sīrupu un izkausēto želatīnu.
Iecilā masā saputoto saldo krējumu.
Iegūto masu salej formiņās un ledusskapī atdzesē. Pasniedz ar siltu rūgtās šokolādes mērci.
Siltā šokolādes mērce
VAJADZĒS:
100 g rūgtās šokolādes
200 g saldā krējuma (35%)
50 g konjaka
Ūdens peldē kausē šokolādi ar krējumu. Izkausētajai masai pievieno konjaku.