Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Trešdiena, 6. novembris
Leonards, Leons, Linards, Leo, Leonarda

Saldais ēdiens ir jebkura svētku galda neatņemama daļa

Jebkurā dzīves situācijā svarīgs ir tas, ko sauc par pēcgaršu. Tā paliek pēc mīļām tikšanās reizēm, pēc jaukām telefonsarunām, pēc interesantiem ceļojumiem. Taču burtiskā nozīmē gan pēc ikdienas maltītes, gan pēc mielošanās pie svētku galda svarīga ir ēdienreizes pēcgarša. Var, protams, pasēdēšanu draugu lokā beigt ar Latvijas ražojuma torti Cielaviņa, bet var arī namamāte pati, nemaz tik stipri nesaspringstot, kaut ko garšīgu pagatavot desertā. Tā kā strauji tuvojas Lieldienas, kafejnīcas Osīriss konditore Daiga Lūkina aicina nenobīties un uzmeistarot desertā kaut ko patiešām garšīgu.

Krāsnī cepts ābols ar cidoniju krēmu, medus un vīģu mērci

5 porcijām VAJADZĒS:

5 lielus skābus ziemas ābolus

70 g brūnā cukura

1 tējk. kanēļa

60 g kausēta saldkrējuma sviesta

Izgrebj ābola serdi, tās vietā ielej sviesta, kanēļa un cukura maisījumu. Saliek ābolus pannā uz sviestpapīra un cep cepeškrāsnī 180 grādos 5-7 min.

Cidoniju krēms

VAJADZĒS:

400 g cukurotas cidonijas vai cidoniju ievārījumu

400 g saldā krējuma

50 g konjaka

1 g želatīna

Uzputo saldo krējumu. Konjakā uzbriedinātu želatīnu izkausē karstā ūdens peldē, masu iejauc cukurotajās cidonijās. Tad cidonijās iecilā saldo krējumu.

Medus un vīģu mērce

VAJADZĒS:

50 g žāvētu vīģu

100 g vijīga medus

1 citronu

Smalki sakapā vīģes. Medu sajauc ar citrona sulu un vīģēm.

Uz šķīvja kārto ābolus ar cidoniju krēmu, pārlej ar medus un vīģu mērci.

***

Lazdu riekstu un ābolu suflē

6 porcijām VAJADZĒS:

4 olu baltumus

80 g cukura

65 g ābolu biezeņa

25 g lazdu riekstu

1 tējk. kukurūzas miltu

¼ citrona sulas

30 g nesālīta sviesta

pūdercukuru

Formiņas ieziež ar sviestu un apkaisa ar cukuru.

Uzkarsē krāsni līdz 170 grādiem. Mikserī samaļ riekstus, ieber katliņā, pievieno kukurūzas miltus un ābolu biezeni. Masu uzkarsē.

Saputo olu baltumus ar cukuru un citrona sulu.

Uzkarsētajā riekstu masā iecilā stingri saputotu olu baltuma, cukura un citronu sulas masu, sapilda iegūto gardumu formās un cep 5-8 min.

Suflē liek galdā pārkaisītu ar pūdercukuru un pārlietu ar dzērveņu mērci.

Dzērveņu mērce

Blenderī samaļ 100 g dzērveņu un 40 g cukura, iegūto masu izberž caur sietu.

***

Smiltsērkšķu un mežrozīšu krēms ar šokolādes mērci

4 porcijām VAJADZĒS:

8 g želatīna, 4 olu dzeltenumus, 100 g cukura, 500 ml saldā krējuma (35%), 100 ml smiltsērkšķu sulas, 70 ml mežrozīšu augļu sīrupa

Gan sulu, gan sīrupu saimniece var gatavot pati vai nopirkt pie zemniekiem.

Krēms

Ūdens peldē puto olu dzeltenumus ar cukuru, kamēr masa kļūst bieza, balta un zīdaini spīdīga.

Aukstā ūdenī uzbriedina želatīnu, tad izkausē to karstā ūdens peldē.

Olu dzeltenumos, ar putojamo slotiņu visu laiku maisot, iejauc smiltsērkšķu un mežrozīšu augļu sulu vai sīrupu un izkausēto želatīnu.

Iecilā masā saputoto saldo krējumu.

Iegūto masu salej formiņās un ledusskapī atdzesē. Pasniedz ar siltu rūgtās šokolādes mērci.

Siltā šokolādes mērce

VAJADZĒS:

100 g rūgtās šokolādes

200 g saldā krējuma (35%)

50 g konjaka

Ūdens peldē kausē šokolādi ar krējumu. Izkausētajai masai pievieno konjaku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mandeļu liķieri

Turpinot stāstu par emulsijas liķieriem, šoreiz kārta mandeļu liķieriem.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko