Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +4 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 20. novembris
Anda, Andīna

Siers, biezpiens un pelni

Latvieši no biezpiena un siera prot gatavot neparasti gardus ēdienus Restorāna Ostas skati atraktīvais šefpavārs Ingmārs Ladigs savām receptēm pamatus rod senlatviešu un cittautu virtuves pieredzē. Viņš uzskata, ka latviešu ēdieni var interesēt ne tikai mūs pašus, bet arī ārzemju tūristus. Kādā pagājušā gadsimta 20.

gados Latvijā izdotā pavārgrāmatā viņš atradis biezpiena siera recepti, kurā mūsu senči izmantoja jau krietni pastāvējušu biezpienu. Mūsdienās "nostāvēšanās efektu" Ingmārs panāk, receptē iekļaujot zilo sieru, bet rozīnīti piešķir šefpavāra atradums — siera apviļāšana pelnos. Savukārt recepti ar fetas sieru grieķi gatavo, izmantojot cauru gadu pieejamos svaigos tomātus, ķiplokus, papriku un baziliku. Mēs šādi varam rīkoties tikai pāris mēnešus gadā, kad dārzeņi aug pašu dobē, tāpēc — ķersimies pie gatavošanas! *****Izturēts pelnos vārīts biezpiena siers ar ābolu ievārījumu** ČETRĀM PORCIJĀM VAJADZĒS: 400 g 9% biezpiena, 75 g zilā siera, 1 tējk. sāls, 75 g sviesta, 4 olu dzeltenumus, 4 vidēja lieluma jaunās ražas ābolus, 2 ēd.k. brūnā cukura, 2 ēd. k. citrona sulas, pelnus apviļāšanai (labāk izmantot augļu koku pelnus). Biezpienu liek katliņā un silda, līdz veidojas viendabīga caurspīdīga masa. Tad pievieno sāli, sviestu, zilo sieru un pavāra uz lēnas uguns, līdz veidojas viendabīga masa. Noņem katliņu no plīts un masā iemaisa olu dzeltenumus, vēlreiz uzkarsē un lej virumu sagatavotā formā, kuru novieto aukstā vietā, lai atdziest. Ābolus nomizo, izņem serdi un smalki sagriež, pievieno cukuru, vāra uz lēnas uguns, kamēr veidojas viendabīga ievārījuma konsistence. Tad pievieno citrona sulu un atkal uzvāra. Iegūto ievārījumu atdzesē un pataupa līdz servēšanas brīdim. Kad siers atdzisis, to izņem no formas, apvārta pelnos, aptin ar marles gabaliņu un novieto aukstumā. Servējot galdā, nogriež siera šķēli, tai virsū liek ābolu ievārījumu un pasniedz ar svaigi apceptu

Fetas siera saganaki ar tomātiem un olīveļļu

ČETRĀM PORCIJĀM VAJADZĒS: 400 g fetas siera, 8 vidēja lieluma jaunās ražas tomātus, 4 ķiplokus, 8 ēd.k. olīveļļas (var izmantot rapšu eļļu), 16 olīvas, 2 paprikas, 1 bazilika saišķīti, sarkano sīpolu, tikko apceptas baltmaizes šķēles.

Tomātus nomazgā un pārgriež uz pusēm, liek karstumizturīgā traukā. Sašķēlē sīpolu, papriku sasmalcina un kopā ar olīvām liek traukā pie tomātiem. Ķiplokus nemizotus sagriež uz pusēm un izvieto trauka malās. Pāri liek šķēlēs sagrieztu fetas sieru. Visu pārlej ar eļļu, pārkaisa ar baziliku, liek cepeškrāsnī un cep 230 grādu temperatūrā aptuveni 7—10 minūtes.

Pasniedz ar tikko apceptām baltmaizes šķēlēm.izi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko