Tomāti ar kabačiem un sīpoliem šķēlītēs
Sastāvdaļas: tomāti, cukīni, sīpoli, smalki sakapātas dilles; marinādei: 1 l ūdens, 1,5 ēd. k. sāls, 1 ēd. k. cukura, 6-7 ēd. k. 9% etiķa
1. Tomātus un cukīni sagriež 1 cm biezās šķēlēs, sīpolus plānās ripiņās.
2. Pagatavo marinādi - uzvāra ūdeni ar sāli un cukuru, pielej etiķi.
3.Burkās liek kārtās tomātus, cukīni, sīpolus un dilles. Pārlej ar remdenu marinādi.
4. Burkām uzliek vāciņus, pasterizē 15 minūtes 80 grādu temperatūrā (puslitra burkas), aizvāko un uz brīdi apgriež uz vāciņa. Ja vēlas, pirms aizvākošanas var pieliet ēdamkaroti eļļas.
Tomātu mērce ar timiānu
Sastāvdaļas: 3-4 250 ml burciņām: 2 kg nogatavojušos tomātu, 300 g sīpolu, 1 ēd. k. eļļas, 2 ēd. k. etiķa, 1 ēd. k. cukura, 2-3 ēd. k. sakapātu timiāna lapiņu, sāls
1. Sīpolus notīra un sagriež mazos gabaliņos. Tomātus noblanšē, novelk miziņu un mīkstumu sagriež mazos gabaliņos.
2. Katlā sakarsē eļļu, ieber sīpolus un pāris minūšu pasautē. Pievieno tomātus un pārējos produktus, izņemot timiānu, un sautē vēl stundu.
3. Mērci sablendē, tad vāra vēl 10 minūtes, pieber timiānu un uzvāra.
4. Karstu pilda burciņās un aizvāko.
Tomātu biezenis ar mārrutkiem un ķiplokiem
Sastāvdaļas: 3-4 250 ml burciņām: 1 kg tomātu, 100 g svaiga mārrutka saknes, 2 nelielas ķiploka galviņas, 1-2 tējk. sāls, 1 tējk. cukura
1. Tomātus noblanšē, novelk tiem miziņu un sablendē. Mārrutkus sarīvē, ķiplokus izspiež caur ķiplokspiedi.
2. Visu rūpīgi samaisa, pieber sāli un cukuru.
3. Pilda mazās burciņās un uzglabā aukstā pagrabā vai ledusskapī.
4. Burciņas var pasterizēt (350-400 ml burciņas desmit minūtes) 85 grādu temperatūrā.