Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Ugunskurs ne tikai Līgosvētkiem

Ugunskuru var uzskatīt par vienu no centrālajiem dārza elementiem — sava veida mājas pavarda simbolu, romantikas ienesēju. Katrai sanākšanas reizei mainot ugunskura atrašanās vietu, tiks sabojāts mauriņš, funkcionālāka un skaistāka būs speciāli iekārtota ugunskura vieta. Ugunskura ierīkošanā nepastāv normas un standarti, galvenais padomdevējs ir saimnieku gaume — iespējams izveidot gan pavisam pieticīgu ugunskuru, ko ieskauj pašu meklēti laukakmeņi, gan arī greznu un pamanāmu ugunskura un atpūtas vietu, pie kuras vedīs bruģēti celiņi.

Ugunskura vietas ierīkošana

Viens no lētākajiem un ātrākajiem paņēmieniem — paredzētajā ugunskura vietā veido pamatu — izrok ap 40 cm dziļu bedri, bedri izklāj ar smilti, pa virsu liek laukakmeņus, virs kuriem tiks kurināta uguns. Arī laukumu ap pašu ugunskura vietu var veidot dažādi. Vienkāršākajā variantā ap ugunskuru atstāj zālienu, bet to var arī klāt ar laukakmeņiem, bruģi u.c. Lai kurināmais labāk turētos un ugunskura vieta būtu nofiksēta, tai apkārt var aplikt jau minētos laukakmeņus vai ķieģeļus.

Tā kā pie ugunskura cilvēki parasti uzturas ilgi, jāpadomā, kā tā tuvumā nodrošināt aizvēju. Ja ir iespēja uzbūvēt nojumi vai lapeni, ja ugunskurs atrodas pie pamatīgas sētas, šī problēma ir atrisināta, bet iespējams uzbūvēt arī aizsargsienu, piemēram, no klūgām, kas vizuāli atgādinās žogu.

Ugunsdrošība

Ierīkojot ugunskura vietu piemājas teritorijā, jādomā ne tikai par atpūtas komfortu, bet arī ugunsdrošību, tāpēc ugunskura vietu labāk izvēlēties drošā attālumā no dzīvojamās un citām ēkām.

Ugunskuru nevajag atstāt bez uzraudzības, kas īpaši svarīgi, ja uguns netiek kurināta speciālā vietā. Izvēloties ugunskura vietu īslaicīgai lietošanai piknikā, labi, ja to var kurt vietā, kur reiz jau ugunskurs bijis, lai nodarītu mazāku kaitējumu augiem. Tāpat īpaša piesardzība jāievēro sausā laikā. Tuvumā jābūt ūdenim, ar ko nepieciešamības gadījumā apdzēst liesmas.

Ugunskura vietas sastāvdaļas

Jāpadomā arī par sēdvietu ierīkošanu — viens no ātrākajiem un lētākajiem risinājumiem ir koka bluķu sarindošana — šādi sēžamie ir ērti pārvietojami atkarībā no atpūtnieku noskaņojuma un dūmu virziena. Sēdēšanai var izgatavot vai iegādāties dārza veikalos speciālus soliņus, taču jāatceras, ka sēdvietas jānovieto tā, lai sēdētāju izstieptas kājas sniedzas līdz pirmajai ugunskura akmeņu rindai, tad ugunskura liesmas pārlieku nekarsēs.

Pavisam īpaši un mājīgi izskatīsies ugunskurs, uz kura var pagatavot ēdienu. Pie ugunskura zemē iestiprina speciālas uzlikas, uz kurām stiprina katlu — brīvā dabā uz ugunskura vārīta zupa šķitīs īpaši garda.

Ja ugunskura vieta atrodas īpašā atpūtas zonā, uz to var veidot kopējai ainavai pieskaņotus celiņus, izvietot gaismas ķermeņus.

Varbūt dārza kamīns?

Domājot par uguns ienešanu dārzā, iespējamais risinājums ir arī dārza kamīns — tā uguns degs drošāk un noskaņojums būs mazliet savādāks. Dārza kamīnus iespējams iegādāties pie praktiski visiem kamīnu ražotājiem, tos iespējams uzmeistarot arī pašu spēkiem. Izvēloties dārza kamīnu jāizvērtē, vai tas kalpos tikai kā dekoratīvs un sildošs elements vai tajā tiks gatavots arī ēdiens. Dārza kamīnu var veidot pārnēsājamu vai stacionāru, to var arī savienot ar māju, izmantojot kopējo skursteni vai daļēji iebūvēt dārzā esošā lapenē. Jebkurā gadījumā par atpūtu dārzā vajadzētu domāt kompleksi, dārza elementus izkārtot funkcionāli un saskaņoti.

Raksta sagatavošanā konsultēja Inga Bērziņa (Jaunbērzi).

***

Ķieģeļu cenas*

- Tapeks 0,41

- Būvniecības ABC 0,41

- Nelss 0,39

* Cena ar PVN par M300 markas Lodes apdares ķieģeli

***

Speciālista viedoklis

Una Asere (SIA Ainavists):

Ierīkojot ugunskura vietu, jāizvērtē uguns spēks, atbilstoši tam jāveido pareizi un droši attālumi — starp sēdētājiem un ugunskuru, starp mājām un ugunskuru, kā arī lielajiem kokiem u.c. Jāapdomā, cik daudz cilvēku ir paredzēts uzņemt un cik liels būs ugunskurs. Veidojot atpūtas vietas kompozīciju, stila noskaņas pieskaņo esošās ēkas arhitektūrai vai videi. Drošības un arī skaistuma apsvērumu dēļ ugunskura vietas pamatni vajadzētu veidot no stingra, nedegoša materiāla, piemēram, laukakmens. Ja paredzēts pulcēt vairāk cilvēku, zāliens var tikt nomīdīts. Tad ir vērts padomāt par neliela cietā seguma laukumiņa veidošanu ap ugunskuru.

Silvija Jozēna
(Attēls E.S.):

Plānojot ugunskura vietu, jāiepazīstas ar ugunsdrošības noteikumiem, kuros norādīts, kādā attālumā no dažāda veida ēkām atļauts kurināt uguni. Ugunskura vietu iesaku ierīkot kādā pļavā vai zālienā, lai ap ugunskuru varētu dejot un tur būtu patīkami uzturēties. Patīkami, ja ugunskura vieta atradīsies aizvējā un pie tās būs izkārtotas sēdvietas. Ugunskura vietu visbiežāk veido no laukakmeņiem, jo tie piestāv dažāda veida ainavās — ugunskura apli iezīmē ar lielākiem laukakmeņiem, vidū ber smiltis vai sīkus oļus, virs kuriem kurina uguni. Visbiežāk tiek veidota ugunskura vieta no 1,5 metriem diametrā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Oktobra garša

Āboli, burkāni un kukurūza no pašu dārza rudenīgos ēdienos.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko