Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kā atpazīt negodprātīgos?

Latvijā ir daudz negodprātīgu suņu un kaķu pavairotāju. Dzīvniekiem, kas iegādāti šādā ceļā, pārsvarā vērojamas veselības problēmas, tāpēc If Apdrošināšanas un PetCity speciālisti aicina kritiski apdomāt, no kāda audzētāja pirkt savu mājdzīvnieku.

Pircējam par savu topošo četrkājaino draugu ir jāzina ikviena nianse. Pirmkārt, ir jāredz vieta, kur kaķēns/kucēns ir piedzimis un uzturējies pirmos savas dzīves mēnešus. Otrkārt, jāiepazīstas ar saimniekiem/audzētājiem, izrunājot un noskaidrojot visu par mājdzīvnieka aprūpi. Ikvienam pircējam ir arī tiesības redzēt noskatītā kaķēna/ kucēna māti un tēvu un noskaidrot, vai viņus nesaista tuva radniecība, kā arī apskatīt mazuļa vecāku ciltsrakstus un pieprasīt tādus arī par savu topošo mājdzīvnieku. 

Atlaide vai mazāka cena, ko audzētājs sola par to, ka šķirnes dzīvnieks ir bez oficiāli sakārtotiem ciltsrakstiem, bieži ir signāls, ka kaut kas ar darījumu nav kārtībā. Tāpat, veicot pirkumu, jānoslēdz līgums, kurā ir atrunātas konkrētas lietas, piemēram, tas, ka audzētājam ir tiesības dzīvnieku paņemt atpakaļ, ja tiek atklāts, ka suns vai kaķis nav pienācīgi aprūpēts. Atbildība par dzīvnieku ir jāuzņemas ne tikai jaunajam saimniekam, bet arī audzētājam. Līgumā parasti ir atrunāti punkti, kas attiecas uz mājdzīvnieka veselību – kad tas ir attārpots, kad vakcinēts un kā rīkoties saslimšanas gadījumā. Protams, to, kāds būs dzīvnieka raksturs vai ar kādām veselības likstām tas varētu saskarties savas dzīves laikā, nav iespējams paredzēt, bet līgums ir lielāks drošības garants, ka nenopirksi to, ko negribēji.

"Situāciju var raksturot kā – ir pieprasījums, ir piedāvājums. Cilvēki vēlas iegūt tīršķirnes kaķi vai suni par zemu cenu, uzskatot, ka izstādēs nepiedalīsies un ar pavairošanu nenodarbosies, tāpēc papīri nav nepieciešami. Diemžēl mājdzīvniekiem, kas iegādāti no negodprātīgiem pavairotājiem, gandrīz vienmēr ir veselības problēmas, tāpēc galarezultātā saimnieks šā vai tā samaksās ļoti lielu naudu, kas atainosies veterināro pakalpojumu rēķinos," stāsta If Apdrošināšanas mājdzīvnieku produkta vadītāja Ilze Roce. Pēc If Apdrošināšanas datiem redzams, ka šajā ziņā problemātiskākās šķirnes ir meinkūns, Bengālijas kaķis un britu īsspalvainais kaķis, kā arī franču buldogi, zelta retrīveri un kavaliera karaļa Čārlza spanieli. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šokolādīgi saldie

Šokolādes un kafijas deserti piemēroti aukstās un vējainās pavasara dienās.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko