Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Eksperts: Odu uzplaiksnījumam ar septembri vajadzētu pakāpeniski mazināties

Līdz septembrim reģionos, kurus piemeklēja jūlija izskaņas lielās lietavas, odu, visticamāk, būs daudz vairāk nekā ierasts, bet tuvāk septembrim odu skaitam pakāpeniski vajadzētu mazināties, pauda Latvijas Nacionālā dabas muzeja vecākais entomologs Uģis Piterāns.

Viņš atzīmēja, ka šī brīža odu uzplaiksnījums ir kaut kādā mērā normāla parādība, jo odiem gadā attīstās vairākas paaudzes. Tāpat ir odu sugas, kas ir aktīvākas tieši vasaras beigās. Tomēr visbiežāk odu skaitu vasaras otrajā pusē ierobežo sausums, jo odu kāpuri attīstās ūdenī, tāpēc to skaits parasti ir neliels un nav pārāk traucējošs. Parasti tie ir aktīvāki tuvāk mitrākām un ūdeņiem bagātām vietām.

Piterāns akcentēja, ka šis gads ir izņēmums, jo, pateicoties lielajām lietavām, augusta sākumā galvenokārt Latvijas centrālajos reģionos ūdens līmenis bija netipiski augsts.
Slapji bija gan grāvji, gan ieplakas mežos un citas līdzīgas vietas. Arī šādas īslaicīgas ūdenstilpes ir ideāli piemērotas odu kāpuru attīstībai, jo tur parasti nav citu konkurentu cīņā par barību vai organismi, kas ēstu odu kāpurus un mitinās upēs, ezeros, dīķos un citās ūdenstilpēs, kur ūdens ir pastāvīgi visa gada garumā.
 
Odu kāpuru attīstība siltā laikā var aizņemt aptuveni divas nedēļas. Pagājušās nedēļas otrajā pusē ir novērojams jūlija izskaņas lielo lietavu rezultāts, jo kopš tām ir pagājis nepieciešamais laika periods kāpuru attīstībai. Entomologs norādīja, ka jaunā odu paaudze ir normāla parādība, bet šogad vietām to ir skaitliski daudz vairāk nekā citos gados.
 
Tā kā lietavas arī bija vietās, kur Latvijā dzīvo salīdzinoši daudz cilvēku, piemēram Rīgā un tās apkārtne, kā arī Jelgavā un citās pilsētās, arī tur ir novērojams paaugstināts odu daudzums.
"Savā ziņā ir interesanti, ja tā to var nosaukt, ka pat Rīgas centrā un citās apkaimēs odu ir ļoti daudz, kas šķiet netipiski, jo šķietami tuvumā var nebūt arī nekādu atklātu ūdeņu, bet nu acīmredzot ir kādas tvertnes, trauki un citi līdzīgi objekti, kas piepildījušies ar ūdeni," sacīja Piterāns, piebilstot, ka odu kāpuri labi attīstās arī ūdens mucās un nav obligāti jābūt blakus dabiskas izcelsmes ūdenstilpēm.
 
Tāpat odi veiksmīgi attīstās arī lielākās peļķēs, kas divu nedēļu laikā nav pilnībā izžuvušas un bijušas piemērotas odu kāpuru attīstībai. "Tad nu arī Rīgā ir savā ziņā odu apokalipse," atzīmēja entomologs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko