Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 20. oktobris
Leonīda, Leonīds

Emulsijas liķieri

Šoreiz sākšu stāstu par saldajiem un sātīgajiem saldā krējuma un olu jeb emulsijas liķieriem. Tie ir tik saldi un spēcinoši, ka spēj aizstāt desertu. Parasti tie arī tiek pasniegti maltītes noslēgumā, lai arī tiem nepiemīt klasiskais digestīva efekts.

Cukurs un taukvielas jebkurā produktā, arī šajos liķieros darbojas kā garšas pastiprinātājs, tāpēc tiem ir raksturīgs izteikts aromāts, kas spēj rosināt apetīti, pat ja svētdienas vai svētku maltīte ir bijusi bagātīga. Šie liķieri nereti tiek baudīti pie kafijas un kūkām, lai gan kūkas tie spēj arī aizstāt.

Ilgstoši eksperimenti

Saldais krējums un olas ir produkti, kuru pagatavošanā ir nepieciešamas prasmes. Pirms daudzās liķieru sastāvdaļas izdodas apvienot vienotā un, galvenais, noturīgā veselumā, liķieru meistariem ir jāveic daudzi un ilgstoši eksperimenti. Šajā ceļā nereti nākas piedzīvot vilšanos.

Tāpēc beigās, kad cenšanās un pacietība vainagojusies ar panākumiem, vairākums ražotāju piesardzīgi slēpj grūtā eksperimentu ceļā iegūto recepti. Īpaši tā notiek gadījumos, kad dzēriens iegūts, neizmantojot mākslīgas piedevas. Tipisks šāda liķiera piemērs ir olu liķieris Advocaat.

Saldā krējuma liķieri

Īpašs liķieru veids ir saldā krējuma liķieri. Šie brīnišķīgie dzērieni nav radīti tikai ziemeļu valstīs – saldā krējuma dzērienu klāstā savs vārds un pienesums ir arī dienvidniekiem. Tieši Spānija un Kuba lieliski papildina šo liķieru klāstu, piedāvājot īpašas garšas nianses. Gan gadījumos, kad recepti iedvesmojuši citi labākie šā stila liķieri, gan tajos, kad ideja receptei nākusi no senām vietējām tautas tradīcijām – saldais krējums lieliski sader ar daudzām izejvielām, izceļ to aromātu un nogludina nevajadzīgus asumus.

Saldā krējuma liķieru vidū īpašs statuss vienmēr bijis īru saldā krējuma un viskija liķierim Baileys. Šis lieliskais liķieris pazīstams visā pasaulē gan profesionāliem bārmeņiem, gan parastiem liķieru baudītājiem. Savas dzimtenes izaugsmei tas devis vairāk, nekā to jebkad spējis kāds cits liķieris.

Mandeļu un riekstu liķieri

Cilvēki, kas interesējas par liķieriem, iespējams, būs pievērsuši īpašu uzmanību emulsijas liķieriem. Bieži vien tieši šie dzērieni ar savu saldumu un biezo, krēmam līdzīgo konsistenci cilvēkiem atklāj liķieru pasaules bagātību, atgādinot pazīstamus našķus vai desertus. Tie neuzkrītoši modina interesi, rosinādami par šiem liķieriem uzzināt vairāk.

Augot pieredzei, liķieru baudītājs raugās uz šiem saldā krējuma šedevriem jau ar citu skatu un parasti atklāj no jauna – ne vairs tikai kā alkoholizētu deserta aizstājēju.

Izcili emulsijas liķieri tiek gatavoti arī no riekstiem, mandelēm un augļu kodoliem – tie spēj sniegt kairinošu un līdzsvarotu saldu un rūgtu garšas un aromātu nianšu baudījumu.

Rūgtie toņi īpaši raksturīgi mandeļu un persiku kodolu ekstraktiem – tie piešķir liķieriem raksturīgo garšu. Šie liķieri ir kā radīti, lai tos baudītu kopā ar tasi stipras kafijas.

Medus liķieri

Saldais krējums, olas un rieksti nav vienīgās izejvielas, no kurām gatavo emulsijas liķierus. Vēl viena izejviela ir medus. Medus liķiera pirmsākumi tiek saistīti ar met, kas vēsturē tiek minēts un slavēts kā seno ģermāņu spēka dzēriens.

Vairākus gadsimtus vēlāk Austrumeiropas zemēs populārs kļuva medus un vodkas liķieris.

Tas, ka medus iedvesmojis tik daudzus liķiera meistarus, saistīts ne tikai ar tā salduma daudzpusīgajām īpašībām, bet arī ar to, ka šis produkts tradicionāli – nereti nepieciešamības dēļ – pirms daudziem gadsimtiem Eiropā bija vienīgā salduma izvēle, jo citas tolaik nebija.

Cukurs tolaik eiropiešiem bija vēl nezināms svešzemju produkts, kas Eiropā kļuva pazīstams tikai koloniju laikos un arī tad ilgu laiku saglabāja savu statusu kā luksusa prece. Mūsdienās, kad cukurs ir viegli saražojams un pieejams, liķieru baudītāji atkal atgriežas pie medus liķieriem aromāta burvības dēļ – tieši tas nosaka raksturu tik daudziem īpašiem liķieriem. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko