Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Kā pareizi jaukt kokteiļus

Turpinot stāstu par kokteiļiem, šoreiz par to, kā tos pareizi jaukt un ar ko jaukšanas metodes atšķiras cita no citas.

Pirmā atbilde – jaukšanas metode ir atkarīga no izmantotajām sastāvdaļām. Bārmeņa uzdevumus ir tehniski nevainojami savienot dažādu šķidrumus – katru visatbilstošākajā temperatūrā. Taču dažādiem šķidrumiem ir dažādas vajadzības, tāpēc pastāv četri galvenie jaukšanas varianti.

Gatavošana glāzē, no kuras dzers

Dzēriena gatavošana glāzē, no kuras tas tiks dzerts, ir senākā kokteiļu gatavošanas metode. Šī metode ir vienkārša, taču iedarbīga. To izmanto dzērieniem ar līdzīgu blīvumu. Tāpēc tie viegli sajaucas, jebkāda papildus kratīšana vai maisīšana tiem ir pilnīgi lieka. Parasti dzeramajā glāzē gatavo kokteiļus no viena vai diviem stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem ar sulu vai limonādi. Vislabāk izmantot platu glāzi. Sastāvdaļas salej glāzē, pievieno ledu, samaisa un, ja receptē tas paredzēts, pielej dzirkstošo vīnu vai gāzēto ūdeni.

Gatavojot Mojito, glāzē vispirms iepilda cietās sastāvdaļas – cukuru, laimu un piparmētru lapiņas. Tās sastampā, virsū ber sasmalcinātu ledu un pielej gaišo rumu.

Īpaša vieta šajā kokteiļu grupā ir slāņainajiem kokteiļiem. Tos gatavo no dažāda blīvuma (vēlams arī – atšķirīgas krāsas) dzērieniem, ko uzmanīgi salej citu virs cita. Protams, tos nedrīkst maisīt, ja vēlaties saglabāt slāņus.

Jaukšana jaucamajā glāzē

Dzērieni, kas jāpasniedz auksti un atdzesētā glāzē vai ar ledu, jāmaisa jaucamglāzē, kas ir pietiekami liela, lai ledus gabaliņi strauji atdzesētu dzērienu, paši pārāk neizkūstot.

Jaucamglāzē jājauc viegli samaisāmi dzērieni, sevišķi, ja tie ir dzidri un caurspīdīgi, bet kratīšana šeikerā tos īslaicīgi saduļķotu.

Dzēriens jāmaisa ar bārkaroti 20–30 sekundes, šo karoti ar apļveida kustībām pamazām virzot no glāzes dibena uz augšu. Pēc tam dzērienu caur bāra sietiņu izlej iepriekš sagatavotā glāzē un pasniedz. Jaucamglāzē palikušo ledu atkārtoti nelieto.

Kratīšana šeikerā

Sīrupiem, liķieriem, pienam un saldajam krējumam ir atšķirīgs blīvums. Tie jāmaisa daudz enerģiskāk, tāpēc jāizmanto šeikers. Toties nekad šeikerā nelej gāzētus dzērienus. Šeikera stikla glāzē ieber ledu un ielej ne vairāk kā trim dzēriena porcijām paredzētās sastāvdaļas. Uzliek metāla glāzi un stingri krata desmit sekundes. Biezākas sulas un saldo krējumu krata 20 sekundes. Kratīšanas virziens nav svarīgs – to var darīt kā horizontāli, tā vertikāli. Gatavo dzērienu caur bāra sietiņu lej iepriekš sagatavotā glāzē.

Jaukšana mikserī

Dzērienus, kuru pamatā ir saldējums, olas dzeltenums vai svaigi augļi, vislabāk gatavot ar elektrisko mikseri. Miksera krūzē vispirms ieber ledu, pēc tam iepilda pārējās sastāvdaļas. Gāzētos dzērienus pievieno tikai pēc putošanas. Sākumā puto lēnām, pēc tam ātrumu pakāpeniski palielina, līdz maisījums kļūst viendabīgs. Gatavojot dzērienus ar putotāju, it īpaši saldētos sorbetus, parasti tiem pievieno mazliet vairāk saldinātāja.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko