Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

Neparastie kokteiļi

Kā šajā slejā lasījāt iepriekšējās nedēļās, ir kokteiļi, kuru "ciltskoks" sniedzas 100 un pat 200 gadu senā vēsturē. Daži Amerikā "noenkurojās" līdz ar britu kuģiem, kas piestāja tagadējā Ziemeļkarolīnas štatā XVIII gadsimtā.

Taču ir arī neparastie kokteiļi, kurus izgudrojuši bārmeņi šajā tūkstošgadē.

Pikantie kokteiļi

Pikantajos kokteiļos raksturīgās jaukto dzērienu sastāvdaļas (stiprais alkohols, augļi un liķieri) tiek papildinātas ar dažādiem garšaugiem, piemēram, baziliku, melnajiem pipariem, ingveru. Garšaugu un garšvielu eksotiskais asums pārsteidzoši labi sader ar klasiskajām sastāvdaļām.

Piemēram, viens no populārākajiem pikantajiem kokteiļiem ir Ginger Cosmopolitan (ingvera Cosmopolitan). Ņem 30 ml degvīna, 10 ml apelsīnu miziņu liķiera, 150 ml laima sulas, 40 ml dzērveņu sulas, 10 ml ingvera sīrupa vai liķiera, naža galu svaigi rīvēta ingvera un visas sastāvdaļas pilda šeikerī un kārtīgi sakrata. Rotā ar laima šķēlītēm, kokteiļu ķiršiem un piparmētru lapiņām.

Cits populārs pikantais kokteilis ir Green Cucumber (Zaļais gurķis). 1 mazs gurķis, 1 čilli, 30 ml džina, 150 ml meloņu liķiera, 150 ml laima sulas, 150 ml cukura sīrupa. Šeikera glāzē ieliek nomizotu un gabaliņos sagrieztu gurķi un čilli gabaliņus. Visu ar stampiņu sastampā. Pievieno šķidrās sastāvdaļas, kārtīgi sakrata un izkāš caur sietiņu kokteiļa glāzē. Rotā ar svaigu gurķi un čilli.

Kaprīzie kokteiļi

Neparastajiem kaprīzajiem kokteiļiem nav recepšu un noteikumu – ir tikai jāizmanto fantāzija un daudz augļu sulas. Rezultātā sanāk Fancy drink jeb kaprīzais kokteilis. Receptēs var izmantot visu, kas neiederas vienā noteiktā kokteiļu kategorijā, taču rezultātam ir jāizskatās pēc iespējas košākam.

Receptes var svārstīties starp garo un piena kokteili; starp tropiski atvēsinošu kokteili un augļu salātiem. Izmantot drīkst visu, pat raibas glāzes un cieši sablīvētu augļu iesmiņus. Tieši tādēļ šie bārmeņu favorīti atrodami labākajās dzērienu kartēs.

Viens no šādiem kokteiļiem ir Vanilla Sky (Vaniļas debesis). Ņem 40 ml degvīna, 20 ml zemeņu liķiera vai sīrupa, 10 ml vaniļas sīrupa, 20 ml laima sulas, 50 ml dzērveņu nektāra, 30 ml marakujas augļa nektāra, šķipsnu rīvēta muskatrieksta. Visas sastāvdaļas pilda šeikera glāzē, sakrata. Izkāš kokteiļa glāzē uz sasmalcināta ledus. Rotā ar augļiem un citrusaugļu miziņām, piparmētras zariņu.

Vēl viens šī stila kokteilis ir Pink Elephant (Rozā zilonis). Ņem 30 ml īru krēma liķiera, 30 ml zemeņu sīrupa, 40 ml ananasu sulas, 40 ml marakujas nektāra, 40 ml saldā krējuma. Šeikerī ieber ledus gabaliņus, pielej visas sastāvdaļas un kārtīgi sakrata. Rotā ar zemenēm un citiem augļiem pēc izvēles.

Molekulārie kokteiļi

Šie kokteiļi domāti tiem, kas vēlas eksperimentēt un prot veikli rīkoties ar neparastām piedevām, lai radītu gudri sabalansētus dzērienus.

Molekulārās virtuves varonis spānis Ferrans Adriā pārtikas produktus mainīja līdz nepazīšanai, izmantojot dažādas piedevas. Viņa rokās aļģes pārtapa par cukurgailīšiem, omāri pārvērtās putās.

No tā sākās arī bārmeņu eksperimenti ar mokas putām, Asiņainā Mērija ar selerijas pērlītēm. Kokteiļi tika pārvērsti želejās un lodītēs, kas sašķeļas tikai viesim mutē.

Taču, lai pagatavotu šos kokteiļus, nepieciešams vesels pārtikas ķīmijas arsenāls, piemēram, recinātāji un biezinātāji no aļģēm, jūraszālēm, augu šķiedrām un sēklām. Želejas kapsulu veidošanai vajadzīgs kalcija laktāts – organisks minerālvielu savienojums.

Visi šie produkti ir bezkrāsaini un ar neitrālu garšu.

Tas pats attiecas uz aprīkojumu – šo kokteiļu pagatavošanai vajadzīgs jaudīgs mikseris un svari ar ļoti lielu precizitāti (līdz 0,1 grama iedaļām). Ja nav priekšzināšanu, jābūt ļoti lielai pacietībai, jo jābalstās uz sastāvdaļu sajaukšanas un laika ievērošanas precizitāti.

Šādi var pagatavot molekulāro kokteili Kir, kuram bez tradicionālajām sastāvdaļām vēl vajag arī kalazonu, alginātu, kalciju. Savukārt viltotā kapučīno pagatavošanai vajag ksantānu, bet molekulārās Asiņainās Mērijas pagatavošanai nepieciešami guāra sveķi, kalazons un algizons. Taču tiem, kas grib izmēģināt ko neparastu – kāpēc gan ne?

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko