Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Pēc vairāk nekā 20 gadu ilga pārtraukuma Latvijas debesīs atkal vērojama spoža komēta

Ceturtdien vistuvāk Zemei pietuvosies Neowise komēta - to no mūsu planētas šķirs 103 miljoni kilometru (km), informēja Latvijas Astronomijas biedrības (LAB) valdes priekšsēdētājs Māris Krastiņš. Viņš norādīja, ka pēc vairāk nekā 20 gadu ilga pārtraukuma Latvijas debesīs atkal ir novērojama spoža komēta, proti, līdz jūlija nogalei Neowise komēta būs redzama visu nakti debess ziemeļrietumu, ziemeļu un ziemeļaustrumu pusē.

Tā atrodas Lielā Lāča zvaigznājā, kas būs labs orientieris komētas atrašanai ikvienam novērotājam. Debesīm satumstot, no pusnakts līdz aptuveni pusčetriem no rīta komētu varēs aplūkot ar neapbruņotu aci. Jāņem gan vērā, ka jūlija naktīs debess ziemeļu pusē parasti ir redzami arī sudrabainie mākoņi, kas var traucēt komētas novērojumiem, piebilda Krastiņš.

Viņš skaidro, ka komētu Neowise (C/2020 F3) šī gada 27.martā atklāja NASA Zemei tuvo objektu plaša redzeslauka infrasarkanā diapazona kosmiskais teleskops (Near-Earth Object Wide-field Infrared Survey Explorer). Šis kosmiskais teleskops atrodas orbītā ap Zemi un veic pētījumus kopš 2009.gada, taču 2013.gada septembrī tā misijas mērķis tika mainīts, lai identificētu un pētītu tieši Zemei tuvus kosmiskos objektus. Līdz šim ar teleskopu ir atklāta 21 komēta, kā arī aptuveni 34 000 asteroīdi, no kuriem 135 ir klasificēti kā Zemei tuvi objekti. Šādu objektu orbītas šķērso Zemes orbītu un var radīt potenciālus sadursmes draudus.

Komētas sastāv no ledus ar relatīvi nelielu silikātiežu un metālu piejaukumu, galvenokārt putekļu formā, kas, komētām tuvojoties Saulei, sāk kust un iztvaikot, ap komētu kodoliem veidojot putekļu un gāzu apvalkus jeb komas, kā arī komētām raksturīgās astes.

Populārākā periodiskā komēta ir Haleja komēta, kas Sauli apriņķo vidēji 75 gados un iepriekš bija novērojama 1986.gadā. Savukārt spožas komētas parādās vidēji ik pēc 15 līdz 20 gadiem. "Latvijā spožas komētas pēdējo reizi tika novērotas 1996.gadā un 1997.gadā, kad neilgā laika intervālā pie debesīm bija redzama Hjakutakes komēta un Heila - Bopa komēta. Savukārt Zemes dienvidu puslodē 2007.gadā novērotājus negaidīti pārsteidza un priecēja ļoti spožā Maknota komēta," stāsta Krastiņš.

Neowise komētas kodola diametrs ir aptuveni pieci km, kas to ierindo lielāko zināmo komētu pirmajā desmitniekā. Tieši pateicoties šim faktam, komēta veiksmīgi izturēja pietuvošanos Saulei šī gada 3.jūlijā, kad tā atradās tikai 43 miljonu km attālumā no Saules.

Zeme atrodas vidēji 150 miljonu km attālumā no Saules. Mazāka izmēra komētas šādas pietuvošanās rezultātā parasti sadalās sīkos gabalos un beidz pastāvēt.

Tā kā Neowise komētas orbīta ir gandrīz paraboliska, saskaņā ar pašreizējiem aprēķiniem tā pie Saules atgriezīsies pēc vairāk nekā 6800 gadiem, norāda LAB priekšsēdētājs.

Tradicionāli Starptautiskā Astronomijas savienība (IAU) komētas nosauc to atklājēju vārdos atbilstoši oficiālajai nomenklatūrai. Vienīgais izņēmums ir Haleja komēta, kas ir nosaukta angļu astronoma un matemātiķa Edmonda Haleja vārdā, jo viņš 1705.gadā veica komētas orbītas aprēķinus, izmantojot tās vēsturisko novērojumu datus, un prognozēja komētas atgriešanos Saules tuvumā 1758.gadā. Pēdējos gados aizvien biežāk komētas tiek atklātas ar dažādiem speciāliem teleskopiem un kosmiskajiem aparātiem, tādēļ šīm komētām tiek piešķirti attiecīgo teleskopu vai kosmisko aparātu vārdi, piebilda Krastiņš.

LAB apvieno astronomijas profesionāļus un interesentus, lai popularizētu astronomiju. LAB biedri piedalās žurnāla "Zvaigžņotā Debess" veidošanā, vada debess novērojumus Latvijas Universitātes Astronomiskajā tornī un organizē regulāras informatīvas sanāksmes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vai internetā jāpublicē savu bērnu attēlus?

Bērni kā vecāku sociālo mediju kontu centrālās personas? Teju ikvienam no mums draugu vai paziņu lokā ir kāds, kurš aktīvi publicē savu bērnu fotoattēlus un video sociālajos tīklos, ar bērnu palīdzī...

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko