Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Portvīns drēgniem vakariem

Par savu nosaukumu portvīns var pateikties Portugāles otrajai lielākajai pilsētai Portu. No turienes portvīnu vairāk nekā 300 gadu eksportē lielākie Anglijas tirdzniecības nami. Portvīns ir tikai Portugālē no vietējām vīnogu šķirnēm izgatavots stiprināts vīns. Taču tā rašanās vēsturē savu roku stipri vien pielikuši briti.

Kā radās portvīns

Caur ostas pilsētu Portu briti savulaik eksportēja Duoro upes krastos augušo vīnogu vīnus. Vīna eksports ar buru kuģiem aizņēma daudz laika, un bieži vīns pa ceļam bojājās. Anglijā, kas bija galvenais noieta tirgus, nereti pienāca dzeršanai nepiemērots šķidrums.

Kā radās portvīns

Caur ostas pilsētu Portu briti savulaik eksportēja Duoro upes krastos augušo vīnogu vīnus. Vīna eksports ar buru kuģiem aizņēma daudz laika, un bieži vīns pa ceļam bojājās. Anglijā, kas bija galvenais noieta tirgus, nereti pienāca dzeršanai nepiemērots šķidrums.

Par portvīna dzimšanas dienu var uzskatīt to laimīgo mirkli, kad kādam nezināmam angļu tirgotājam iešāvās prātā doma – lai portugāļu vīnu tālajā ceļā uz Angliju nogādātu daudzmaz dzeramu, tam pievienot krietnu devu brendija. Tā angļi tika pie portvīna.

Tas arī izskaidro, kāpēc līdz pat mūsdienām portvīna ražotājus un tirgotājus sauc par shippers (angl. – kravas īpašnieks).

Pirmais britu porta nams Portu pilsētā dibināts 1670. gadā.

Kā mūsdienās ražo portvīnu

Portvīnam pārsvarā izmanto tumšās vīnogu šķirnes, no kurām populārākās ir Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo), Touriga Franca.

Portvīnam raugu nepievieno, sula rūgst pati no sevis, pateicoties tām baktērijām, kas dzīvo uz vīnogām un vīna darītavā. Kad cukura līmenis vīnā nokrītas aptuveni uz pusi (vīnogu dabiskie cukuri vēl nav pilnībā pārvērtušies alkoholā, vīns ir septiņus astoņus grādus stiprs), tā rūgšana tiek pārtraukta, sulai pievienojot 77% brendiju. Parastā deva ir viena daļa brendija uz četrām daļām sulas. Vīndara galvenā meistarība ir noķert īsto brīdi, kad veikt stiprināšanu, jo stiprināšanas "logs" ir atvērts tikai dažas stundas.

Brendijs aptur tālāku rūgšanu, jo rauga sēnītes neizdzīvo šķīdumos virs 16% alkohola, ja vien netiek izmantoti speciālie raugi.

Portvīna veidi

Eksperti teic – ja vien neesat vīnzinis, tad portvīnu klasifikācijā var nolauzt kaklu. Lai arī pieejams ir baltais portvīns, lielākā daļa pasaules portvīna ir tumši sarkanā (ruby port), melnā (vintage port) vai brūnganā (tawny port) krāsā. Brūngano nokrāsu tawny ieguvis gan no ilgās uzglabāšanas un oksidēšanās procesa, gan no lielajām mucām, kurās to var uzglabāt pat 40 gadu.

Saderība ar ēdienu

Porto visbiežāk tiek pasniegts pēc maltītes kā deserta vīns. Nereti ar sieru. Portugāļu ports un britu stiltons – tā ir klasika. Taču portvīns vienlīdz labi spēlē arī aperitīva lomu.

Grauzdēta valrieksta pusīte, pikanta pelējuma siera šķēle, kļavu sīrups un glāze viegli atdzesēta porta ir izcila saderība.

Krēmīgi deserti, augļu tortes, siera un šokolādes kūkas vai saldie ēdieni, kas aizdarīti ar šokolādes mērci, būs apburoši portvīna partneri.

Kā lasīt pudeles etiķetes

Ruby port – visvienkāršākais un cenas ziņā vispieejamākais ports. Dažādu gadu portvīni, kas sajaukti un vismaz trīs gadus izturēti ozolkoka mucās vai tērauda tvertnēs. Sarkans, augļains un salds. Jauneklīgs un enerģisks.

Tawny port – vismaz sešus vai daudz vairāk gadu izturēts kokā. Oksidējies un izgarojis, kā rezultātā no sarkana tapis par dzintaraini brūnu. Zīdains, ar maigiem tanīniem, riekstu aromātiem smaržā un garšā. Uz etiķetes lasāms, ka 10, 20, 30, 40 gadu vecs. Vienīgais trūkums – cenu zīmēs lasāmi šie paši cipari.

Colheita - tawny ports no viena ražas gada. Uz pudeles norādīts gan vecums, gan ražas gads. Colheita vismaz 20 gadu tiek turēts mucās, tikai tad pildīts pudelēs un pārdots.

Vintage – izcilākie un visdārgākie porti. No visa produkcijas apjoma veido tikai 2%. Mucās nogatavināti ne mazāk kā divus gadus, bet vēl pēc tam 15–30 gadus pudelēs, kur tos pilda nefiltrētus, lai nosēdumi lēni fermentētos, radot vintage neatkārtojamo garšu. Tāpēc pēc pudeles atvēršanas jāparedz ilgāks laiks, lai biezumi nosēžas.

LBV (Late Bottled Vintage) – dzēriens tiem, kas grib baudīt vecā un ļoti dārgā Vintage porta labumus, bet negrib maksāt tik lielu naudu par to. Zelta vidusceļš.

Baltais ports gatavots no baltajām vīnogām, garšā variē no salda līdz sausam. Pasniedzams atdzesēts pēc maltītes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko