Pagājušajā reizē stāstīju par Ronas ielejas vīniem. Šoreiz par citu Francijas ieleju – Luāru, par kuras vīniem varētu teikt, ka Latvijā tie pārstāvēti mazāk, ja vien nebūtu izņēmuma – tas ir rozā no Anžū vīna dārziem.
Šim vīnam ir divi vārdi, divi likteņi un divi atšķirīgi stili. Klasiskais Francijas Ziemeļronas Syrah jeb sirā ir garšvielām un tanīniem bagāts, tomēr plānāks un ar augstāku skābes līmeni nekā piesātinātais, pikantais Austrālijas un Dienvidāfrikas Shiraz jeb širazs.
Francijas malbeks niansēs atšķiras no Argentīnas
malbeka, taču kopumā, ja izvēlaties malbeku cenu kategorijā ap 10–15 eiro, iegūsiet
pilnmiesīgu, tanīniem bagātu, īsāku vai ilgāku laiku ozolā izturētu vīnu. Tas ir radīts
nevis glabāšanai, bet tūlītējai
baudīšanai.
Portugāle ir slavena ar madeiru un portvīnu, taču arī sauso vīnu kvalitāte mūsdienās ir augsta, īpaši, ja tie nāk no ziemeļu reģioniem. Visām portugāļu vīnogām pa priekšu paceltu degunu soļo Touriga Nacional sarkanā oga.
Kad vīna darīšana ASV sāka
pamazām atkopties, parādījās jauns izaicinājums – spēcīgā Eiropas vīnu konkurence, kas jau bija paspējuši nostiprināties Amerikas tirgū.