Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Slavenākie krējuma liķieri

No visai plašā emulsijas liķieru klāsta šoreiz vairāk pastāstīšu par slavenākajiem krējuma liķieru zīmoliem. Tiem visiem vienojošais – tos sāka ražot salīdzinoši nesen, jo bija nepieciešamas attīstītas tehnoloģijas, lai apvienotu saldo krējumu un stipro alkoholu homogēnā dzērienā.

Brūvējums no viskija un piena

Viens no pasaulē visvairāk pārdotajiem un slavenākajiem krējuma liķieriem ir Baileys Original Irish Cream Liqueur.

Lai saražotu šo pasaulslaveno liķieri, šīs tūkstošgades sākumā bija nepieciešami 275 miljoni litru piena, ko piegādāja apmēram 1500 Zaļās salas zemnieku saimniecības, kuru aprūpē bija 450 000 piena govju.

Baileys arī mūsdienās joprojām paliek īru ražojums, kas top divos uzņēmumos Dublinā un Malluskā pie Belfāstas Ziemeļīrijā.

Pasaules mēroga panākumu vēsture šim dzērienam sākās 1971. gadā, kad senā un godājamā Dublinas džina un vīna ražotnē Gilbey’s uzņēmuma vadītāji lauzīja galvu, mēģinot radīt tipisku īru dzērienu.

Pēc direktora Deivida Denda ierosinājuma tika attīstīta ideja apvienot divus tipiskākos īru produktus – pienu un viskiju. Sākumā visi bija sajūsmināti par šo vienkāršo domu, taču rezultāts nebija ne vizuāli iepriecinošs, nedz arī īsti baudāms – viskijs un piens nekādi neturējās kopā. Tomēr īru vīri plinti krūmos nemeta, līdz tika radīta viena no lielākajām pagājušā gadsimta inovācijām alkoholisko dzērienu vēsturē. Parasti, kad no piena gatavo krējumu, piena olbaltumvielas tiek atdalītas, taču, gatavojot šo liķieri, tās atkal tiek pievienotas krējumam. Vielas, kas agrāk atgrūda viena otru, tagad sasaistās – trīskārši destilēta īru viskija, neitrāla alkohola un saldā krējuma sajaukums ir visai noturīgs. Turklāt alkohols saldo krējumu konservē. Līdz ar to dzērienu garantēti var uzglabāt vismaz 24 mēnešus arī tad, ja pudele tikusi atvērta. Šis kritērijs ir visu krējuma liķieru izaicinājums un galvenais nosacījums. Tie ražotāji, kas šo atrisinājuši, lepojas ar veiksmes stāstiem tirgū. Baileys var gatavot bez konservantiem. Liķierim pievienota arī vaniļa, kakao, cukurs un karamele.

Ar maigo saldā krējuma īrisu garšu Baileys komanda trāpījusi desmitniekā. 1974. gadā dzēriens tika piedāvāts patērētājiem. Tālākais jau bija mārketings. Pēc pieciem gadiem Baileys noiets bija sasniedzis 12 miljonu pudeļu apjomu.

Dublinā šim dzērienam bija tādi panākumi, ka nācās organizēt papildus saldā krējuma piegādes. Zemnieki sāka specializēties tieši saldā krējuma ražošanā, audzēja Holšteinas Frīzijas govis, iekopa īpaši barojošus zālaugus, būvēja kūtis un organizēja pienotavu darbu tā, ka spēja visa gada garumā piegādāt augstākā labuma saldo krējumu.

Nākamie zīmola panākumi saistīti ar reklāmas kampaņu, kurā tika slavēts Baileys ar ledu – tāds dzēriens uzrunāja arī gados jaunāko auditoriju.

Versijā Creme Caramel tam ir tīkama karameļu piegarša, savukārt Mint Chocolate ir variants ar tumšās šokolādes un svaigu piparmētru piedevu.

Mūsdienās liķieri Baileys parasti bauda tīrā veidā ar ledu. Tas labi sader ar kafiju, Latte Macchiato vai karstu šokolādi.

Saldais krējums ar medu

Cits slavens īru krējuma liķieris ir Carolans Irish Cream. Svaigs īru saldais krējums un īru medus piešķir 1978. gadā radītajam liķierim biezu konsistenci. Tas tiek ražots Klonmelā, tā dēvētajā Medus ielejā.

Gan medus, gan saldais krējums nāk no Tiperēri grāfistes apkaimes. Liķieris tiek gatavots, sajaucot neitrālu alkoholu, īru viskiju ar saldo krējumu. Maisījums tiek sakarsēts un homogenizēts, izmantojot īpašu tehnoloģiju. Tas tiek arī bagātināts ar meža un āboliņa medu, kā arī ar citiem aromātiem. Liķieris nosaukts par godu īru komponistam Turlo O’Karolanam, kurš XVII gadsimtā kā akls bards ceļoja pa Īriju.

Vācu versija ar karameli

Saldā krējuma liķieri nav tikai īru lieta. Populārus liķierus ražo arī Spānijā, Nīderlandē un Vācijā. Viens no slavenākajiem vācu zīmoliem ir Dooley´s Toffee Cream Liqueur.

Baltijas jūras piekrastē esošajam vidēja lieluma dzērienu ražošanas uzņēmumam Behn ar šo saldā krējuma un vodkas liķieri izdevās gūt starptautiskus panākumus – tas izcīnījis ne vienu vien medaļu starptautiskās izstādēs.

Šim krējuma liķierim ir maiga garša, kas panākta, kombinējot neliela tauku satura krējumu ar mērenu (17 tilpumprocenti) alkohola saturu. Alkohola pamats ir vodka – tā pieticīgais aromāts ļauj priekšplānā izvirzīties saldajam krējumam un karamelei.

Dooley´s labi garšo gan kokteiļos, gan arī karstajos dzērienos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko