Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 25. februāris
Alma, Annemarija

Bietes un ziema

Nav piemērotāka brīža, kad gatavot biešu ēdienus, kā sniegotā, aukstā ziemā

Šoreiz piedāvāju trīs versijas biešu zupai, no kurām vienā biešu sagatavi var ēst arī kā salātus – piedevu kādam gaļas ēdienam. Manuprāt, tā ir viena no universālākajām biešu receptēm, ko varētu nodēvēt par "divi vienā", proti, rezultātā sanāk gan uzreiz ēdami salāti, gan konservi vēlākam laikam. Abos gadījumos tie der arī kā pamats zupai. Bietēm un burkāniem pievienot var visu pēc sirds patikas: sīpolus, ķiplokus, ābolus, zaļumus, arī eksotiskākas garšvielas.

Biešu un dārzeņu zupā ar cūkgaļu bietes ir tās pamats, bet pārējos dārzeņus var pievienot atkarībā no tā, kas kurā brīdī ir mājās un pēc iespējas ātrāk jāizlieto. Recepte izskatās gara, bet atliek vienu reizi pagatavot, lai taptu skaidrs.

Arī gatavojot biešu zupu ar pīles stilbiem, var izmantot jebkurus dārzeņus pēc izvēles un pīles vietā ņemt liellopa vai jēra gaļu. 


Biešu salāti burciņās un šķīvī

Sastāvdaļas:

  • 2 kg sarkano biešu,
  • 1 kg burkānu,
  • 400 g sīpolu,
  • 100 ml 9% etiķa,
  • 4 ēdamk. tomātu pastas,
  • 2 ēdamk. cukura,
  • 2 ēdamk. sāls,
  • olīveļļa

Pagatavošana:

1. Bietes, burkānus un sīpolus nomizo. Bietes sagriež salmiņos vai sarīvē, burkānus – tāpat, sīpolus sagriež plānās ripiņās.

2. Pannā sakarsē olīveļļu, ieber bietes un dažas minūtes pasautē. Citā pannā arī sakarsē eļļu, viegli apsautē sīpolus un burkānus.

3. Katlā ielej etiķi, pievieno tomātu pastu, cukuru un sāli un visu samaisa. Pievieno bietes un burkānus ar sīpoliem un sautē ~10 minūtes.

4. Karstu pilda burciņās un aizvāko. Ja nav paredzēts uzglabāt ilgāku laiku, liek lielā bļodā un ievieto ledusskapī, lai ievilktos, un pēc tam izmanto kā pamatu zupai, vispirms novārot jebkādu gaļu vai ribiņas, pievienojot kartupeļus, putraimus.


Biešu un dārzeņu zupa ar cūkgaļu

Sastāvdaļas:

  • 1 kg cūkgaļas mīkstuma,
  • 3 sarkanās bietes,
  • 2–3 burkāni,
  • ¼ kāposta,
  • 1 sarkanā paprikas pāksts,
  • 4 kartupeļi,
  • 2–3 lieli sīpoli,
  • 5–6 ķiploka daiviņas,
  • 5 tējk. tomātu pastas,
  • 1 bunte pētersīļu,
  • 1 bunte diļļu,
  • 2 lauru lapas,
  • ½ tējk. melno piparu graudiņu,
  • sāls,
  • olīveļļa

Pagatavošana:

1. Gaļu sagriež 5–6 gabalos, liek katlā un pielej tik daudz ūdens, lai gaļa būtu pārsegta. Uzvāra, nosmeļ putas, pieber sāli, pieliek piparus un laurlapas, kā arī buntītē sasietus diļļu un pētersīļu kātus. Lapiņas pataupa. Vāra ~1,5 stundas, līdz gaļa mīksta. Pēc tam gaļu izņem no katla.

2. Tikmēr bietes, burkānus, kartupeļus, sīpolus un ķiplokus nomizo.

3. Sīpolus sagriež plānās ripiņās. Burkānus un bietes sarīvē, ķiplokus sakapā, kartupeļus sagriež mazos gabaliņos. Papriku iztīra un sagriež salmiņos. Kāpostu sagriež smalkās strēmelītēs.

4. Pannā sakarsē eļļu, ieber sīpolus, pāris minūtes pacep, tad pievieno burkānus un sautē 5–7 minūtes. Iemaisa 2 ēdamkarotes tomātu pastas un vēl kādu minūti pasautē. Liek zupā un uz mērenas uguns vāra.

5. Tikmēr pannā sakarsē jaunu porciju eļļas, ieber bietes un ķiplokus un dažas minūtes pasautē. Pievieno paprikas salmiņus un vēl pāris minūtes sautē. Iemaisa atlikušo tomātu pastu un uzkarsē. Liek zupā.

6. Pieber kartupeļus un kāpostus un pielej tik daudz ūdens, lai sanāktu pabieza zupa. Vāra, līdz kartupeļi pavisam mīksti.

7. Iemaisa smalki sakapātas dilles un pētersīļus. Gaļu sagriež gabaliņos un arī iemaisa zupā. 


Biešu zupa ar ziemas dārzeņiem un pīles stilbiem

Sastāvdaļas:

  • 2 nelielas bietes,
  • 2 lieli tomāti,
  • 1 kabacis/cukīni,
  • krietna sauja pākšu pupiņu,
  • 2 lielas ķiplokdaivas,
  • 2 burkāni,
  • ½ nelielas kāpostgalvas,
  • 2 pīles stilbi (spārni),
  • 1 lauru lapa,
  • 4 salvijas lapiņas,
  • krietns saišķis pētersīļa,
  • eļļa apcepšanai,
  • sāls,
  • pipari

Pagatavošana:

1. Bietes un burkānus nomizo un sagriež kubiņos vai sarīvē. Tomātus noblanšē un novelk tiem mizu. Kabaci sagriež kubiņos. Ķiploku sagriež plānās plēksnītēs. Kāpostu smalki sašķērē.

2. Katlā, kurā tiks vārīta zupa, vispirms liek un apcep gaļu. Tad pievieno sīpolus, ķiplokus, burkānus un apcep, līdz sīpoli caurspīdīgi un burkāni koši oranži.

3. Pievieno garšaugus un sāli, piparus. Pārlej ar ūdeni tā, lai dārzeņi būtu pārklāti.

4. Vāra uz lēnas uguns, līdz pīles gaļa mīksta un dārzeņi gandrīz izšķīduši. Pasniedz ar skābo krējumu, zaļumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko