Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 28. novembris
Rita, Olita, Vita

Brīvdienu našķi

Tā kā tas draņķa vīruss negrib atkāpties ne sitams, kompensāciju nervozās dzīves līdzsvarošanai nākas meklēt garās pastaigās un našķos. Ja pirmajās īsti pavasarīgajās dienās apsolāt sev nostaigāt vismaz desmit kilometru, tad medus kūka un kanēļa cepumiņi nekādu postu jūsu jostasvietai nenodarīs. Nemaz jau nerunājot par debesmannu.

Medus kūku gatavojot, iesaku stingri turēties pie mīklas receptes, taču ar to, ko smērēt starp kārtām, varat improvizēt pēc savas garšas – varat likt tikai ievārījumu vai tikai skābo krējumu. Arī debesmanna nav obligāti jāvāra no dzērvenēm. Ja kādā dārzā sāk spraukties pirmie rabarberi, varat izmantot arī tos. 

Medus kūka

Sastāvdaļas:

mīklai:

  • 3 olas,
  • 1 glāze (ap 240 ml) cukura,
  • 1 glāze medus,
  • 2 strīķētas tējk. sodas,
  • 3 glāzes miltu;

pildījumam:

  • 750 ml saldā vai skābā krējuma,
  • 1 glāze cukura (vai mazāk, ja negribas tik saldu),
  • 100 g skāba ievārījuma.

1. Bļodiņā sakuļ olas ar cukuru.
2. Katliņā liek medu un kausē uz vidējas uguns. Pievieno sodu. Masu nevajag uzkarsēt par daudz, tad tā kļūst šķidra.
3. Kad masa uzputojusies (tas notiek ļoti ātri), to pievieno sakultajām olām. Visu samaisa.
4. Masai pievieno trīs glāzes miltu. To dara pakāpeniski, lai saprastu, cik bieza sanāk mīkla. Tai jābūt skābā krējuma konsistencē.
5. Aptuveni ceturto daļu mīklas izlīdzina formā un liek cepties. Cep, kamēr zeltaina. Tādā veidā izcep visu mīklu (sanāk četras kārtas).
6. Kad visas kārtas izceptas, tās liek uz šķīvja, atdzesē. (Vienu kārtu pataupiet dekorēšanai.)
7. Sakuļ krējumu ar cukuru. 
8. Starp kūkas kārtām bagātīgi ziež krējuma un cukura maisījumu. Nav jāuztraucas, ka krējums notek, jo vēlāk tas sasūksies kūkā. Vienu kārtu vai nu pilnībā iesmērē ar skābenu ievārījumu, vai arī ievārījumu smērē zem saputotā krējuma visās kārtās.
7. Gatavo kūku uz nakti liek ledusskapī.
8. Pirms pasniegšanas kūku pārkaisa ar sasmalcinātu iepriekš malā atlikto rezerves kārtu. Pārkaisa ar pūdercukuru. Ja vēlas, dekorēšanai var izmantot arī grauzdētas auzu pārslas.


Dzērveņu debesmanna

Sastāvdaļas:

  • 200 g dzērveņu vai citu ogu, kas aizķērušās saldētavā,
  • 0,5 l ūdens,
  • 150–200 g cukura,
  • 60 g mannas,
  • piens pasniegšanai.


1. Izvēlētās ogas liek katlā, pārlej ar ūdeni, uzvāra. Ja nevēlas uzputeni ar ogu miziņām, tad pēc tam, kad ogas izvārījušās, tās izkāš. Ja nav iebildumu pret miziņām, var arī nekāst.
2. Šķidrumam pievieno cukuru, uzvāra otrreiz un maisot pakāpeniski pieber mannu. Vēl mazliet pakarsē, līdz putra uzmet burbuli un manna ir uzbriedusi.
3. Nedaudz atdzesē un tad mannu puto, līdz tā krāsā kļūst gaišāka un apjoma ziņā palielinās 2–3 reizes. Taču pārputot nedrīkst. Atdzesē.
4. Pasniedz ar pienu. 


Kanēļa cepumi

Sastāvdaļas:

  • 250 g miltu,
  • 1 tējk. cepamā pulvera,
  • 100 g cukura,
  • 0,5 tējk. kanēļa,
  • naža gals kardamona (pēc vēlēšanās, var nelikt),
  • 1 ola,
  • 125 g auksta sviesta.


1. Miltus sajauc ar cepamo pulveri, cukuru, garšvielām.
2. Pievieno olu un sakapātu sviestu un samīca viendabīgu mīklu.
3. Ietin pārtikas plēvē un noliek vēsā vietā uz stundu atdzesēties.
4. Cepeškrāsni uzkarsē līdz 180 grādiem.
5. Mīklu izrullē un ar veidni izspiež cepumus.
6. Cepamplāti izklāj ar cepamo papīru, liek uz tās cepumus. 
7. Liek uzkarsētā cepeškrāsnī un cep apmēram desmit minūšu, līdz cepumi kļūst zeltaini. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 27.11.2024.

Tiem cilvēkiem, kuri mēdz runāt daudzskaitlī – "mēs esam", "mēs domājam" u. tml. –, laikam ir parazīti vēderā.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko