Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +8 °C
Smidzinošs lietus
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Ēdieni zelta rudenim

Pēc pastaigām dabas takās un lapu grābšanas talkām gribēsies sātīgu maltīti.

Kad tad, ja ne tagad? – tā teikšu par kartupeļu pankūkām, kuras manā ģimenē citā laikā nemaz necepam kā vien rudenī, kamēr kartupeļi vēl svaigi, cietes pilni. Uz pavasari, kad ciete sāk pārvērsties cukuros, nekādas gardās pankūkas vairs nesanāk. Vismaz viena kārtīga kartupeļu pankūku svētdiena jāsarīko arī šogad – neskatoties uz to, ka raža bijusi maza un tirgū kartupeļu cenas stāvus skrien debesīs.

Savukārt abas zupas ieteiktu pagatavot jau iepriekš – lai tad nedēļas nogalē tās varat ieliet termosā un paņemt līdzi, vai nu dododies pārgājienos pretim zelta rudenim vai vienkārši lapu grābšanas talkās.


Borščs

Sastāvdaļas: 1 kg kūpinātas cūkgaļas (labāk ar kauliņu), 3 nelieli sīpoli, 5 kartupeļi, 3 burkāni, 3 svaigas bietes, 250 ml krūze sālī- tu sēņu, 250 ml skābētu kāpostu, 200 g tomātu pastas, sāls, eļļa vai tauki apcepšanai, 1 ēd. k. galda etiķa, 4 ķiploka daiviņas, skābais krējums un zaļumi (dilles, pētersīļi) pasniegšanai.

Gatavošana:

1. Lielā zupas katlā lej ūdeni un liek vārīties gaļu. Vāra, līdz gaļa ir mīksta. Tad gaļu izņem no buljona un noliek malā.

2. Buljonā liek skābos kāpostus un uz mazas liesmas turpina vā- rīšanu.

3. Nomazgā un nomizo burkānus, kartupeļus un bietes. Sīpo- lus notīra. Burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Sīpolus, ķiplokus smalki sakapā.

4. Pannā uzkarsē eļļu vai taukus un apcep sīpolus un ķiplokus. Kad sīpoli ir kļuvuši zeltaini, pievieno burkānus. Cep 10–15 minūtes, līdz arī burkāni kļuvuši caurspīdīgi dzelteni. Apceptos burkānus un sīpolus liek katlā.

5. Kartupeļus sagriež gabaliņos un liek katlā.

6. Svaigas bietes sarīvē uz rupjas rīves. Pannā vēlreiz uzkarsē eļ- ļu vai taukus un liek cepties bietes. Maisot nedaudz apcep, pielej etiķi (tas palīdz saglabāt biešu piesātināti sarkano krāsu!) un pievieno tomātu pastu. Visu izkarsē un tad pannai uzliek vāku un sautē apmēram pusstundu. Lai tomātu pasta un bietes nepiedegtu, pielej nedaudz buljona no zupas. Kad bietes sāk smaržot un to krāsa ir kļuvusi vēl vairāk tumši sarkana, tās ir gatavas.

7. Sakapā un zupai pievieno sēnes. Vāra zupu, līdz kartupeļi un kāposti ir mīksti.

8. Iepriekš malā nolikto gaļu sagriež mazos gabaliņos un liek katlā.

9. Zupai pievieno arī saceptās bietes. Ja zupa ir ļoti bieza, pielej nedaudz verdoša ūdens. Piekoriģē sāli, ja vajag.

10. Zupu pasniedz ar skābo krējumu, zaļumiem un sablendēto speķa un ķiploku masu.


Soļanka

Sastāvdaļas: 1 kg svaigas gaļas (cūkas vai liellopa vai abas), 100 g vistu mādziņu, 200 g kūpināta cauraudzīša, 5 lieli sīpoli, 4 kartupeļi, 250 g tomātu pastas, 3 lauru lapas, sāls, malti melnie pipari, 1 citrons, sauja melno olīvu, eļļa apcepšanai, 3 sālīti vai marinēti gurķi, skābs krējums, svaigi zaļumi (pētersīļi, dilles) pasniegšanai.

1. Svaigo gaļu noskalo, liek katlā, uzlej ūdeni un liek vārīties. Kad parādās putas, gaļu noputo, katlā liek lauru lapas, katlam uzliek vāku, samazina liesmu un vāra, līdz gaļa gandrīz mīksta.

2. Apmēram pusstundu pirms gaļa gatava, pievieno vistu mādziņas. Vāra, līdz mādziņas un gaļa gatava. Tad gaļu un mādziņas izņem no katla un noliek malā.

3. Kartupeļus notīra, noskalo, sagriež nelielos gabaliņos un liek buljonā.

4. Sīpolus notīra un smalki sagriež. Pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus, līdz tie kļūst zeltaini brūni un ir kārtīgi sacepti. Tad tos pievieno gaļas buljonam.

5. Žāvēto gaļu nelielos gabaliņos apcep uz pannas zeltaini brūnu. Pievieno buljonam.

6. Zupai pievieno arī vārīto gaļu, kas sagriezta gabaliņos, strēmelēs sagrieztas mādziņas. Buljonā iemaisa tomātu pastu, sāli, piparus un vāra, līdz kartupeļi ir mīksti.

7. Sagriež marinētos gurķus, pievieno zupai, uzvāra un tūlīt ņem nost no uguns.

8. Pasniedz ar skābo krējumu, sakapātiem zaļumiem, olīvām un citrona šķēlītēm. Visgaršīgākā soļanka būs nākamajā dienā, kad garšas būs savilkušās.


Kartupeļu pankūkas 

Sastāvdaļas: 10–12 miltainu kartupeļu, 2 olas, 100 ml karsta piena, sāls pēc garšas, eļļa cepšanai (nežēlojot un kalorijas neskaitot)

1. Kartupeļus nomizo un uz smalkas rīves sarīvē. Pagaida, kad nostājas šķidrums, – ja tā ir daudz, tad to nokāš.

2. Kartupeļu masā iejauc olas un sāli. Visu kārtīgi samaisa.

3. Uzkarsē pienu (nevāra, bet uzkarsē gandrīz līdz vārīšanās temperatūrai).

4. Pielej pienu kartupeļu maisai un izmaisa. Iepriekš olām ir jābūt kārtīgi iejauktām mīklā. Ja tā nebūs, tad karstais piens olas saraus kultenī.

5. Pannā uzkarsē eļļu, ar karoti liek pankūciņas un cep no abām pusēm zeltaini brūnas.

6. Pasniedz nekavējoties tikko no pannas. Pēc ēdāju vēlēšanās – ar cukuru, skābo krējumu, brūkleņu vai dzērveņu ievārījumu.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 24.04.2023.

Kārtoju skapī zeķu atvilktni un konstatēju, ka 100 zeķu diemžēl nav 50 zeķu pāru, bet tikai 100 zeķu…

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko