Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kā pareizi atvērt un dzert dzirkstošos vīnus?

Ja jautājumu, kā pareizi atkorķēt šampanieša pudeli, uzdotu kādam franču huzāram XIX gadsimta sākumā, atbilde būtu – ar zobenu!

Šī tradīcija Francijā kļuva populāra pēc revolūcijas, kad Napoleona armijas kavalērijas huzāri viesojās aristokrātiskajās Šampaņas provinces vīna darītavās. Ir gan arī leģendas, ka patiesībā tie esot bijuši Krievijas impērijas kazaki, kuri, svinot uzvaru pār franču armiju, lai tiktu pie dzirkstošā dzēriena, veikli likuši lietā savus zobenus. Mūsdienās šī tradīcija saglabājusies ar nosaukumu Sabrage, un to izmanto svinīgos pasākumos, ceremonijās.

Mūsdienās nereti dzirkstošo dzērienu pudeles tiek atvērtas ar blīkšķi un dzēriens laistīts uz nebēdu. Taču atcerieties – dzirkstošo vīnu pudelēs ir liels spiediens, tāpēc korķis lido neticami ātri. Piemēram, šampanietim pudelē spiediens var sasniegt sešas atmosfēras un korķis pēc izšaušanas lidot ar ātrumu 14 m/s, tāpēc iepriekš pārliecinieties, vai tas lidos drošā virzienā, kur nevienu nesavainos. Leģenda vēsta, ka lielākā daļu acu traumu Francijā tiek gūtas no lidojošiem šampanieša korķiem Jaungadā. Tātad, atkorķējot šampanieša pudeli, vērsiet to vienalga kur, tikai prom no saviem tuviniekiem.

Atcerieties arī, ka, atverot pudeli, dzirkstošajam vīnam jābūt atdzesētam (seši, deviņi grādi C).

Ja tomēr vēlaties šaut gaisā, rēķinieties, ka, iespējams, daļu dzēriena izšļakstīsiet pa zemi un zaudēsiet arī daļu pērlīšu virteņu glāzē. Ogļskābā gāze, kas rūpīgi un ilgstošā procesā tika radīta pudelē, lai sagādātu jums prieku, apkārtējā vidē strauji izplūdīs.

Protams, restorānā prasmīgs someljē pratīs atvērt pudeli ar paukšķi, vienlaikus neizlaistot dzērienu un saglabājot lielāko daļu burbuļu pudelē. Taču mājās, izrādot cieņu dzirkstošajam dzērienam, ieteikums tomēr būtu pudeli atvērt bez trokšņa un šļakatām, lai dzērienu pilnībā izbaudītu.

Turiet pudeli 45 grādu leņķī un lēnām to grieziet, turot korķi ar roku. Ja visu darīsiet pareizi, atkorķēsiet pudeli ar elegantu šņācienu. Tomēr šo "likumu" varat arī pārkāpt, it īpaši, ja šampanieti dzerat tikai dažas reizes gadā. Šaujiet vien. Tas svētkus padarīs krāšņākus.

Eiropā šampanieti dzer no slaidajām "flautām" – tieši tā sauc šampanieša glāzes. Tās labi atklāj skaistos burbuļus. Taču vēl pagājušā gadsimta 60. gados bieži tika izmantotas platās kausveida glāzes, kas savu izskatu it kā aizguvušas no Marijas Antuanetes krūšu formas. Tomēr šķiet, ka tā ir tikai leģenda, jo vēsturē glāzes forma minēta jau labu laiku pirms viņas piedzimšanas, – 1663. gadā to radīja venēciešu stikla meistari.

Pateicoties ASV kinoindustrijai, tā ieguva nosaukumu Holivudas glāze, jo daudzās filmās varoņi šampanieti baudīja tieši no tādas glāzes. ASV joprojām ir populāri Holivudas pokāli. Vīnziņi tomēr neiesaka tos izvēlēties šampanietim, jo lielā saskares virsma ar gaisu ātri liks pazust burbuļiem, bet šampanieša aromātus šajā pokālā nesajutīsiet vispār. Šampanieti parasti lej divas trešdaļas no glāzes tilpuma, lai varētu redzēt, cik dzēriens ir dzirkstošs. Galvenais – nepielejiet līdz malām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Zirnis joko - 28.03.2024

Fitnesa aproces ir tas pats, kas tamagoči, tikai šajā gadījumā tas dumjais dzīvnieks, kuram tu mēģini neļaut nomirt, esi tu pats.

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko