Angļu valodā šos cepumus sauc chocolate chip cookie. Taču Amerikā tiem ir arī cits nosaukums, proti, Tollhouse cookie. Vēsturiski Tollhouse apzīmē vietu, kur tiek iekasētas nodevas. Tātad bija uz tiem ceļiem, kur par ceļa izmantošanu ir jāmaksā nodeva.
Kāds sakars šādām iestādēm ir ar šokolādes gabaliņu cepumiem? Šo cepumu izgudrotāja Ruta Veikfīlda kopā ar vīru Masačūsetsas štatā vadīja viesnīcu Toll House Inn – tātad, nakšņošanas vietu pie iekasēšanas iestādes. Rutas Veikfīldas ģimene šo viesnīcu atvēra 1930. gadā, bet iepriekš 1924. gadā Ruta pabeidza mājturības kursus, un viņas pārziņā bija viesnīcas virtuve. It īpaši slavena viņa kļuva ar desertiem, tajā skaitā ar sviesta cepumiem, kuros izmantoja konditoru šokolādi, kura cepumiņos izkusa.
Reiz pienāca diena, kad Rutai konditoru šokolāde bija aptrūkusies, un tā vietā viņa sakapāja pussaldo šokolādi, iemaisīja to cepumu mīklā un cepumus lika plītī ar pārliecību, ka šokolāde tāpat izkusīs. Nekā nebija. Šokolāde saglabāja formu un bija jauka un krējumaina. Drīz vien jaunais cepumu variants kļuva daudz populārāks par sākotnējo, un Rutas cepumiņu recepti publicēja laikraksti visā ASV ziemeļaustrumu krastā.
Šī stāsta galvenā intriga ir – no kurienes Ruta dabūja pussaldo šokolādi? To ražoja uzņēmums, kura vārds mūsdienās komentārus īpaši neprasa, proti, Nestle.
Uzņēmuma dibinātājs Endrū Nestle konstatēja, ka Rutas cepumiņi ir tik populāri, ka ievērojami pieaug arī Nestle apgrozījums, jo konditore pirka arvien vairāk un vairāk pussaldās šokolādes. Endrū sameklēja Rutu un sarunāja, ka uz katra šokolādes iepakojuma būs nodrukāta cepumiņu recepte, savukārt Ruta līdz mūža beigām saņems visu nepieciešamo šokolādi bez maksas. Drīz vien Nestle sāka šokolādes tāfelītēs iegrebt līnijas, lai to būtu vieglāk salauzt gabaliņos. Iepakojumā bija arī rīks, ar kuru šokolādi sakapāt.
1939. gadā kādam ienāca prātā, ka vieglāk jau būtu vienkārši ražot šokolādes gabaliņus, un viss tālākais ir vēsture. Ruta Veikfīlda sacerēja vairākas pavārgrāmatas, t. sk. grāmatu Pārbaudītas un īstas Toll House receptes. To izdeva 39 metienos, un tā bija pat ļoti populāra (to joprojām var iegādāties Amazon. com grāmatnīcā internetā).
Ruta un viņas vīrs viesnīcu pārdeva 1966. gadā, kad viņi gatavojās pensionēties. Ruta nomira 1977. gadā un nepiedzīvoja dienu 1984. gadā, kad viesnīca nodega līdz pamatiem. Neviens to neatjaunoja, attiecīgajā vietā tika uzbūvēta cita ēka, taču turpat ir arī plāksnīte, kas atgādina par kādreiz slaveno Toll House viesnīcu un par joprojām slavenajiem šokolādes gabaliņu cepumiem, kuri savulaik tur tika radīti. Un uz Nestle šokolādes gabaliņu iepakojuma Amerikā vēl šobaltdien ir Rutas Veikfīldas recepte.