Drīzāk diena ar nakti vietām samainīsies nekā no sava tēva mutes tādus vārdus dzirdēšu. Taču jau kopš senseniem laikiem neviena maizes garozas driska, olu čaumala vai kartupeļu miza nav izmesta tāpat vien. Viņiem jau sen ir divi bioloģisko atkritumu spainīši – mazākais virtuvē pie izlietnes, lielākais lauku virtuvē. No lielākā pārtikas atkritumi aiziet uz komposta kaudzi. No mazākā, kas virtuvē – vistām. Šie mājputni, šķiet, apēd pilnīgi visu, kas vien tiek iebērts vai ieliets to ēdiena traukos. Par to mums tiek "zelta" oliņas.
Dzīvojot pilsētā, kur visēdājvistu nav, par pārtikas atkritumu samazināšanu jādomā rūpīgāk. Lūk, daži ekspertu ieteikumi!
Izveido ēdienreižu plānu! Iepriekš saplāno, ko gatavosi nedēļas laikā, un iegādājies tikai nepieciešamos produktus!
Izmanto iepirkumu sarakstu! Ejot uz veikalu, turies pie saraksta, lai izvairītos no impulsīviem pirkumiem!
Nepērc produktus lielos daudzumos, ja tas nav nepieciešams! Izvēlies mazākus iepakojumus, ja zini, ka produkts ātri sabojāsies!
Uzglabā pārtiku pareizi! Pārliecinies, ka produkti tiek glabāti piemērotā temperatūrā un iepakojumā, lai saglabātu to svaigumu!
Etiķetes un datumi. Regulāri pārbaudi produktus ledusskapī un pieliekamajā un izmanto tos, kam derīguma termiņš tuvojas beigām! Novieto vecākus produktus priekšā, lai tie būtu pamanāmāki un tiktu izlietoti ātrāk!
Izmanto pārpalikumus jaunās receptēs! Pārpalikumus no vakariņām vari pārvērst par zupām, sautējumiem vai salātiem!
Pārpalikušus ēdienus un produktus sasaldē, lai tos varētu izmantot vēlāk! Ir tikai daži produkti, kas saldēšanai nav piemēroti, jo tiem mainās struktūra, tie vairs nav kraukšķīgi vai sadalās un kļūst graudaini. Tie ir: gurķi, arbūzi, melones, citrusaugļi – atsaldējot tie zaudē tekstūru un kļūst mīksti. Arī tomāti zaudē savu struktūru pēc atkausēšanas, taču tos joprojām var izmantot mērcēm, zupām. Arī jogurts, skābais krējums, majonēze un krēmi (piemēram, putukrējums) nederēs sasaldēšanai, jo saldējot tie bieži kļūst graudaini, atdalās šķidrums no taukiem. Neapstrādāti kartupeļi pēc atkausēšanas kļūst ūdeņaini un gumijoti. Taču kartupeļu biezeni var saldēt.
Radoši pieej pārtikai! Izmanto gatavošanas atlikumus, piemēram, dārzeņu mizas vai garneļu čaulas buljonam!
Plāno porcijas! Gatavo un pasniedz tik daudz, cik nepieciešams, lai izvairītos no lieka ēdiena atlikumiem!
Maini izpratni! Automātiski neizmet produktu, ja uz tā ir norāde Best before (labākais līdz)! Uzticies savām maņām (smarža, garša, izskats)! Visdrīzāk produkts būs ēdams arī pēc norādītā datuma.
Nezaudē galvu akciju piedāvājumā! Izvērtē, vai "2 par 1 cenu" piedāvājumi ir praktiski – galu galā tev neizlietotais produkts mājās var sabojāties.