Šoreiz piedāvāju trīs receptes, kas nāk no vīndarīšanas valstīm. Tur vīns tiek izmantots arī ēdienu receptēs.
Par gaili vīnā Gardēža slejā vairāk uzrakstījusi kolēģe Kristīne. Sarkanvīna cepumi ir itāļu klasika. Tie būs vēl gardāki nākamajā dienā, jo vīna aromāts nostiprinās! Ja vēlaties, varat tos papildināt ar mandelēm vai riekstiem.
Fondī ar Grijēras un Emmentāles sieru ir šveiciešu ēdiens. Fondī lieliski sader ar to pašu baltvīnu, kas izmantots receptē.
Gailis vīnā
Sastāvdaļas (4 porcijām): 1 gailis vai 4 lielie vistas šķiņķi, 200 g bekona (sagriezts mazos gabalos), 1 liels sīpols (sasmalcināts), 2 burkāni (sagriezti šķēlēs), 3 saspiestas ķiploka daiviņas, 250 g sēņu (šampinjoni vai citas; sagrieztas), 2 lauru lapas, 1 tējk. timiāna, 1 pudele sarkanvīna, 500 ml vistas buljona, 2 ēd. k. olīveļļas, sāls un pipari pēc garšas, 1 ēd. k. miltu mērcei, zaļumi dekorēšanai
1. Ja izmanto veselu gaili, to sagriež 8 gabalos (krūtiņas, ciskas, spārni). 2. Lielā katlā uzkarsē 1 ēd. k. olīveļļas un apcep bekonu, līdz tas kraukšķīgs. Pārliek to uz šķīvja. 3. Tajā pašā katlā pievieno pārējo olīveļļu un apcep gaļu no visām pusēm, līdz tā zeltaina. Noliek pie bekona. 4. Tajā pašā katlā liek sīpolus, burkānus un ķiploku. Sautē apmēram 5–7 minūtes. Pievieno sēnes un turpina sautēt vēl 5 minūtes, līdz tām izdalās šķidrums. 5. Liek katlā atpakaļ gaļu un bekonu, pievieno garšvielas, pārlej ar vistas buljonu un sarkanvīnu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai, tad karstumu samazina. 6. Sautē uz lēnas uguns 1–1,5 stundas, līdz gaļa kļuvusi mīksta un aromātiska. Ja mērce pārāk sabiezē, pievieno vairāk buljona. 7. Izņem gaļu un lielākos dārzeņu gabalus, ja tādi palikuši. Miltus samaisa ar 1 ēd. k. ūdens un iebiezina mērci katlā. Kārtīgi samaisa. 8. Liek katlā atpakaļ gaļu, uzkarsē, līdz mērce uzmet burbuli, tad uguni nogriež un var pasniegt.
Siera fondī ar baltvīnu
Sastāvdaļas: 200 g Grijēras siera (sarīvēta), 200 g Emmentāles siera (sarīvēta), 1 ķiploka daiviņa, 250 ml sausa baltvīna (piemēram, Sauvignon Blanc vai Riesling), 1 tējk. citrona sulas, 1 ēd. k. cietes, 2 ēd. k. ķiršu brendija (Kirsch) (pēc izvēles), šķipsniņa muskatrieksta, sāls un pipari pēc garšas, bagete vai čabata un svaigi dārzeņi pasniegšanai
1. Dziļas pannas vai speciālā fondī katla iekšpusi izberž ar pārgrieztu ķiploka daiviņu, lai piešķirtu aromātu. 2. Katliņā uz vidējas uguns uzkarsē baltvīnu un citrona sulu, bet neļauj tam uzvārīties. 3. Pakāpeniski pievieno rīvēto sieru, nepārtraukti maisot, līdz tas izkūst un veido viendabīgu masu. 4. Bļodiņā samaisa kukurūzas cieti ar liķieri un pievieno fondī masai. Turpina maisīt, līdz fondī sabiezē. 5. Pievieno šķipsniņu muskatrieksta, sāli un piparus pēc garšas. 6. Pārlej fondī sildāmā traukā un pasniedz ar svaigu maizi un dārzeņiem
Itāļu sarkanvīna cepumi
Sastāvdaļas: 250 g miltu, 100 g cukura, ½ tējk. cepamā pulvera, šķipsniņa sāls, 1 tējk. anīsa sēklu (vai kanēļa, ja nepatīk anīss), 80 ml sarkanvīna (Montepulciano vai Chianti), 80 ml olīveļļas, cukurs cepumu apviļāšanai
1. Uzkarsē līdz 180 °C un izklāj cepampannu ar cepampapīru. 2. Sajauc sausās sastāvdaļas: bļodā samaisa miltus, cukuru, cepamo pulveri, sāli un anīsa sēklas. 3. Iemaisa olīveļļu un sarkanvīnu, samīca mīklu. Tai jābūt nedaudz lipīgai, bet ne pārāk mitrai. 4. Ņem nelielus mīklas gabaliņus, izrullē tos pirksta biezuma desiņās un veido apļus vai mazus kliņģerīšus. Katru cepumu apviļā cukurā un liek uz pannas. 5. Cep 20–25 minūtes, līdz cepumi ir zeltaini un kraukšķīgi. 6. Atdzesē un pasniedz.