Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Sārtvīns pie grila

Ar pirmajiem saules stariem velkam ārā apputējušos grilus un garāžas stūrī noglabāto ogļu maisu, lai brīvdienas pavadītu kopā ar draugiem. Kur draugi, tur cienasts. Kur cienasts, tur vīns. Kā izvēlēties vīnu, kurš derētu pie pikantiem, grilētiem, viegliem vai neitrāliem ēdieniem? Pie gaļas, dārzeņiem, pastām, augļiem? Izvēlieties sārtvīnu!

Nelielā sārtvīnu popularitāte Latvijā, visticamāk, skaidrojama ar to, ka maz zinām par šiem brīnišķīgajiem un rakstura pilnajiem vīniem. Taču sārtvīns ir viens no universālākajiem vīniem. Piemeklējiet sausāku stilu, atdzesējiet, un tas būs ideāls aperitīvs. Ņemiet pussaldu, mazliet augļaināku, un tas fantastiski papildinās pikanto Āzijas virtuvi. Tavel, Schilcher, White Zinfandel, Rose d’Anjou, Chiaretto, Cerasuolo, Claret... Galvenais ir mazliet orientēties šo vīnu garšās un stilos, kas atkarīgi no vīnogu šķirnēm un pagatavošanas metodes.

Quinta da Aveleda Casal Garcia Rose Vinho Verde DOC

Melotu, ja teiktu, ka mani kā vīnzini sajūsmina šis vīns. Taču piknikam nepiespiestā gaisotnē jebkurai gaumei – ideāls. Viegls, kraukšķīgs, patīkams, nesarežģīts – perfekts piknika vīns. Tāds, ko var iedzert vairāk par vienu glāzi, tāds, kurš veldzē un spirdzina. Zemais alkohola līmenis un precīzi pretī liktais salduma un skābuma līmenis to padara par ļoti labi balansētu un svaiguma pilnu. Siekalas saskrien mutē, ieraugot to veikala plauktā.

Vīns no Portugāles ziemeļiem, vietas ar nosaukumu Vinho Verde, kas ir slavena ar līdzīga stila baltvīniem. Tur gatavo gan rozā, gan sarkanvīnus no vietējām vīnogu šķirnēm, kuru nosaukumus pat vīnzinis ne vienmēr atcerēsies – Albarinho, Loureiro, Trajadura, Vinhão, Azal tinto, Borraçal. Taču ne jau vīnogu šķirnes šajā gadījumā ir noteicošās, bet gan reģiona tipiskais vīna stils.

Konkrēti šim vīnam – skaists spīdums un Bārbijas stila viegli rozā nokrāsa. Ieelpojiet aromātu un jūtieties kā zemeņu dobē – tas ir svaigs, tīrs un ar izteiktu sarkano ogu toni. Garšā tieši tāda, kādu solīja aromāts, viegla, sofistiska pēcgarša, kura gan nav no tām ilgākajām. Par šo vīnu noteikti nevar teikt: "Jo vecāks, jo labāks." Gluži pretēji – ja jāizvēlas starp diviem dažādiem ražas gadiem, nešauboties ņemiet jaunāko!

Foundstone Shiraz Rosé, Berton Vineyards

Pilnīgi pretēja stila sārtvīns – spēcīga garša, pilnmiesīgs, ar izteiktu raksturu. Svaigs, augļains, ar patīkamu, labi sabalansētu skābumu. Universāls ēdienu partneris, it īpaši, ja grilējat gaļu. Vistas, cūkgaļas, teļa šašliks būs īsti piemērots šim vīnam. Spilgts Jaunās pasaules rozā vīna un Shiraz ogas rakstura paraugs. Vīnogas vāktas Ēdenes ielejā – vienā no slavenākajām sarkanvīnu vietām Austrālijā. Lai arī pati kompānija dibināta tikai 1996. gadā, tā pierādījusi sevi kā kvalitatīva vīna gatavotāja, tās galvenais trumpis – cenas un kvalitātes balanss. Vīnogas šim vīnam uz miziņām pavada minimālu laiku, lai iegūtu krāsu, bet pēc iespējas mazāk tanīnu. Fermentācija zemā temperatūrā nerūsējošā tērauda mucās piešķir tam papildu augļainumu, tādēļ tas maldīgi šķiet mazliet saldens un viegli dzerams. Izdzersiet pudelīti un pat nemanīsiet...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko