Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Vasaras augļu bole

Iepriekšējā reizē sāku stāstu par vienu no populārākajiem vasaras kokteiļiem – mohito. Turpinot šo tēmu, šoreiz par augļu bolēm. Tās īpaši viegli pagatavot tagad, kad dārzos ienākas persiki, arbūzi, melones, aprikozes.

Bole caurspīdīgā bļodā

Parasti augļus izmanto kokteiļu rotājumam, kur tiem jāizskatās estētiskiem, bet ne pārspīlēti grezniem. Kokteiļos tie ir kā skaista "rozīnīte" glāzes rotājumā, tomēr kopumā tie ir mazsvarīga detaļa.

Turpretim bolēs augļiem ir galvenā nozīme. Tie variējas atkarībā no gadalaika un ir ideāli piemēroti vasaras ballītēm, kas nereti sākas jau pusdienlaikā.

Bļoda ar boli vasaras siltajām novakarēm draugu lokā ir kā radīta. To pasniedz dārzā vai uz terases. Tās pagatavošanā var izmantot teju jebkuras ogas un augļus, ko sirds kāro. Daļa augļu var būt arī konservēti vai saldēti. Boli parasti gatavo caurspīdīgā stikla bļodā, lai labi izceļas augļu krāsas.

No vārda "bļoda" arī radies šī dzēriena nosaukums. Jau kopš XIII gadsimta šī tipa dzērienu sauc par "boli" – apzīmējums aizgūts no angļu vārda bowl, kas nozīmē "bļoda", "kauss". 

Boles sastāvdaļas

Tie ir attīrīti un sagriezti mazos gabaliņos svaigi vai konservēti augļi – persiki, bumbieri, melones, plūmes, arbūzi, āboli, aprikozes, sezonas ogas, arī ziedi (piemēram, rožu ziedlapiņas) vai zaļumi (piparmētras, citronmētra, timiāns, baziliks). Vēl bolei var pievienot cukuru (ja augļi ir skābi), medu, sīrupu, garšvielas.

Runājot par alkoholu, šī dzēriena gatavošanā parasti tiek izmantots kāds lētāks viegli dzirkstošs vīns vai arī baltvīns. Ļoti labi bolē iederas kāds sauss rīslings, jo tas neitralizē augļu pārāk saldo garšu. Izsmalcinātākās receptēs augļus baltvīnā ieliek jau dažas stundas vai pat dienu iepriekš, lai tie piesūcas ar alkoholu.

Garšas un aromāta pastiprināšanai var tikt izmantots arī liķieris vai cits stiprais alkohols.

Tā kā bolei jābūt dzirkstošai, tai pievieno ne tikai atdzesētu dzirkstošo vīnu, bet arī aukstu gāzētu ūdeni vai sidru.

Sastāvdaļu proporcijas

Augļi un ogas parasti ir 1/3 no kopējā boles apjoma vai apmēram 30 g uz vienu porciju. Vieglāk boles recepti ir sastādīt tieši vienai porcijai jeb 150 ml un tikai tad palielināt līdz vēlamajam daudzumam.

Vispirms augļus vai ogas apber ar nelielu daudzumu cukura (gadījumā, ja dominē skābāki augļi un ogas) vai aplej ar alkoholu, tad pievieno atlikušos komponentus un ļauj bolei pastāvēt, ievilkties no divām līdz deviņām stundām atkarībā no receptes. Atcerieties, ka augļi vai citi izmantotie produkti nedrīkst mainīt savu struktūru.

Kad pievienot dzirkstošos dzērienus?

Vislabāk dzirkstošus dzērienus bolei pievienot tieši pirms pasniegšanas. Pirms pasniegšanas bole ir viegli un lēni jāapmaisa. Boli ieteicams pasniegt aukstu, taču netiek rekomendēts bolei pievienot ledu. Tāpēc, lai to saglabātu aukstu ilgāku laiku, ieteicams boles trauku ielikt vēl lielākā traukā, kas pildīts ar ledu. Dekoratīvi izskatās bolē iekarināts un ar ledus gabaliņiem pildīts cilindrs.

Bolei var pievienot arī kādu malku stiprā alkohola – džinu, rumu, degvīnu vai kādu liķieri.

Ja nevēlaties, lai dzēriens būtu pārāk alkoholisks, dzirkstošo vīnu pilnībā vai daļēji var aizstāt ar minerālūdeni (sodas ūdeni).

Izsmalcinātākās receptēs izmanto īsto šampanieti un nevis konservētus augļus, bet, piemēram, svaigas meža ogas.

Boles pasniegšana

Boli gatavo caurspīdīgā stikla bļodā un pasniedz caurspīdīgos traukos – glāzēs vai krūzēs 150–250 ml tilpumā. Boli var izmantot kā pasākuma centrālo kompozīciju, dekorējot to ar ziediem, vīnogu lapām un citādāk Boli parasti servē ar deserta karotīti vai dakšiņu.

Maija bole

Īpašs boles paveids ir maija bole, kurā dominē spēcīgais smaržīgās madaras aromāts. Lai iegūtu šī auga aromātisko ekstraktu, pietiek tā lapiņas dzērienā iemērkt uz pusstundu. Jāuzmanās, lai nepārspīlētu. Pietiek ar trīs lapām uz vienu litru šķidruma, citādi aromāts var izraisīt galvassāpes. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko