Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 12. septembris
Erna, Eva, Evita

SIA ZZ Dats: Latgalē vājākā NĪN maksāšanas paziņojumu sagatavošana elektroniski – pašvaldības zaudē tūkstošiem eiro

2024. gada septiņos mēnešos Latvijas pašvaldības fiziskām personām elektroniskā veidā nosūtījušas par 48 tūkstošiem vairāk nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) maksāšanas paziņojumu nekā pērn un par 124 tūkstošiem vairāk nekā 2022. gadā, liecina portāla www.epakalpojumi.lv izstrādātāja un uzturētāja SIA ZZ Dats apkopotie dati.

 317 tūkstoši jeb 28,7 % no fiziskām personām sagatavotajiem NĪN maksāšanas paziņojumiem šogad ir nosūtīti uz e-pastu, bet 143 tūkstoši jeb 12,9% uz oficiālo e-adresi. Latgales pašvaldības joprojām tērē līdzekļus, gandrīz 80% NĪN maksāšanas paziņojumu izsūtot pa pastu – pozitīvi izņēmumi ir Preiļu un Ludzas novadi, kuros gandrīz puse no maksāšanas paziņojumiem šogad nosūtīta elektroniski.

“Lai arī pēdējos gados, kopš SIA “ZZ Dats” aktualizējis šo jautājumu, norādot, ka NĪN maksāšanas paziņojumu sagatavošana un piegāde pa pastu Latvijas pašvaldībām gadā izmaksā vairāk kā miljonu eiro, aizvien pa pastu nosūtīto NĪN maksāšanas paziņojumu skaits ir pārāk liels – pirmajā pusgadā pa pastu fiziskām personām nosūtīti 645 tūkstoši uz papīra izdrukāti NĪN maksāšanas paziņojumi, tai skaitā 15 tūkstoši uz ārzemēm. Aicinu pašvaldības vēl aktīvāk mudināt iedzīvotājus izmantot elektroniskos saziņas līdzekļus informācijas saņemšanā no tām. Nav pieņemami, ka digitalizācijas attīstības laikā NĪN nodokļa maksāšanas paziņojumu sagatavošana un piegāde pa pastu Latvijas pašvaldībām gadā izmaksā vairāk kā miljonu eiro.  Pēc mūsu speciālistu aprēķina, vidēja izmēra pašvaldībām šīs izmaksas gadā ir ap divdesmit tūkstošiem eiro. Ikviena fiziska persona portālā www.epakalpojumi.lv dažu minūšu laikā var pieteikties NĪN maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski un tā ietaupīt budžeta līdzekļus, kurus pašvaldība varētu novirzīt citiem mērķiem,” uzsver SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

Atsevišķās pašvaldībās ļoti labi elektronizācijas rādītāji

Uzteicamas ir pašvaldības ar ļoti labiem elektronizācijas rādītājiem, norāda SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris: “Jāuzteic četras pašvaldības, kas 2024. gadā pārsniegušas simbolisko 50% robežu fiziskām personām elektroniski nosūtīto maksāšanas paziņojumu ziņā. Tas izdevies Ādažu, Kuldīgas, Ogres un Olaines novadiem. Olaines novads vienlaicīgi sasniedzis vienu no lielākajiem pieaugumiem valstī audzējot elektronisko nosūtīto maksāšanas paziņojumu īpatsvaru par nepilniem 10 procentiem!”

Tāpat pozitīvi vērtējama izaugsme tajās pašvaldībās, kurām elektroniski nosūtītu NĪN maksāšanas paziņojumu procents pārsniedz vidējos rādītājus valstī. SIA “ZZ Dats” prognozes ir, ka 2025. gadā šādus rādītājus, kā iepriekšminētajām pašvaldībām, varētu sasniegt arī Cēsu, Ķekavas, Limbažu, Ludzas, Mārupes, Preiļu, Ropažu, Saulkrastu, Smiltenes un Ventspils novadi, kā arī Rīgas valstspilsēta – šajās pašvaldībās 45 – 49% NĪN maksāšanas paziņojumi fiziskām personām tiek nosūtīti elektroniski.

2024. gadā lielāko izaugsmi panākušas Ādažu, Mārupes, Olaines, Ropažu, Saulkrastu, Valkas un Varakļānu novadu un Rīgas valstspilsētas pašvaldības, kuru fiziskām personām elektroniski nosūtīto maksāšanas paziņojumu īpatsvars uzlabojies par 7 un vairāk procentiem salīdzinot pret 2023. gada rādītājiem. Divu gadu periodā ilgstošāko izaugsmi saglabā Kuldīgas, Olaines, Saulkrastu un Valkas novadi un Rīgas valstspilsēta, kuru izaugsme salīdzinot pret 2022. gada rādītājiem pārsniedz 17 procentus.

“Mūsu vērojumi ir, ka iedzīvotāji un juridiskās personas aktīvāk izvēlas reģistrēties NĪN maksājumu paziņojumu saņemšanai, ja to savos komunikācijas kanālos, sarunās klātienē aicina darīt pašvaldības pārstāvji – jā, reizēm arī izskaidro un pamāca, kā tas paveicams. Redzam, ka ir pašvaldības, kas tērē apjomīgus līdzekļus NĪN maksāšanas paziņojumu drukāšanai un nosūtīšanai pa pastu, lai arī finanses akūti noderētu citiem mērķiem. Redzams, ka zemākie rādītāji ir Latgalē. Piemēram, Daugavpils valstspilsētas pašvaldība pa pastu šogad nosūtīja nepilnus 79% no visiem NĪN maksāšanas paziņojumiem, Rēzeknes novads 78%, Rēzeknes valstspilsēta 77%, Balvu un Augšdaugavas novads 71%,” rezumē SIA “ZZ Dats” direktors Edžus Žeiris.

2024. gada pirmajos septiņos mēnešos fiziskām personām ir sagatavoti 1 miljons 109 tūkstoši NĪN maksāšanas paziņojumu, no kuriem 41,6% ir nosūtīti elektroniski – pārējie tiek sagatavoti drukātā veidā un nosūtīti pa pastu gan Latvijā, gan ārzemēs. 317 tūkstoši jeb 28,7% no fiziskām personām sagatavotajiem NĪN maksāšanas paziņojumiem ir nosūtīti e-pastā, 143 tūkstoši jeb 12,9 % ir nosūtīti uz oficiālo e-adresi. Salīdzinājumam, 2021. gadā tikai 25,5% NĪN maksāšanas paziņojumu fiziskām personām tika nosūtīti elektroniski.

Lielāka aktivitāte tiek gaidīta no juridiskajām personām

Kopš 2023. gada pilnīgi visām juridiskajām personām ir nepieciešams aktivizēt oficiālo e‑adresi. Pēc SIA “ZZ Dats” veiktās izpētes, oficiālajā elektroniskajā adresē jeb e-adresē tikai 52% no juridiskām personām 2024. gadā ir saņēmuši NĪN maksāšanas paziņojumus. Aizvien liels juridisko personu skaits, pretēji normatīvajos aktos noteiktajam, nav aktivizējušas e-adresi. Juridiskām personām 2024. gada septiņos mēnešos nosūtīti 59 tūkstoši NĪN maksāšanas paziņojumu, 18 tūkstoši (31,2%) uz e-pastu, 30 tūkstoši (52,4%) uz e-adresi.

Trīs soļi, lai pieteiktos NĪN maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski

Nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojuma saņemšanai e-pastā pieteikties ir ļoti vienkārši. Nekustamā īpašuma īpašnieks pakalpojumu portālā www.epakalpojumi.lv, izpildot sekojošos soļus, to var paveikt pāris minūšu laikā:

  • Nekustamā īpašuma īpašniekam portālā www.epakalpojumi.lv nepieciešams autentificēties izmantojot interneta banku vai e-paraksta autentifikācijas rīkus.
  • Sadaļā “Nekustamais īpašums” -> “E-pasta un SMS pieteikums” nepieciešams norādīt pašvaldību, e-pasta adresi un mobilā tālruņa numuru. Norādot mobilā tālruņa numuru, ir iespējams pieteikties SMS atgādinājumiem par NĪN samaksas termiņa tuvošanos.  
  • Apstiprināt ievadītās e-pasta adreses pareizību, atverot saiti saņemtajā e-pasta adreses apstiprināšanas paziņojumā.

Fiziskām un juridiskām personām aktivizējot oficiālo e-adresi nekādas papildu darbības nav jāveic un pašvaldība nekustamā īpašuma nodokļa maksāšanas paziņojumu nākamajā reizē automātiski sūtīs uz oficiālo e-adresi.

Ja īpašniekam nav elektronisku autentifikācijas līdzekļu, iesniegumu NĪN maksāšanas paziņojuma saņemšanai elektroniski var aizpildīt pašvaldību klientu apkalpošanas centros. Ja iedzīvotājam pieder vairāki īpašumi dažādās pašvaldībās, katrai pašvaldībai iesniegums jāsniedz atsevišķi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko