Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 3. oktobris
Ilizana, Elza

Lapas krīt

Uz eksperimentālās mūzikas festivāla Skaņu mežs koncertiem klausītājs droši var doties arī kā balta lapa jeb nesagatavojies, uzticoties programmu veidotāju izvēlei un ļaujoties skaņu mākslas piedzīvojumam

Viens no mūzikas festivāliem augusta beigās Rīgā lieto reklāmas saukli "Kronis vasarai", ar to mēģinot uzsvērt, ka Ezīšfests ar savu kā alus, piens un buljons kopā sajaukto komponenšu kokteili noslēdz festivālu sezonu. Tomēr uzmanīgākiem un mūziku kā notikumu, nevis fonu skaļai ballītei meklējošiem klausītājiem ir zināms, ka nozīmīgo festivālu sezona pie mums jau vairākus gadus pārspēj globālo sasilšanu un beidzas tikai oktobrī, kad notiek nepieradinātās mūzikas festivāls Skaņu mežs Rīgā un mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāls Zemlika Durbē.

Šajā nedēļas nogalē, 4. un 5. oktobrī, ir gaidāmi jau trešo gadu desmitu notiekošā Skaņu meža galvenie koncerti. Uz tiem kultūras telpā Hanzas perons klausītājs droši var doties arī kā balta lapa jeb nesagatavojies, uzticoties programmu veidotāju izvēlei un ļaujoties skaņu mākslas piedzīvojumam, kura pēcgaršu jutīs vēl ilgi pēc tam, kad vējš visas lapas no kokiem tai mežā būs norāvis un katrs apmeklētājs tās aiznesis sev vien zināmā virzienā, lai kārtējo reizi izšķirotu savu taustāmo vai virtuālo mūzikas ierakstu kolekciju un mestu kaudzē visu to, kas vēl vakar šķita interesants, bet turpmāk, iespējams, vairs nebūs vajadzīgs.

Šīgada Skaņu meža zvaigznes – angļu elektroniskās mūzikas duets Autechre – saviem darbiem piedēvēto jēdzienu "inteliģentā deju mūzika" uzskata par pārlieku augstprātīgu un amerikānisku. Iespēju pazust apdullinošu trokšņu lavīnā dos franču skaņu mākslinieks Romēns Pero jeb Vomir un smagās mūzikas – doom un sludge – duets The Body & Dis Fig, kura arsenālā ir dzīvās bungas, elektronika, ģitāra un kā instruments izmantota griezīga balss. Savukārt amerikāņu un vācu mūziķis Niks Kleins savā daiļradē izmanto enerģiju, kas rodas skaņas un vizuālās mākslas mijiedarbībā, vācu un filipīniešu skaņu un performanču māksliniece Tintina Patrone ar trombonu un modulācijas ierīcēm, iesaistot arī robotus un mākslīgo intelektu, veido skaņu ainavas, kam raksturīgi noturīgi toņi.

Skaņu mežā uzstāsies arī jau pērn ieplānotais, bet nesagaidītais avangarda komponists Reivens Čakons, kurš 2022. gadā kļuva par pirmo harsh noise mūziķi un pirmo Amerikas pamatiedzīvotāju, kurš ieguvis Pulicera balvu mūzikā un saņēmis Makārtura "ģēniju grantu", – tas viss padara Reivenu Čakonu par vienu no visvairāk godalgotajiem avangarda komponistiem ASV. Sauklim "Nost ar policiju, cietumiem un imigrācijas kontroli!" aicinās pievienoties noizpanka projekts Deli Girls un duets Armand Hammer, kas tiek uzskatīts par pagrīdes repa leģendu un pievēršas tādām tēmām kā ģentrifikācija, komercializēšanās un brutāls kapitālisms.

Skaņu mežs savu izglītojošo misiju veic, rīkojot arī meistarklases, kurās apmeklētāji var tikties ar mūziķiem aci pret aci (Latvijas Mākslas akadēmijā un Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā). 3. oktobrī festivāla interesentiem būs iespēja gremdēties vokāla improvizāciju neierobežotajās iespējās ar Šārmeinu Lī un horizontālā stāvoklī novietotas ģitāras roka avangarda skaņās ar veterānu Fredu Fritu. Meistarklases un lekcijas notiks arī 4. oktobrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja