Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Nāves reklāmas bedre

Lielgabali jātriec ar dzelzi iznīcinošiem spēkiem, propagandas meli jāgrauj ar domas patiesību

Uguns plandās pār pilsētām, cilvēki mirst, metāla šķembu plosīti, zem gruvešiem un sadeg dzīvi. Nevainīgi. Zināms, karus vienmēr raisa «it kā cilvēki» – tie, kurus lodes un liesmotas nāves apokalipse neskar. Tie rāmi sēž savos kabinetos ērtībām apgādātos krēslos. Šie manipulatori prāto, kā mainīt būtisku valodas simbolu nozīmi, – okupāciju sauc par atbrīvošanu, agresiju dēvē par miera misiju, slepkavu bandas apzīmē par brīvības cīnītājiem un turpat blakus – dzimtenes aizstāvjus sauc par nacistiem, pasaules drošību un mieru par apdraudējumu. Tā nav prātā jukšana, bet aprēķināta ļaunprātība.

Runāts tiek tirgoņu mēlēs. Jau bijušais amerikāņu "trumpis" centās iedzīt sekotāju prātos, ka politika, morāle un māksla ir produkts veikala plauktā. Ja ir prece, to drīkst reklamēt. Un, ja reklāma, tātad – noklusēt trūkumus, pārspīlēt kvalitātes, izgudrot milzīgu patērētāju atbalstu un saukt reklamētā nelietotājus vismaz par neveiksminiekiem.

Domājot, kas jāpaveic mākslā, nepavisam nav jāpeld vilnī ar seno nolieguma formulu "kad runā lielgabali, mūzas klusē". Ļaunuma novēršanai nepietiks, tomēr lūgsim, lai mūzas saka patiesību, kuru noliedz agresori! Kaut arī garīgas jēgas atdzīvināšanai allaž būs par maz gaismojuma, tomēr jārosina mākslai atklāt nāves bedres reklamētājus to patiesajā tumsā – kā naida ieročus! Lielgabali jātriec ar dzelzi iznīcinošiem spēkiem. Propagandas meli jāgrauj ar domas patiesību.

Mūsu pusē šķiet drusku pieklusuši nesenie "tautas aplaimotāji", kas savu "trumpjainās" reklāmas kampaņu balstīja uz sadarbību ar okupantu režīmu. Tie manevrēs savos lēmumos, partijas sastāvi tiks revidēti, bet pamatā jau nekas nemainīsies. Atkal skanēs ruporos: "Klausieties vadoni: ja jūs ievēlēsiet Melu Murgoni, nāve tiks atcelta! Iedziļinieties tajā, kas acīmredzams: diktatūra ir brīvība! Saprotiet, par ko fīrers cīnās! Tikai tie, kam labāk patīk redzēt sevi zārkā, nebalsos par Melu Murgoni!"

Nākamais melu reklāmas solis sekos pēc vēlēšanām. Tad tīklos tiks izziņots ar klāt pievienotu niansi, kuru pasniegs kā "jau iepriekš vēstīto": "Es atkārtoti gribu likt vēlētājiem saprast: ja izpildīsiet prasības, nāves nebūs! Jāēd tikai žāvēta žāva un jādzer žurkūdens! Nedrīkst ēst nekādu citu barību vai dzeramo! Lūk, risinājums, kuram sekot: tici, tad nemirsi! Ja kāds iekāros nepareizo, neatļauto, tā būs paša izvēle – nepaklausīgais savā laikā nomirs!"

Manipulācija taču pazīstama: uzbūvēt melu platformu, kurai pēc ievēlēšanas piekraut klāt neizpildāmus noteikumus ar atzīmi "es visus jau brīdināju", vai sasūkties kapitālu un kliegt, ka citi ir zagļi, – vai pirmo reizi dzirdēts? Tam pretstatā 5. marta dzīvā manifestācija – atbalsts Ukrainai un pretspars agresoram. Vien gribas piebilst: nosaucot vārdā dažus okupācijas izraisītājus, vēl netiek ņemti vērā daudzi agresijas atbalstītāji.

Tomēr – Ukraina vienmēr būs Dzīvais Spēks!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja