Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Izdota Ingas Pizānes dzejas izlase

Gada noslēguma gaidās izdevniecība Jānis Roze visus dzejas mīļotājus vēlas iepriecināt ar Ingas Pizānes dzejas apkopojumu, kurā lasītājiem piedāvāta nehronoloģiski pārkārtota jau iepriekš izdoto dzejoļu izlase, kas papildināta ar vēl nepublicētiem darbiem.

Inga Pizāne literatūrā darbojas kopš 2008. gada, kad piedalījās kultūrizglītības programmā Literārā akadēmija un apmeklēja dzejnieka Jāņa Rokpeļņa Dzejas meistardarbnīcu, pēc kuras sekoja dalība vēl citās meistardarbnīcās, dzejniecei atrodot un stiprinot savu literāro balsi. 2012. gadā Pizāne debitēja ar pirmo publikāciju portālā Satori, kam sekoja dzejas publikācijas arī citās literārās tīmekļa vietnēs un laikrakstos.

Inga Pizāne ir grāmatu Tu neesi sniegs (2016), Siena, ko nosiltināt (2019) un Tas pats izmisums, tikai ar puķēm (2022) autore. 2018. gadā iznāca autores grāmata Having Never Met, ko izdeva amerikāņu izdevniecība A Midsummer Night’s Press un ko atdzejoja Džeids Vils, kam sekoja dalība vairākos dzejas festivālos Eiropā un Amerikā, kā arī publikācijas vācu, poļu, čehu, amerikāņu un citos ārzemju literāros izdevumos. 2020. gadā par dzejnieces otrais krājums Siena, ko nosiltināt saņēma Ojāra Vācieša prēmiju, bet krājums Tas pats izmisums, tikai ar puķēm tika nominēts Kilograma kultūras 2022 ziemas balsojumam.

"Es reti atceros sapņus, biežāk pamostos no dzejoļiem. Gan tiešā, gan netiešā veidā dzeja mani pamodina. Es pamostos, lai pierakstītu dzejoli, vai pamostos no jau uzrakstīta dzejoļa – tas atmodina manī kaut ko, ko iepriekš par sevi vai savu dzīvi biju tikai nojautusi vai nebiju zinājusi vispār. Iespējams, tieši dzeja man ir iemācījusi uzticēties ne tikai sev pašai, bet arī tam, kas ar mani notiek. Dzīvei. Bieži izjūtu, ka svarīgāka par notikumu atcerēšanos man ir to iemūžināšana dzejā. Es vienmēr zinu, – ja ar mani notiks kas svarīgs, es par to uzrakstīšu," – tā par radošo procesu stāsta pati dzejniece, par šo krājumu piebilstot: "Droši vien tas ir liels risks un atbildība, bet es gribēju to uzņemties – pirmo reizi pašai sakārtot savus dzejoļus. Spontāni un intuitīvi. Būs lasītāji, kuri atsevišķus dzejoļus pirmo reizi lasīs tieši šajā grāmatā. Tiem, kuri dzejoļus sastaps atkārtoti, cerams, jaunu redzējumu vai kontekstu dos to atrašanās vieta blakus citiem dzejoļiem. Jo vai tad arī mēs paši nekļūstam pilnīgi citādāki, nomainoties cilvēkiem mums apkārt? Reizēm man pat šķiet, ka katram cilvēkam pastāv tik versiju, cik cilvēku viņu ir pazinis. Tāpat, iespējams, būs ar šo grāmatu un šiem dzejoļiem."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja