Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Trešdiena, 23. oktobris
Daina, Dainida, Dainis

Baiļu nakts

Šī nudien ir nekaunīgi jautra filma, kurā Kolina Farela vampīrs ir gatavais jaukumiņš.

Vampīrs - tas ir seksīgi un jautri

Pieļauju, ka uz pasaules vēl ir palikuši daži miljoni veselīgu jauniešu, kas nav stāvā sajūsmā par estētiski klīrīgā pašrefleksijā līdz ūkai asinssūcējiem no meiteņu raudamgrāmatām Krēsla un šo grāmatu kinoversijām. Nu, lūk, šiem cilvēkiem (visticamāk, tie būs desmitgades asiņainākās televīzijas kulta komēdijas True Blood fani) varētu iet pie sirds arī svaigs Holivudas piedāvājums - vampīrkomēdija Baiļu nakts/Fright Night. Patikšanas iemesli varētu būt pat vairāk nekā divi. Turklāt neviens no tiem nav fakts, ka filmas 3D oriģinālversijā skatītāju virzienā regulāri lido mazāki un lielāki vampīru apgrauzti cilvēku ķermenīšu kumāsi.

Saknes pagātnē

Vispirms jāatgādina, ka šī filma ir rimeiks - 1985. gadā jau tapa Baiļu nakts ar Sūzenas Sarandonas pirmo vīru Krisu galvenā vampīra lomā (tagad šo stafeti pārņēmis burvīgais brits Kolins Farels, bet tas ir atsevišķs stāsts). Katrā ziņā der iegaumēt, ka oriģinālfilma, arī komēdija, jau pa pilnam apstrādāja tāda pamācoša stāsta versiju, kurā darbojas pusaudzis, kam rodas aizdomas - ar viņu ģimenes kaimiņu kaut kas nav īsti lāgā, bet neviens puikam, protams, netic… To laiku filma ir simpātiska jautro astoņdesmito dzīvesstila un tā laika izklaides kino paraugs.

Teju 30 gadu vēlāk skolas zēns Čārlijs pārtapis koledžas puisī (der atcerēties krievu cilmes aktieri Antonu Jeļčinu «galvenā cilvēka» lomā), kurš, pārvarējis pieaugšanas kompleksus, iekļuvis skolas krutākajā kompānijā, «salaiž» ar skolas foršāko čiksu (Imodžena Potsa), jau atļaujas apsmaidīt savu labāko draugu lūzeri (podīgais komiķis Kristofers Mincs-Plase) - vārdsakot, jaunekļa dzīve ripo sauļup!

Kamēr kaimiņos neuzrodas jauns mājas iemītnieks - dīvains, arī pajauns cilvēks, kā saka, «bez noteiktas nodarbošanās», kurš ārkārtīgi izteiksmīgi, varētu pat teikt, nekaunīgi seksīgi prot vienu lietu. Grauzt ābolus. Pamazām noslēpumainais kaimiņš iepazīstas ar Čārlija ģimeni; sevišķi viņam patīk Čārlija māmiņa (Tonija Kolete), bet, šķiet, arī pats Čārlijs svešiniekā raisa, hm, visai neveselīgu interesi. O.K., teiksim tā - dīvainu interesi, lai jūs nepadomātu vēl ko sliktu. Joks.

Čārlijs rūpīgi seko kaimiņos notiekošajam, sevišķi pēc tam, kad, kā viņam liekas, naktī tur kāds/kāda/kādi cilvēki ir izmisīgi klieguši. Viņam rodas nelabas aizdomas, ka seksīgais kaimiņš nav gluži tas, par ko uzdodas. Un - nav gluži cilvēks.

Burvīgais kaimiņš Džerijs

Tagad pievērsīsimies kaimiņam. Viņu sauc Džerijs, un viņš tiešām ir burvīgs, cik vien burvīgs spēj būt aktieris Kolins Farels, - ja jūs atceraties britu brīnumbērna, pasaulslavenā jaunā dramaturga un nu arī kinorežisora, Oskara laureāta (par īsfilmu) Mārtina Makdonas komēdiju Reiz Brigē (2009), jūs jau zināt, ka Kolins Farels prot būt izcils komēdiju aktieris un reāli burvīgs!

Džerijs, protams, ir vampīrs, turklāt viņu nenomoka idiotiski morālas dabas jautājumi kā nabaga Robertu Petinsonu - vampīru ar mirdzošo ādu no Krēslas. Džerijs ir jautrs un seksīgs vampīrs, kurš gatavs iesvētīt savu jauno cilvēkveidīgo draugu Čārliju visās savas «citādās esības» niansēs. Viņš dikti grib, lai arī Čārlijs iemācās grauzt ābolus, jo vampīram taču arī ir vajadzīgs savs labākais draudziņš, ne?

Starp citu, jaunajā filmas versijā gandrīz nemaz nav mājienu par Džerija ne tikai «necilvēcīgo» (vampīrisko) būtību, bet arī «netradicionālo» attieksmi pret seksu - kāda bija 1985. gada filmā, kurā vampīram tiešām bija intīms draugs. Brr, Čārlijs nu gan netaisās mainīt koledžas krutāko čiksu pret Džeriju… Vismaz iesākumā viņam šādas grēcīgas domas pat prātā nestāv. Kā beigsies cilvēka un vampīra «pretdabiskā» draudzība - jūs pat iedomāties nevarat! Šī nudien ir nekaunīgi jautra filma, kurā Farela vampīrs ir gatavais jaukumiņš. Sen tik forši paveiktu aktiera darbu komēdijas lomā nebiju vērojis. Un drusku pabaidīties arī nāksies, tikai bailes uzglūnēs pavisam ne no tās puses, kas nāk prātā, izdzirdot, kā vampīra zobeļi ietriecas sulīgā ābolā.
Šņakt!

Baiļu nakts/Fright Night

Šausmu komēdija par vampīra un jaunekļa bīstamo draudzību.
ASV. 2011. 146 minūtes.
Režisors Kreigs Gilespijs.
Lomās Antons Jeļčins, Kolins Farels, Tonija Kolete.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja