Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +6 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Daudz laimes 120. dzimšanas dienā, Čak!

Šodien, 27. oktobrī, dzejniekam, rakstniekam, vienam no latviešu urbānās dzejas aizsācējiem Aleksandram Čakam 120. jubileja. Godinot dzejnieku gadadienā un pieminot viņa literāro mantojumu, Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība izveidojusi plašu A. Čaka jubilejai veltītu pasākumu ciklu, kas, iestājoties ierobežojumiem, pārcelts uz vēlāku laiku.

Kultūras iestāžu apvienība informē, ka vērienīgo literāro un kultūrizglītojošo ekspozīciju No Aleksandra līdz Čakam izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa plānots pagarināt, tāpat tiks pārplānoti visi iecerētie pasākumi izstādes ietvaros. Informācija par jubilejas pasākumu jaunajiem datumiem būs pieejama pēc ierobežojumu atcelšanas Kultūras iestāžu apvienības un Rīgas mākslas telpas mājaslapās.

Tieši A. Čaka dzimšanas dienā tika plānota arī tradicionālā A. Čaka balvas pasniegšanas ceremonija Aleksandram Čakam 120. Viesistaba. Šogad balvai par mākslinieciski augstvērtīgu Rīgas interpretējumu literatūrā, mūzikā, filmu, teātra vai vizuālajā mākslā, kā arī A. Čaka radošā mantojuma izpētē, popularizēšanā un tulkošanā tika izvirzīti četrpadsmit balvas nominanti. Lai gan A. Čaka balvas vērtēšanas komisija savu darbu ir veikusi un noteikusi balvas ieguvējus, tomēr uzvarētāji tiks atklāti un sveikti klātienes pasākumā, kad tas būs iespējams.

Kultūras iestāžu apvienība aicina svinēt A. Čaka dzimšanas dienu un visiem interesentiem piedāvā noklausīties pirmo literāro vakaru Pašķir vaļā kā priekškaru telpu! (pirmpublicējums), kas paspēja norisināties 14. oktobrī Rīgas mākslas telpā. Tajā filoloģe, tulkotāja, politiķe, sabiedriskā darbiniece, režisora Pētera Pētersona meita Kārina Pētersone dalījās ar stāstījumu par leģendārā Pētera Pētersona un Imanta Ziedoņa iestudējuma Spēlē, spēlmani! tapšanu, mistisko pūci, negaidītu atradumu un pēdējām Aleksandra Čaka dzīves dienām. Tāpat Kultūras iestāžu apvienība iesaka doties pastaigās svaigā gaisā un apmeklēt 14. oktobrī atklāto mākslinieka Aivara Vilipsona veidoto A. Čaka piemiņas cilni pie ēkas Rīgā, Lāčplēša ielā 48, kur dzejnieks dzīvoja no 1937. līdz 1950. gadam (tagad – A. Čaka muzejs), kā arī lasīt dzeju un mazāk zināmus vai jaunus faktus par dzejnieku, noklausīties Latvijas Radio 1 raidījumu ciklu Ceļā pie Aleksandra Čaka, Latvijas Radio 3 sarunas No Aleksandra līdz Čakam un, protams, klausīties dziesmas ar A. Čaka vārdiem.

A. Čaka jubilejas pasākumu ciklu organizē Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienība, izstāžu zāle Rīgas mākslas telpa sadarbībā ar Aleksandra Čaka muzeju un Aleksandra Čaka biedrību. Atbalsta Rīgas dome, Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments un muzejs Rīgas Jūgendstila centrs.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja