Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Devītā leģiona ērglis

Kaujas degsmes, armijas disciplīnas un vīriešu draudzības stāsts

Britānijas ziemeļos, kur plešas tagadējā Skotija, 117. gadā pirms Kristus bez pēdām pazuda slavenais Romas armijas IX Spāņu leģions. Kas ar kareivjiem notika, vai viņi, īpaši sagatavoti, pret Anglijas salu spelgoņu rūdīti zaldāti, tā ņēma un "izkūpēja gaisā" vai tika noslaktēti - atbildi zina leģendas. Skarbā pasaka par divu kareivju Marka Flāvija Akvilas (Čenings Teitems) un viņa ķeltu verga Eska (Džeimijs Bells) ceļu uz Skotiju, lai sameklētu Marka tēva pēdas (viņš dienējis Spāņu leģionā), bet patiesībā atrastu sevi un viens otru - verga un viņa saimnieka uzticība ir viens no filmas vadmotīviem.

Kaut arī amerikāņu recenzenti nebeidz maķenīt uzjautrināties, ka kinematogrāfiskajā varoņeposā galveno aktieru duetu veido divi baletdejotāji (gan Bells, gan Teitems jaunībā nodarbojušies ar deju un arī filmējušies lomās ar dancošanu, mačo Teitems turklāt bijis striptīza dejotājs, tak nevajadzētu meklēt jauno vīriešu partnerībā uzbāzīgus freidiskus un romantiskus motīvus), vīriešu draudzības stāsts tiešām aizkustina - kaut vai ar verga gatavību atdot dzīvību par savu jauno kungu. Vai mūsdienās šāds attiecību modelis maz ir iedomājams?

Romas impērijas armijas sirojumi šoreiz labticīgo skatītāju iesviež Britānijas teritorijā pie mistiskiem, smiltīm apkaisītiem aļņiem vai citiem meža zvēriem līdzīgajiem pirmskotiem - izteiksmīgu Skotijas ainavu, kā arī iespaidīgu batāliju ainu Devītā leģiona ērglī netrūkst. Taču nedrīkst aizmirst, ka filma tomēr ir veidota pēc Rozmarijas Satklifas 1954. gadā sarakstītās bērnu grāmatiņas, tāpēc nevajadzētu cerēt, ka stāstā tiks risinātas dziļas, eksistenciālas - nu, vismaz leģendārā Gladiatora līmeņa - problēmas.

Arī filmas pirmajā izrādīšanas nedēļā ASV kases ieņēmumi bijuši visai pieticīgi (tikai 8,9 miljoni dolāru), tomēr šis nav produkts, kuru būtu žēl ieteikt, protams, puišu auditorijai. Jo pirmām kārtām tas ir kaujas degsmes un armijas disciplīnas stāsts.

Turklāt filmas režisors Kevins Makdonalds var lepoties ar vairākām veiksmīgām filmām Holivudā - State of Play (2009; ar Raselu Krovu), Life in a Day (2011; producentu Tonija un Ridlija Skotu izdomāts projekts, kurā Kevins Makdonalds no YouTube atsūtītajiem videofragmentiņu tūkstošiem veidoja filmu par vienu dienu Zemes dzīvē). Lielāko starptautisko atzinību Kevins Makdonalds guvis ar filmu Pēdējais Skotijas karalis (2006) un vismaz divām izcilām dokumentālajām filmām - Pieskarties tukšumam/Touching the Void (2003; par divu alpīnistu dramatisko ekspedīciju kalnos Siula Grande Peru) un biogrāfisko stāstu Būt Mikam Džegeram (2001). Režisora kaislība ir tuvināt dokumentālā (jeb nonfiction) kino un spēlfilmas robežas, precīzāk Kevina Makdonalda daiļradei derētu apzīmējums mockumentary - dokumentālās faktūras rekonstrukcija. Arī Devītā leģiona ērglī fascinē ne tik daudz naivais stāsts, cik dokumentāli "restaurētā" antīkā mežonīgā vide.

Čenings Teitems filmēšanos raksturo šādi: "Neviens no filmēšanas grupas nevarēja paredzēt, ka dzīvošana un strādāšana Ziemeļskotijā būs tik mokoši smaga - un ne tikai drēgnā, mitrā klimata dēļ, kur vējš burtiski vilka cauri kauliem. Esmu dzimis Floridā, un varat iedomāties, cik "maigi" uz mani iedarbojas aukstums. Gatavoties filmēšanai sākām četros no rīta - fiziskie treniņi, komplicēts grims, un aiziet - ar slapjām drēbēm 13 stundu uzņemšanas laukumā. Ne minūti Kevins neļāva atpūsties siltā treilerā, jo šādā veidā viņš panāca ticamu kareivju izmisumu, kas valda kaujas laukā. Beigu galā mums tīri laba sanāca šī vēsturiskā filma puikām no astoņiem līdz 80 gadiem. Tāds enerģisks vēstījums par lepnumu, godu un karavīra zvērestu, jo pazudušais Ērglis ir ne tikai armijas zelta atribūts, bet arī simbols vīru paļāvībai citam uz citu. Taču tā noteikti nav militāristiska filma."

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja