Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 5. oktobris
Amālija, Amēlija

Džungo trīs dimensijās

Vairāk nekā četrus miljonus eiro izmaksājusī trīsdimensiju animācijas filma līdzproducēta un animēta Latvijā

Par Latvijas animācijas tradīcijām un rokdarbnieku — animācijas meistaru — spēju nokļūt pat līdz Oskara nominācijai (bija tāds gadījums ar Randiņš Belevillā, kur līdzdarbojās studija Rija) — šaubu nav. Arī par Latvijas animācijas producentu vērienu — nē. (Lai atceramies studijas un igauņu sadarbību Lotē no Izgudrotāju ciema — mīlīgu un gana populāru animācijas filmu visai ģimenei ar solīdu daudzmiljonu budžetu. Šoreiz ar iespaidīgu sadarbības projektu — vairāk nekā četrus miljonus eiro izmaksājušo filmu Jezga džungļos sevi plašāk piesaka cita Latvijas animācijas studija A Film Latvia. Turklāt šīs filmas īpašais trumpis ir trīsdimensiju attēls (atceramies Šreku un citus Holivudas produktus).

Jau pazīstami varoņi


Filmas Jezga džungļos pamatā ir Skandināvijā, it īpaši Dānijā, populāri animācijas filmu varoņi, filma tapusi kā sadarbības projekts ar Dāniju un Norvēģiju. Kā stāsta studijas vadītāja Kristele Pudāne, radījums, vārdā Džungo, ir Dānijas skatītājiem mīļš jau vismaz gadus desmit. "Vispirms Džungo darbojās animētajās filmiņās, taču Jezga džungļos ir šā varoņa debija trīsdimensiju animācijā," stāsta K.Pudāne. Kopumā filma tapusi kā trīs valstu — Dānijas, Norvēģijas un Latvijas kopražojums, kurā Latvijas puses — studijas A Film Latvia ieguldījums ir

412 000 eiro, turklāt te nav ne kapeikas valsts naudas.

Bez valsts atbalsta


Filmas projektu vairākkārt nav atbalstījis ne Latvijas Nacionālais kinematogrāfijas centrs, ne Valsts kultūrkapitāla fonds, kaut, sākot darbu pie Jezgas džungļos ieceres, studijas vadītāja cerējusi gan uz pozitīvām izmaiņām Latvijas kino finansējumā, gan potenciālo valsts ieinteresētību ģimenes filmu veidošanā. Kur galu galā studija ieguvusi Latvijas kino ražošanai tik iespaidīgo summu? Izlīdzējuši dāņu kolēģi, kuras meitasuzņēmums ir A Film Latvia, kas Latvijā nodibināta 2001.gadā. Jautāta par lielākajiem sasniegumiem šajā laika posmā, Kristele Pudāne min darbu pie Prāta vētras videoklipa Rudens. 2007.gadā klips bija iekļauts prestižā animācijas filmu festivāla Anesī oficiālajā programmā, bet "Anesī, kā jūs zināt, ir animācijas Kannas", piebilst Kristele Pudāne. Studijas ikdiena esot reklāmu veidošana un animācijas pakalpojumu veikšana — pamatā ārzemju pasūtītājiem. Projekts, ar ko studija tiešām lepojas, ir viena no animācijas filmām par Francijā populāro varoni Asteriksu — Asterikss un vikingi, šī filma, Francijas un Dānijas pasūtījums, bija apliecinājums, ka Latvijas profesionāļi tiek adekvāti novērtēti. Studijas darbinieku skaits atkarībā no projekta esot 10—25. Arī turpmāk studija domā saglabāt uzsāktos darbības virzienus — strādāt pie pasūtījumiem, piedalīties kopprodukcijās, kā arī mudināt eksperimentēt un veidot oriģināldarbus, kāda bijusi filmiņa Sēnes, ko studija un režisors Aleksandrs Šehovcovs piedāvāja pērnajā Lielajā Kristapā.

Ar ko studija, kas līdz šim par sevi publiskajā telpā maz likusi runāt, atšķiras no līdzīgām latviešu animācijas studijām, kas arīdzan strādā pie lieliem ārzemju projektiem? "Domāju, esam salīdzināmi ar Viļņa Kalnaeļļa vadīto Riju, Ingas Prauliņas Jet Media," novērtē Kristele Pudāne.

Liels izaicinājums


Lielākais izaicinājums, veidojot Jezgu džungļos, studijas A Film kolektīvam esot bijusi tehnoloģiju apgūšana. "Trīsdimensiju animācija Latvijā nav attīstīta, tālab lielākās investīcijas, ko veicām, bija darbinieku apmācībā, izglītošanā un tehnoloģijās," stāsta Kristele Pudāne. Vaicāta par kolektīvo daiļradi, kāda parasti ir animācijas filmu veidošana, it īpaši, ja tās top vairākās pasaules valstīs, Kristele stāsta: "Mūsu komanda strādāja pie jau gatavo varoņu animēšanas — kustināšanas, bet pašus varoņus, fonus, sīkākas detaļas izstrādāja mūsu ārzemju kolēģi."

Filma Jezga džungļos tapusi intensīva divu gadu darba rezultātā.


Savukārt, runājot par Jezgu džungļos, varoņu balsis ir ierunājuši labi profesionāļi — Artūrs Skrastiņš, Rēzija Kalniņa, Juris Kalniņš, Katrīne Pasternaka, Pēteris Šogolovs, Juris Strenga, Jānis Kirmuška, Uldis Dumpis. Filma kinoteātros startē no 16.maija.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja