Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +13 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Īstenā drošsirdība

Desmit Oskariem nominētā filma Īstenā drošsirdība tikko atklāja Berlīnes festivālu un tagad skatāma arī Rīgā

Brāļiem Koeniem "bizness" iet no rokas - pirms pāris gadiem šajā pašā Oskaru ražas ievākšanas laikā viņi triumfēja ar askētisko, skarbo Kur sirmgalvjiem nav vietas. Filmu, kurā maniakāls slepkava (Havjers Bardems) ar idiota frizūriņu, bet varbūt vienkārši liktenis sliktenis vajā puiškānu (Džošs Brolins) ar netīšām iegūtu miljonu. Arī šajā filmā skarbās Amerikas plaknes - bezgalīgie līdzenumi, kas lieti derējuši par vajāšanas fonu, - māj sveicienu vesterna žanram, ko pieņemts uzskatīt par visamerikāniskāko kinožanru. Tomēr filmu Kur sirmgalvjiem nav vietas par vesternu nedēvēja, brāļu Koenu aktuālo darbu filmu Īstenā drošsirdība mēdz saukt arī par vesternu (filmas reklāmas bukletā tā nodēvēta par mītisku piedzīvojumu stāstu, vesternu). Paši brāļi, tens un Džoels Koeni, režisori, scenāristi un producenti Ī, kuri daudz nenodarbojas ar darbu dalīšanu, bet veido vienu labu filmu pēc otras un vāc vienu svarīgu balvu pēc otras, gan izvairās iedziļināties pārspriedumos par tēmu "vesterns". Iespējams, viņiem kāds mārketinga guru pastāstījis, ka vesterni sen vairs nav tās filmas, ko tauta gāž apkārt, - reti kuram ir izdevies iepūst dzīvību šim žanram kopš tā uzplaukuma laika XX gs. vidū. Iedziļināties vesternu tematikā Koeni izvairījās arī Berlīnes festivālā, kurā filma raisīja pamatīgu ažiotāžu un ieguva ļoti pozitīvas atsauksmes. Starp citu, Amerikā Īstenajai drošsirdībai ir ļoti labi komerciāli panākumi un necerēts Oskara nomināciju birums. Kas notiks Eiropā - redzēsim šajās nedēļās.

Brāļu Koenu filma patiešām ir stāsts par Mežonīgajiem rietumiem un mazu meiteni 14 gadu veco Metiju Rosu (Heilija Stainfilda), kura dodas meklēt tēva slepkavu, protams, svētās atriebes vārdā. 1870. gads. Amerika pēc Pilsoņu kara. Pilsēta, kurā nogalināts Metijas tēvs, Fortsmita Ārkanzasā, ir teju pēdējais civilizētais punkts - tālāk plešas mežonīgās indiāņu apdzīvotās teritorijas, kas tolaik bijusi laba slēptuve arī cilvēkiem ārpus likuma - bēgļiem slepkavām un citiem noziedzniekiem. Te slēpjas arī Metijas tēva slepkava Toms Čeinijs (Džoss Brolins), turp viņu vajāt dodas Metija. Meitene, kurai piemīt drosme, vīrišķīgs gars un briedums, ko nevarētu gaidīt no 14 gadu vecas pusaudzes, nav viena. Par viņas palīgu - ne bez labas samaksas - kļūst Rūsters Kogbērns (Džefs Bridžess), izbijis ASV armijnieks, izslavēts par savu drošsirdību. Kaut brīdī, kad Metija ierodas lūgt Rūsteram pakalpojumu - pavadīt viņu tēva slepkavas meklējumos -, no leģendas ir palikusi tikai ēna - nodzēries vecis, kura tandēms ar Metiju veidojas palēnām.

Tādas ir šī stāsta pamatlīnijas - Metijai un Kogbērnam pievienosies Teksasas reindžers Labīfs (Mets Deimons), kuram pašam savi rēķini ar slepkavu Čeiniju kārtojami, un viņi visi dosies "nekurienē" lielā ļaundara meklējumos.

Tie, kuriem patīk meklēt saknes, iespējams, ieinteresēsies par 1969. gadā tapušo filmu ar tādu pašu nosaukumu Īstenā drošsirdība/True Grit, kurā galvenajā Rūstera Kogbērna lomā ir leģendārais ASV vesternu aktieris Džons Veins. Abi brāļi Koeni gan kratās vaļā no šīs senās filmas - viņi to neesot redzējuši, ja esot redzējuši, tad bērnībā, un, protams, neko arī neatceroties... Viņu Īstenā drošsirdība gan esot tā paša literārā darba - Čārlza Portisa 1968. gadā publicētā romāna - ekranizējums. Romāns viņus piesaistījis ar netradicionālo varoņu kompāniju: galvenā varone ir maza meitene, arī viss romāna teksts ir rakstīts no Metijas skatpunkta. Kāpēc tieši tagad tieši šis romāns kļuvis par ierosmi filmai? Uz šāda tipa jautājumiem Ītenam un Džoelam Koeniem ir šāds atbildes variants: piegājām pie grāmatu plaukta un izvilkām grāmatu... Ticēsim uz vārda. Viņiem noticējis arī Stīvens Spīlbergs, kurš ir viens no filmas producentiem. Ticēsim uz vārda arī tam, ka Džons Veins viņiem abiem ir tukša vieta - nebūt ne "ikoniska" figūra. Vārdu sakot, nesarežģīsim lietas un sekosim lakoniskajam, skarbajam un, jāsaka, ļoti precīzi izspēlētajam stāstam par Metiju skarbu vīru vidū un viņas svēto atriebi.

Četrpadsmit gadu vecā Heilija Stainfilda, kura patiešām ir šīs filmas atklājums un lielā veiksme, ir nominēta Oskaram, tāpat kā viņas sūrais partneris Kogbērna lomā aktieris Džefs Bridžess, kurš Oskaru jau ieguvis pērn (par lomu filmā Trakā sirds) un tālab jaunai balvai negatavojas. "Nu beidziet, protams, šogad Oskaru dabūs Kolins Fērts. Tas taču ir tikai loģiski - man jau viens ir, ar to arī gana," intervijā sacīja Džefs Bridžess. Izklaides TV lasītājiem piedāvājam interviju ar Oskaram nominēto Heiliju Stainfildu, kura papildina nebūt ne tik garo šai balvai izvirzīto bērnu sarakstu (Šērlija Templa, Teitema O"Nīla, Anna Pakvina...).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja