Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Mamuts

Franču zvaigzne Žerārs Depardjē filmā Mamuts spēlē pensionāru bez pensijas.

Pensijas nepanesamais vieglums

Mamuts, kas minēts šīs franču komēdijas ar dzīves garoziņu nosaukumā, nav vis aizvēsturiskais dzīvnieks, bet gan ašs mocītis, kaut arī, protams, ar stāžu. Mamuta saimnieks, ko viņa iespaidīgā stāva dēļ arī varētu dēvēt par lāga «mamutu», ir vīrs ar pieredzi, kurš tik tikko ir sasniedzis pensijas gadus. Franču zvaigzne Žerārs Depardjē, kurš filmā spēlē jaunizcepto pensionāru, nu pilnīgi un galīgi neasociējas ne ar siltām čībām, ne lēnīgu čabināšanos televizora ekrāna gaismā un citiem šķietami pašsaprotamiem pensionāru ikdienas atribūtiem un rituāliem. Seržs Pilardoss - tā sauc Žerāra Depardjē varoni - savos tikko sešdesmit ir vitāls un jauneklīgs. Fakts, ka viņam jāatvadās no darba lopkautuvē, kurā viņš strādā, rada viņā pamatīgu apjukumu. Ko darīt ar brīvo laiku? Tā viņam čakla darbarūķa dzīvē nekad nav bijusi problēma, viņš vienmēr ir rosījies un darbojies, bijis cītīgs un priekšzīmīgs visur, kur strādājis, - gan «kantoros», gan lopkautuvē. Seržs vienmēr bijis uzticams darbinieks - šķiet, savā garajā darba mūžā viņš nav atļāvies pat slimot, vienmēr bijis cītīgs un atbildīgs visos darbos. Likteņa ironija, kas piemeklējusi Seržu Pilardosu un tikpat labi var piemeklēt ikvienu, - ar fanātisku uzticību darba devējam nākotnes bonusus nenopelnīsi. Sliktākajā gadījumā darba devējs būs aizmirsis nokārtot «papīru lietas», kas Seržam padara neiespējamu šķietami sapelnītās pensijas saņemšanu. Lūk, arī filmas Mamuts sižeta aizmetnis - Seržam nav nokārtoti pensijas dokumenti, tālab jādodas savu bijušo darba devēju meklējumos.

Atpakaļ pagātnē

Serža ceļojums uz vecā motocikla, protams, kļūst arī par viņa ceļojumu laikā un pagātnē, atmiņās un jaunības vīzijās, Seržs satiek gan savu jaunības mīlestību (aktrise Izabella Adžanī), gan tiek konfrontēts ar būtiskiem savas pagājušās dzīves mirkļiem.

Tikai nedomājiet, ka Mamuts ir drūma filma par «pensijas gadiem» un sociālo netaisnību. Tieši otrādi - filmas autori, gados jaunu režisoru duets (Gistavs de Kerverns, Benuā Delepēns), to ir veidojuši ar pievilcīgu humora izjūtu un jauneklīgu dinamiku, pat dullību. (Iespējams, tās piebremzēšana filmas galvenā varoņa vīziju ainās būtu bijusi pat vēlama.) Neviens no šīs filmas veidotājiem nav vecs garā, un vismazāk jau Žerārs Depardjē - viena no franču kino XX gs. otrās puses spilgtākajām zvaigznēm. Aktieris - ikona, kura lomas skaitāmas teju divos simtos (!) kopš debijas 70. gados un kura dramatiskajam talantam piemīt dažādas šķautnes.

Komēdijas virtuozs

Depardjē vienmēr ir bijis virtuozs komēdijas un traģikomēdijas žanrā, kurā lieliski iederas arī filma Mamuts, kas ir viena no interesantākajām Depardjē pēdējā laika filmām. Turklāt aiz Mamuta šķietami komiskajām norisēm jaušama arī pamatīga dzīves mieļu garša, gluži cilvēciskas skumjas un rezignācija, kas nav svešas ne filmas varonim Seržam Pilardosam, ne arī pašam Depardjē. Eksistenciāla smeldze, ja gribat. Tieši šī ir tā sajūta, ko bez pašmērķīgas «matu plēšanas» un dramatiskas forsēšanas panāk filmas veidotāji, stāstot šķietami ēverģēlīgu stāstiņu par dulnu pensionāru bez pensijas, bet ar motociklu. Smeldze nav sveša arī Žerāram Depardjē, īsi pirms darba filmā Mamuts mūžībā aizgāja Žerāra Depardjē dēls aktieris Gijoms Depardjē.


Mamuts/ Mammuth

Drāma, komēdija. Francija, 2010. Režisori Gistavs de Kerverns, Benuā Delepēns. Lomās Žerārs Depardjē, Jolanda Moro, Izabella Adžanī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Noskaidroti Sansusī kaušļu pāri

Nedēļas nogalē, 26. un 27. oktobrī, Rīgas cirka arēnu ieņems Sansusī mūziķu kautiņa dalībnieki, kur notiks pirmais kautiņu zibensturnīrs, kurā gavilēs, muzicēs un performēs 16 dalībnieki, pārstā...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja