Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Meditācija ar imperatoru

Kinoteātrī Rīga — Deivida Linča filma Iekšzemes impērija un lekcija par režisoru

DEIVIDS LINČS, izcilais ASV režisors, apgalvo, ka filmas viņu vairs neinteresē. Pēc meistardarba Malholanda ceļš (2001) viņš uzņēma izaicinoši eksperimentālo Iekšzemes impēriju (2006). Šovakar šī abstraktā triju stundu mistērija būs skatāma kinoteātrī Rīga (ciklā Tas, ko tu nedrīksti nezināt), pirms seansa sākuma ar savu Deivida Linča mākslas redzējumu publiku iepazīstinās kinozinātnieks Viktors Freibergs. Pats D.Linčs atzīst, ka Iekšzemes impērija bija "nāves skūpsts filmas izplatītājiem". Taču viņš neuztraucas, ka turpmāk nespēs piesaistīt finansējumu kinoprojektiem: "Man ir vienalga. Saprotiet, glezniecība ir daudz lētāks prieks nekā kino. Fotogrāfija arī. Ja man radīsies ideja jaunai filmai, tad ir vairākas iespējas, kā to realizēt. Man ne no kā nav jābaidās."

Losandželosā mītošais 63 gadus vecais režisors izvairās no komunikācijas ar kolēģiem: "Cilvēki domā, ka Holivuda ir kā viena ģimene, kur visi sanāk kopā, pazīst cits citu un apspriežas. Tā nemaz nav. Es vienkārši strādāju un nekur neeju, ne ar vienu nesatiekos. Kur man vispār iet?" Viņš pavada laiku mājās ar savu jauno sievu — 26 gadus veco aktrisi Emīliju Stofli (viņa filmējusies Iekšzemes impērijā), pāris apprecējās februārī. Linčam tā ir ceturtā laulība, no katras bijušās sievas viņam ir pa vienam bērnam. Pērn uz kinoekrāniem iznāca viņa meitas Dženiferas Linčas filma Surveillance/Novērošana — D.Linčs bija šā trillera izpildproducents. "Izlasot scenāriju, viņš man piezvanīja un teica: tu esi traka kuce!" stāsta Dženifera Linča, kuras pirmā filma bija Boxing Helena/Helēna kastē (1993).

Patlaban D.Linčs daudz glezno un fotografē. Viņš piedalās fotomākslas festivālā Format 09, kas līdz 5.aprīlim turpinās Dārbi Lielbritānijā. Linčs ir profesionāls gleznotājs: viņš ir studējis Pensilvānijas Mākslas akadēmijā Filadelfijā. 2007.gadā Cartier Laikmetīgās mākslas fondā Parīzē notika D.Linča vērienīgā izstāde Gaiss ugunī, kurā viņš pirmo reizi publiski izrādīja savas gleznas, zīmējumus, fotogrāfijas, skulptūras un instalācijas.

Kinoleģenda nenorobežojas arī no modes industrijas: viņš ir veidojis Gucci parfīma videoreklāmu un realizējis mākslas projektu (fotogrāfijas un instalācijas) sadarbībā ar Francijas elitāro apavu dizaineri Kristiānu Lubutēnu. D.Linča cienītāji var baudīt viņa ražoto organiskās kafijas šķirni David Lynch Signature Cup un lasīt viņa grāmatu Ķerot lielo zivi (izdota arī latviešu valodā), kurā režisors ne tikai moralizē par transcendentālās meditācijas nozīmi mūsu dzīvē, bet arī aizraujoši stāsta par savas fantāziju pasaules labirintiem un sarkanajām istabām, kuras apdzīvo mums visiem tik labi pazīstamie Linča filmu varoņi — ziloņcilvēks, gumijgalva un Lora Palmere.

Kinolektorijs

Viktora Freiberga lekcija Deivida Linča nogrieztā auss un D.Linča filmas Iekšzemes impērija seanss

Kinoteātrī Rīga 11.III plkst.18.30 Biļete — Ls

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja