Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +12 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 24. oktobris
Renāte, Modrīte, Mudrīte

Undīne

Filma Undīne ir pārsteidzoša - smeldzīga, poētiska, absolūti neticama pasaka un tajā pašā laikā līdz vissīkākajai detaļai ticama drāma. Stāsts par īru zvejnieku Sirakūzu, ar iesauku Cirks, kas dota kādreizējo vājību - dzeršanas un māžu - dēļ, un viņa ūdensmeitu Undīni, kuru Sirakūzs kopā ar jūras radībām izvelk tīklā no jūras.

(Sirakūza lomā - līdz kaulam īrs Kolins Farels, aizmirstiet par viņa karavadoni Aleksandru Lielo, Farelam Holivudā ir bijusi arī tāda loma. Undīne - poļu dziedātāja un aktrise Alicja Bahleda.) Filmas darbība nenotiek vis tālā, teiksmainā aizlaikā, bet visreālākajās mūsdienās īru zvejnieku miestā, kur Sirakūzs ar motorkuģi regulāri dodas zvejā un tikpat regulāri apciemo savu smagi slimo meitiņu Eniju, kura dzīvo pie viņa šķirtās sievas. Enija ir tā, kura ar maza un gudra bērna neatlaidību izstudē grāmatas par jūras meitām, nārām, kā tās nokļūst uz sauszemē un cik ilgi viņām ir ļauts tur būt. Viņa piešķir "sievietes, kas notverta tīklā" stāstam mītiskas dimensijas un skatpunktu, no kura paļāvīgi skatāmies filmu.

Izcilais īru režisors Nīls Džordans ir vārds, kurš kinopazinēju aprindās komentārus neprasa. Liksim mieru Holivudas grāvējiem Intervija ar vampīru, atminēsimies fascinējošo melodrāmu The End of the Affair, izaicinošo un smeldzīgo ķīlnieku drāmu The Crying Game, dulno transvestītu gabalu Breakfast on Pluto u.c. (Ir vērts meklēt un redzēt, ja nav bijis izdevības.) Džordans ir faktiski vienīgais īru režisors ar starptautisku karjeru un globālu popularitāti, protams, pateicoties Holivudai, taču laiku pa laikam viņš uzņem klusas, līdz kaulam smeldzīgas un īriskas filmas, kurās neizspēlē (vai dara to minimāli) savu prasmi lietot spriedzes un dramatisma elementus. Turklāt Džordans vienmēr ir bijis apsēsts ar labu mūziku, dziesmām, kas iekožas kaulā, ieķeras tevī un nelaiž vaļā - kā Boja Džordža izpildītā The Crying Game jau pieminētajā izcilajā un oskarotajā filmā, arī kā Sigur Ros melodijas, kurām filmā Undīne ir milzīga nozīme, arī dramaturģiska jēga. Sigur Ros dziesmas dzied "jūras meita" Undīne, vilinādama lašus un citus jūras mošķus, šīs dziesmas piebur Sirakūzam lielus lomus un Undīnei - jūras meitas poētisko netveramību. Ticiet, šī pasaka jūs pārsteigs. Paša Džordana rakstītajā scenārijā ir iestrādāti tādi dramaturģiskie amerikāņu kalniņi, kādus nebūsiet gaidījuši. It īpaši, ja ļausieties mūzikas plūdumam, izcilajam operatora darbam, dabas ainavām un ticībai, ka mūsdienās patiešām zvejniekpuiši no jūras mēdz izvilkt pa nārai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja