Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Zvaigžņu ceļš

Uztaisīt komerchitu no idejas, kas pašam nav tuva, ir vērtīgs izaicinājums - uzskata režisors Dž.Dž.Eibramss

Par trekeriem sauc tos miljonus amerikāņu (un ne tikai) pusaudžu, kuri fanātiskā pacietībā kāri seko līdzi visam, kas notiek uz šī četrdesmit piecu gadu jubileju atzīmējušā seriāla ar oriģinālnosaukumu Star Trek (tātad Zvaigžņu ceļš) galvenā tehniskā varoņa - kosmiskā kuģa Enterprise. NBC kanālam Star Trek šajās desmitgadēs bija kļuvis par zelta āderi un lāstu vienlaikus. Seriālu, kas startēja tālajā 1966.gadā, vienmēr pavadījušas visvisādas patīkamas un nepatīkamas ķibeles (sk. Astoņi kosmiskie punkti). Un, līdzīgi kā notiek ar populārām komiksu grāmatiņu sērijām, arī Star Trek allaž sekojuši uzticamu fanu pūļi - sociāls fenomens, kura izpēte vēl priekšā.

Producents, režisors, scenārists Džefrijs Džeikobs Eibramss, kulta seriāla Palikt dzīvam/Lost, kā arī ASV superpopulāro TV produktu What About Brian, Six Degrees, Fringe, arī Toma Krūza filmas Neiespējamā misija III autors, atzīstas, ka sešas reizes reinkarnāciju piedzīvojušais, komerciāli ne īpaši veiksmīgais, tomēr apbrīnojami spītīgais ilgdzīvotājs Star Trek nekad viņam nav paticis. Tomēr cilvēkam, kam šovbiznesa aprindās piekrīt "zelta puisēna" reputācija, t.i., viss, kam Dž.Dž.Eibramss pieķeras, pārvēršas zeltā, lai atceramies kaut vai gadījumu ar izdzīvošanas atrakciju Lost, tas esot vērtīgs izaicinājums - uztaisīt komerchitu no idejas, kas pašam nav tuva. Šķiet, Eibramsam tas ir izdevies. Iespējams, tādēļ, ka dominējošā ideja filmā ir Globālā Visuma ciemata pasaule, pa kuras Piena Ceļu laimīgi kuģo apvienotās cilvēces sapņu komanda - daudzu un dažādu tautību "bērni", ko vieno pozitīva zinātkāre un labdabīgas diplomātiskās misijas, nevis savtīgi bezgalīgās kosmiskās telpas iekarošanas plāni. Īsi sakot, filma rāda laimīgu pasauli. Tādu, kādu sešdesmitajos gados aukstā kara laikā nevarēja pat iedomāties (tieši Star Trek pirmo reizi kino afroamerikāņu sieviete kļūst par kosmosa kuģa līderi un krievu kosmosa zinātnieks Pāvels Čehovs tika rādīts kā pozitīvais varonis).

Seriāla tēva Džīna Rodenberija detalizēti izstrādātais nākotnes izplatījums (ņemiet vērā, ka 1966.gadā nekādu Zvaigžņu karu plāni vēl nevienam kinematogrāfistam pat sapņos nebija rādījušies) kā cilvēces kopīgās mājas, nevis naidīgas un uz pašiznīcināšanos nolemtas ietekmes zonas, par kurām nemitīgi ceļas militāri konflikti, - nu, godīgi sakot, tas ir revolucionārs pasaules skatījums arī šodien.

Zvaigžņu ceļš

Fantastika. ASV. Režisors Dž.Dž.Eibramss. Lomās Dž.Čo, B.Kross, B.Grīnvuds, K.Peins

888

***

Astoņi kosmiskie punkti

1966.gada 8.septembrī NBC sākas Star Trek 1.sērijas demonstrēšana. Seriāla producents un idejas autors Džīns Rodenberijs. Galvenajās lomās Viljams Šatners (kapteinis Kērks) un Leonards Nīmojs (Spoks - tas ir cilvēka uzvārds, nevis kosmisks rēgs). 1969.gadā seriālu zemo reitingu dēļ slēdz.

1973.gadā iznāk Star Trek animācijas versija, kura iegūst Emmy balvu kā sezonas labākā multene zinātniskās fantastikas žanrā un kļūst tik populāra, ka provocē jaunu interesi par oriģinālfilmu.

Aktieris Leonards Nīmojs saraksta grāmatu Es neesmu Spoks, kura kļūst par nacionālo bestselleru. ASV reģionālās telekompānijas sāk demonstrēt "vecā" oriģināla sērijas, kas noved pie masu histērijas: "Augstskolās un koledžās centās nesaplānot lekcijas laikā, kad TV rādīja Star Trek, jo skolēni bastoja. Tūkstošiem sašutušu māšu rakstīja sūdzības NBC, ka Star Trek iznīcina svēto amerikāņu ģimenes tradīciju - kopīgo vakariņošanu -, jo bērni skatās TV." Tas ir citāts no Nīmoja grāmatas Es - Spoks, kuru aktieris publicēja pēc 20 gadiem (1996).

1979.gadā uz lielajiem ekrāniem iznāk pirmā pilnmetrāžas filma pēc TV seriāla motīviem. Tajā tēlo visa kosmosa kuģa Enterprise komanda, kas darbojās arī TV seriālā. Visas desmit nākamās franšīzes filmas ir komerciāli veiksmīgas, kaut arī nekad nav bijušas kases grāvēji mūsdienu izpratnē.

1987.gadā startē jauns TV seriāls Star Trek. Jaunā paaudze. Enterprise komandu Kērka vietā tagad vada kapteinis Pikārs (Patriks Stjuarts). Pilotsēriju ASV noskatās 27 miljoni fanu. Septiņu sezonu laikā - 18 Emmy balvu.

1991.gadā demonstrē Star Trek VI. Neatklātā valsts, kurā pēdējo reizi pulcējas oriģinālā seriāla komanda. 48 stundas pēc filmas premjeras mirst Džīns Rodenberijs - cilvēks, kurš izdomāja Zvaigžņu ceļu. Viņa pelnus, ievērojot testamentu, ar īstu ASV raķeti Pegas nogādā kosmosā un tur arī izkaisa.

Seriāls turpinās līdz 2006.gadam.

1993.gada 6.martā kompānija Motorola laiž apgrozījumā pirmos mobilos telefonus, kuru vizuālais tēls precīzi aizgūts no Star Trek "kosmiskā komunikatora", ar kādu sazinājās kapteinis Džeimss Tiberijs Kērks.

Ir bijušas vēl dažas Star Trek turpinājumu versijas (Star Trek Voyager, Star Trek Enterprise, Star Trek Generations...), taču seriāla popularitāte mazinās - žanra pionieri izkonkurē Holivudas specefektiem pārpilnie kosmiskie blokbāsteri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja