Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 4. oktobris
Modra, Francis, Dmitrijs

31.marta sindroms un kas no tā izriet

Pamatā tas ir prezidenta Zatlera roku darbs, šis sindroms. 31.marts nu tuvojas, un gribot negribot jāsāk pārdomāt par uzstādījuma konsekvencēm. Pastāv uzskats, ka Dombrovska valdība jau patiesībā ir nolikusi prezidentu mūžīgā šaha pozīcijā ar savu priekšlikumu par budžeta grozījumu izskatīšanu kaut kad aprīlī. Visu apziņā ir iezīdies apgalvojums, ka krīzes situācijā nevaram palikt bez valdības. Kaut arī Saeima pa lielam prezidenta uzliktos darbus nav veikusi.

Bet – vai tiešām tas ir tā, jeb arī mūs baida ar pūsli? Pat tad, ja prezidents rosinātu referendumu par šīs Saeimas atlaišanu, valdība tak turpina strādāt. Un nupat Ungārijā, kura acīmredzot ir vēl dziļākā bedrē, tiek gatavotas ārkārtas vēlēšanas. Kur te traģēdija? Šajā situācijā diemžēl no Latvijas valdības nekas liels vairs nav atkarīgs – izņemot izdevumu cirpšanas un ekonomikas atdzīvināšanas paņēmienus, kas patlaban salīdzināmi ar dvieļa vicināšanu sadauzīta boksera sejā. Dziesmiņa par banku piespiešanu atsākt kreditēšanu ir tizla – kredīti nāks tad, kad atdzīvosies starptautiskā finanšu sistēma vai arī mēs pievienosimies eiro zonai. Līdz tam vēl laika gana – arī vēlēšanām.

Vai ar to es vēlos teikt, ka Dombrovska valdība ir slikta? Nekādā gadījumā! Jebkurš solis nost no iepriekšējā nespējnieku nama ir solis pareizā virzienā. Un Dombrovska kunga godīgumam un vēlmei patiešām darīt es ticu. Viņa valdībā ir daži ministri, kuri noteikti būs lietas koki, citu līdzšinējā darbība rada bažas (tieslietas? finanses?).

Bet runa jau nav par Dombrovska valdību. Runa ir par to, ka patiesībā nekas nav mainījies – ne politiskās elites idejiskie un organizatoriskie principi, ne arī valsts pārvaldes pamatprincipi. Esam sajūsmā, ka šofera dēls vairs nav amatā, visur notiek samazināšana. Ar to gan maz līdzēts pārvaldes optimizācijai. Valsts pārvaldes sistēma ir rūpīgi veidota noteiktā, valdītājiem izdevīgā virzienā, mērķtiecīgi un gadu gaitā. Darbojas aģentūras, to meitas uzņēmumi, kuri līdz ar to nav pakļauti valsts iestāžu darbības noteikumiem. Tāpat valsts uzņēmumu dīvainā peļņas izlietošana. Regulatora atalgojuma piesaistījums regulējamo peļņai ir varbūt viskliedzošākā norāde par sistēmas ievirzi. Tas viss ilgstoši iemudžināts noteikumu un citu tiesisku aktu tīklā, zēni ir strādājuši labi, pamati saglabājas. Nāks cita valdība, un viss būs pa vecam. Tāda, bez šaubām, ir zēnu cerība.

Patlaban ir izdevība (to rāda aptaujas) reiz pārraut šo tīklu, izbīdīt ārā „zēnus”, kuri pieēdušies un apdzisuši, iedegas tikai savam makam. Tad arī varētu mainīt valsts pārvaldes uzbūvi uz jauniem valstisko interešu pamatiem. Tādēļ esmu par ārkārtas vēlēšanām, nepakļaujoties demagoģiskiem apgalvojumiem par šāda soļa nepieļaujamību. No krīzes jāiziet ar atjaunotu politisko, ekonomisko un valstisko domāšanu, jo 18 gadus jau esam maldījušies purvā. Pietiek!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja