Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Aiz restēm

Laikā kopš Valsts prezidente apmeklēja kādu Latvijas cietumu un pauda skarbas domas par to, kādi tur ir ieslodzīto dzīves apstākļi, reakcija tautas tribunālā, kāda ir laikraksta Latvijas Avīze pēdējā lapa, bijusi paredzamā, un tā dalās trīs kategorijās:

1) Es esmu nabadzīgs un tāpēc ieslodzītajiem nepienākas labāki apstākļi.

2) Pensionāri ir nabadzīgi un tāpēc ieslodzītajiem nepienākas labāki apstākļi.

3) Sibīrijā bija vēl daudz trakāk un tāpēc ieslodzītajiem nepienākas labāki apstākļi.

Lai paliek tas, ka apstākļi cietumos nav tikai Latvijas darīšana vien, ir arī starptautiskas konvencijas un noteikumi, kuros par to ir pietiekami konkrēta runa. Gribu norādīt uz vienu ieslodzīto apstākli, kuram nav nekādas saistības ar to, cik kāds cits ir trūcīgs vai kur viņš atradās Sibīrijas lēģeros. Tas ir jautājums par to, ko ieslodzītie cietumā dara.

Man ir labs draugs, kurš ir cietuma sargs un stāsta, ka viņa cietumā nesen atvērta klase, kurā ieslodzītie var mācīties. Zināt kāda klase? Piektā klase. Atkārtoju -- piektā klase. Tajā mācoties vairāk kā desmit ieslodzīto. Šajā vienā apstāklī ir pateikts milzum daudz par to, kāpēc mūsu valstī kriminogēnā vide ir tāda, kāda tā ir. Cietumā sēž liels bars cilvēku ar četru klašu izglītību. Vai ir brīnums, ka viņi nonāca ne uz tā ceļa? Kādu darbu var atrast cilvēks ar četru klašu izglītību, ja pat melnā darba strādniekiem tomēr vidusskolas diplomu paprasa?

Te nav runa par labiem vai sliktiem dzīves apstākļiem. Protams ieslodzītajiem nav vajadzīga duša katrā kamerā, televizors pie kameras sienas, tepiķis uz grīdas un katru vakaru cepta liellopu gaļa ar kaviāru un šampanieti. Taču cietumi civilizētās valstīs nav bezcerīgu cilvēku noliktavas, tie tomēr ir rehabilitācijas iestādes. Ja četras klases pabeidzis zeks nosēdēs savus trīs vai piecus vai astoņus gadus un pēc tam joprojām būs četras klases pabeidzis zeks, ko no viņa sagaidīsim, kad viņš iznāks ārā? Varēsim vien gaidīt, cik drīz viņš izdarīs kaut ko tādu, par ko būs jāsēž atkal.

Ja kāds ir ieslodzīts uz mūžu, tad viņa izglītības līmenis nav īpaši svarīgs. Taču visos citos gadījumos sabiedrībai tomēr ir svarīgi, lai bijušais cietumnieks pēc tam vairs nebūtu noziedznieks. Ja cietumniekiem cietumos trūkst mācību un izglītības iespēju, tas ir grēks, un tādā gadījumā Valsts prezidentes skarbajiem vārdiem pievienoju arī savējos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja