Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 26. oktobris
Kaiva, Amanda, Amanta

Atklās tēlnieka Jāņa Strupuļa izstādi

29.janvārī plkst. 15.00, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja (LNVM) Torņu zālē Rīgas pilī atklās tēlnieka Jāņa Strupuļa izstādi "Heraldika", kas būs skatāma līdz š. g. 5.aprīlim, informē muzeja pārstāve Ilze Jākobsone.

Izstādē,būs aplūkojami ne vien viņa veidotie Latvijas pilsētu un pagastu ģerboņi, bet arī medaļmākslas darbi – veltījumi Latvijas mazpilsētām, Kurzemes – Zemgales hercogistei, Latvijas valsts lielais un mazais ģerbonis, un citi. Bagāto kolekciju caurvij Jānim Strupulim raksturīgā jūtīgās līnijas un ritmiskuma izjūta. Vecākā šajā izstādē ir medaļa, kas 1983. gadā veidota par godu Valkai, jaunākie darbi tapuši pavisam nesen. Izstādē var gūt priekšstatu par to, kā gadu gaitā mainījies tēlnieka Jāņa Strupuļa pasaules redzējums un kā tas atainojas viņa mākslā.

Interese par heraldiku izrādījusies noturīga un būtiska. Mākslinieks, kurš 1991. gadā izstrādājis Latvijas Valsts ģerboņa plastisko atveidu un kopš 1992. gada veido arī Latvijas metālnaudas ģipša modeļus, un kura darbi atrodas 16 valstu 57 muzejos, norāda: "Heraldikā apvienojas mana interese par vēsturi, ģenealoģiju un simbolu - to visu vienotā stilā sakausē lakoniska un skaidra mākslas valoda. Tā var likties nesaprotama un noslēpumaina, bet zinātājam ir skaidra, izsmeļoša un ietilpīga. Heraldika ir vienlaikus ir gan zinātne, gan praktiski pielietojama kultūras nozare, un mani valdzina, ka tai ir mūžības elpa."


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja