Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Pirmdiena, 7. oktobris
Daumants, Druvvaldis

Brīvības cena

Šodien Dienā ir lielisks Mareka Niklasa raksts „Nevienlīdzības cena.“ Pēc raksta autora domām daudzas mūsu valsts problēmas rodas brīdī, kad partiju sponsori nodod naudu partijām un prasa pretpakalpojumus. Šī nauda gluži kā ķite „sarecina asinis“ demokrātiskās valsts „organismā.“ Mareks Niklass lieliski parādu saistību starp politiķu kalpošanu ietekmīgiem „saimniekiem“ un nespēju atrisināt salīdzinoši vienkāršas problēmas, jo apkalpojot „saimniekus,“ problēmu risināšanai nepietiek laika.

Autors rakstā min arī piemērus no Latīņamerikas valstu pieredzes, kurās ir izteikta „nedaudzo“ vara—lasi, oligarhija.

Varu tikai piekrist, Latvija ir „vislatīņamerikāniskā“ valsts Eiropā. Klani, grupējumi, bagāti cilvēki, kuri maksā mazāk nodokļus nekā mazais lauku uzņēmējs un pērkami politiķi. Viss gluži kā „latīņamerikāņu politiskajā seriālā.“ Politiķu vēlme kaut ko mainīt ir vāja, jo viņi barojas no tiem, kuri vēlas uzturēt šādu valsts modeli.

Lai kaut ko mainītu šajā shēmā, ir jābūt „pārcilvēciskai“ politiskajai gribai. Pirmkārt, politiskās partijas ir jāatbrīvo no pārlieku lielās sponsoru ietekmes. Otrkārt, Latvijā, kamēr tā vēl nav tik bagāta kā Šveice vai Lihtenšteina būtu jāievieš tādu nodokļu sistēma, kas lielākus nodokļus liek maksāt tiem, kuriem ir liela nauda, kuru tērēt luksuspreču iegādei un izšķērdīgai dzīvei.

Lai īstenotu pirmo soli, manuprāt, nepietiek ar ierobežojumiem partiju priekšvēlēšanu tēriņiem. Ir jābūt radikālākiem—partijas jāfinansē no valsts kabatas. Kāds teiks—tas ir dārgi, bet ticiet man, dārgāk ir „atļauties“ viegli korumpējamu politisko sistēmu, kura nes labumu tikai tiem, kuri sponsorē šo sistēmu. Valsts finansējums partijām nepadarīs tās imūnas pret politisko korupciju, bet noteikti mazinās šīs korupcijas ietekmi uz politiku.

Visi soļi, kurus ir jāspēj demokrātiskas valsts virzienā ir sāpīgi, bet nepieciešami. Tos nesperot, mēs visi maksājam brīvības cenu. Man šķiet, ka šī cena ir pārāk dārga.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja